Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOCIOŁ DEFRO AKM UNI 15KW opinie

sonar34

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś posiada kocioł DEFRO AKM UNI ?

zamierzam kupić taki kocioł, rozważam ten model lub Defro AKM (podobny) Za Defro AKM UNI przeważa wiekszy zasyp.Mam zamiar używac go do ogrzewania 110 m2 + bojler

Jakie są wasze doświadczenia/opinie z kotłem DEFRO AKM UNI? Na ile starcza zasyp? Co to jest ten palnik rynnowy i czemu służy, dlaczego jest to zaleta? Czy bez problemu spala miał ( mam zamiar palić ecogroszkiem lub miałem) Wiem,że to dość nowy model i prawdopodobnie będzie to dopiero pierwszy sezon zimowy z tym kotłem. Jednak jeśli już ktoś używa bardzo proszę o opinie.

Z góry dziękuję :)

• 2 weeks później...
Witam

Czy ktoś posiada kocioł DEFRO AKM UNI ?

zamierzam kupić taki kocioł, rozważam ten model lub Defro AKM (podobny) Za Defro AKM UNI przeważa wiekszy zasyp.Mam zamiar używac go do ogrzewania 110 m2 + bojler

Jakie są wasze doświadczenia/opinie z kotłem DEFRO AKM UNI? Na ile starcza zasyp? Co to jest ten palnik rynnowy i czemu służy, dlaczego jest to zaleta? Czy bez problemu spala miał ( mam zamiar palić ecogroszkiem lub miałem) Wiem,że to dość nowy model i prawdopodobnie będzie to dopiero pierwszy sezon zimowy z tym kotłem. Jednak jeśli już ktoś używa bardzo proszę o opinie.

Z góry dziękuję :)

witam nie będę Cię namawiał do kupna tego kociołka jestem posiadaczem defro akm uni 22 i jak do tej pory jestem bardzo zadowolony... co do jego uniwersalności to co podaje producent jest prawdą!!!. ślimak podaje opał w jednej pozycji dlatego nie ma problemu z jego zapychaniem się... co jest bardzo ważne podczas eksploatacji. posiada dodatkowe dopalacze (2 rogi nad palnikiem) które zasadniczo mają służyć do dopalania owsa lecz uważam osobiście za bardzo dobre rozwiązanie z uwagi na fakt iż zaobserwowałem lepsze dopalenie każdego rodzaju szczególnie w górnej części palnika. czyszczenie ślimaka dzięki temu że jest on w jednej płaszczyźnie umozliia nam zastosowanie zwykłej gąbki którą ja wkładam do zasypu włączam na sucho podajnik i czekam aż wraz z całym nagarem wyjedzie w palniku!!!! banalne i bardzo proste nie trzeba rozkręcać podajnika... czyszczenie nadmuchów poprzez zastosowanie odkurzacza w miejsce wentylatora!!!!. bardzo prosty sposób czyszczenia pieca za pomocą jednej łopatki dołączonej do zestawu.... piec nie posiada płomieniówek okrągłych gdzie konieczne było stosowanie wyciorów!!!!. można go czyścić podczas pracy ja osobiście tak robię.... więc jak wspomniałem nie będę Cię namawiał... sam miałem duże opory podczas zakupu tego pieca w każdym bądź razie jestem bardzo zadowolony!!! pozdrawiam i życzę udanego zakupu aczkolwiek nie koniecznie tego pieca!!!:) A tak na marginesie palnik rynnowy podaje opał w jednej płaszczyźnie tzn. poziomo opał spala się i jest wypychany przez kolejną porcję opału do popielnika. W tradycyjnej retorcie masz kolano na rurze podajnika 90stopnie gdzie może dojść do zaklinowania opału. W akm uni można palić miał bezproblemowo!!!!!!!!!!!

Tak się składa, że już właśnie go kupiłem :) teraz tylko czekam na zrealizowanie zamówienia. Napisz jeszce jak często musisz czyścic ten piec?

wszystko jest zależne jakim opałem palisz... na samym początku paliłem miałem niekwalifikowanym to w piecu na ścianach powstawał nagar który ja czyściłem tak po około 3tygodniach. teraz pale groszkiem 25 i jeszcze go nie czyściłem od prawie 2 miesięcy, czasem tylko podczas pracy podtrzymania pieca można łopatką dołączoną do zestawu przeczyścić komory spalinowe i tyle.... jak do tej pory jestem bardzo zadowolony, czasem zapominam o piecu i nie zaglądam do kotłowni przez kilka dni a on dalej pracuję:)

• 4 weeks później...
witam , posiadam akm uni od prawie dwoch miesięcy, a znam go od stycznia . widziałem go pierwszy raz w fabryce jak go jeszcze testowali, super kociołek i faktycznie podajnik obsługuje każde paliwo, tylko uwaga na miał, jest wyraźnie napisane by zasypywać miał kwalifikowany, a taki ciężko kupić bo przeważnie w miale jest sporo śmieci o zbyt wielkiej granulacji, ja palę poki co groszkiem, choć mam nie zaciekawy pomimo iż drogi, ale tak już u nas jest. mam 300 m2 podłóg i wsio ogrzewane podłogówką z inteligentnym sterowaniem tece, na razie 3mam w domu 19 stopni , i spala ok 25-30 kg, ale lipny ten groszek i wiem ze będzie dużo lepiej z lepszym towarem. polecam Ci bardzo ten kociołek, tylko pamiętaj że sam kocioł to nie wsio, instalacja ma większe znaczenie.pozdrawaim.jak kupiusz daj znać wymienimy się ustawieniami :)

• 1 month później...

Jestem świeżym posiadaczem DEFRO DUO UNI 25kW. Palnik rynnowy, paliwo pellets. Na razie jestem na etapie testów. Proszę o podpowiedź jakie ustawienia stosujecie. Budynek 210m2 po podłogach, 13 grzejników,

Ustawienia:

czas podawania - 33sek.

czas przerwy - 35sek.

dmuchawa - 15%.

temp. zadana co - 70st.

Na dmuchawie jest otwarta przesłona w 1/3. Nie wiem czy ma być bardziej otwarta czy zamknięta do oporu.

Temp. dochodzi do 70st. Kocioł przechodzi w stan podtrzymania a po 5min. temp spada do około 62st.

Kocioł przechodzi w stan pracy i zaczyna podawać pellet i uruchamia się dmuchawa.

Kocioł dochodzi do 70st i sytuacja się powtarza.

Dymi mocno też z komina, myśłałem, że przy pellecie nie ma takiego dymu.

Proszę o radę, jak go ustawić.

• 5 weeks później...
Jestem świeżym posiadaczem DEFRO DUO UNI 25kW. Palnik rynnowy, paliwo pellets. Na razie jestem na etapie testów.

Witam

Jak wygląda sytuacja z piecem po okresie testów, jak się sprawuje, jakie ma spalanie dobowe i jakie paliwo stosujesz. Również jestem zainteresowany zakupem tego kotła i bardzo mnie interesują opinie jego użytkowników.

Pzdr

• 11 months później...
jak kupiusz daj znać wymienimy się ustawieniami :)

pomimo wielu prób nie dudalo mi się ustawić pieca aby dobrze spalał miał.

Tzn w miarę dochodzi do zadanej, ale w popiele jest trochę, szlaki, popiołu i niestety...niedopalonego węgla.

Czytając posty wydaje mi się ze chyba mam jednak zbyt silnie ustawioną dmuchawę. Obecnie na 55 % + odsłonięta na maksa osłona.

Generalnie ma taki efekt ,że jakby nie ustawił podawania ( 5/25, 5/30, 5/35, 7/35, 10/50 itd..generalnie w relacjach 1-5, 1-6 lub 1-7) to zawsze tworzy się duża warstwa żaru na rynnie co powoduje rozsypywanie się na boki jeszcze niedopalonego miału. Lub też na samym przodzie tworzy się taka tafla szlaki , która przesuwana przez kolejno nasuwający się świeży opał wisi w powietrzu. Po czym się załamujem zwalając za soba niedopalony miał.

Co o tym myślicie? JAkie wy macie nastawy. Czy palicie miałem?

Druga sprawa to niska temp. na powrocie. Napiszcie mi proszę jaką macie róznicę w temp wyjścia do powrotu?

pomimo wielu prób nie dudalo mi się ustawić pieca aby dobrze spalał miał.

Tzn w miarę dochodzi do zadanej, ale w popiele jest trochę, szlaki, popiołu i niestety...niedopalonego węgla.

Czytając posty wydaje mi się ze chyba mam jednak zbyt silnie ustawioną dmuchawę. Obecnie na 55 % + odsłonięta na maksa osłona.

Generalnie ma taki efekt ,że jakby nie ustawił podawania ( 5/25, 5/30, 5/35, 7/35, 10/50 itd..generalnie w relacjach 1-5, 1-6 lub 1-7) to zawsze tworzy się duża warstwa żaru na rynnie co powoduje rozsypywanie się na boki jeszcze niedopalonego miału. Lub też na samym przodzie tworzy się taka tafla szlaki , która przesuwana przez kolejno nasuwający się świeży opał wisi w powietrzu. Po czym się załamujem zwalając za soba niedopalony miał.

Co o tym myślicie? JAkie wy macie nastawy. Czy palicie miałem?

Druga sprawa to niska temp. na powrocie. Napiszcie mi proszę jaką macie róznicę w temp wyjścia do powrotu?

Ustaw sobie 12sekund podawanie na 48 - 52 sekundy przerwy..

Sprawdź czy masz czysty palnik :)

Jeżeli czysty to powietrze przestaw w zakresie 30-40 %

• 8 months później...

Witam ponownie.

Już pierwszy sezon mam za sobą. W końcu udalo się w miarę ustawic ten kociół. Dmuchawa w dół do 30%. Relacja podawania 1-8 ( teraz mam 6 s podawanie, 48 s przerwa) Ciągle pale miałem,.

Mam natomiast pytanie odnośnie takiej płyty ceramicznej, znajduje się ona tuż nad palnikiem. Czy cały czas macie ja w środku pieca. Ja ją wyjąłem-dzieki temu pali się dużo lepiej. Do czego ona jest? Do utrzymywania ciepła? Jak paliłem drewnem na wiosne to mi sie szzceliny miedzy ta płytą a piecem zaklejały i sie słabiej paliło..

Ta półka osłania ścianę kotła przed bezpośrednim działaniem ognia :)

Sam ma taki kocioł w moim domu bo kupiłem gotowy dom z kotłownią a teraz dopinam do niego pompę ciepła aby sobie ułatwić ogrzewanie w domu i nie bawić z ekogroszkiem.

Fakt że mam tonę ekogroszku i jakieś 3 m3 brzozy do kominka :)

• 1 month później...

Witam wszystkich uzytkowników pieców Defro AKM UNI.

Sam posiadam taki piec o mocy 15 kW i zamierzam w sobote dokonać jego pierwszego uruchomienia:P:)

A czy możesz mi podesłać fotkę w którym miejscu u ciebie jest ta płyta, być może ja ją po prostu miałem wsadzoną w nieodpowiednie miejsce. Bo u mnie była w tej wnęcę na samej górze po otwarciu środkowych drzwi.

http://www.defro.pl/kotly/seria-defro-akm/defro-akm-uni

na wskazanej stronie jest przekrój pieca i żółtym kolorem zaznaczona jest płyta ceramiczna.

)

http://www.defro.pl/kotly/seria-defro-akm/defro-akm-uni

na wskazanej stronie jest przekrój pieca i żółtym kolorem zaznaczona jest płyta ceramiczna.

No ja właśnie w pierwszym sezonie na początku miałem tą płytę włożoną jakby "piętro wyżej" Tak ją zostawili po montażu.....

Widocznie była tam włożona jedynie na potrzeby transportu. I paliło się strasznie....piec osmolony, nadymione.. i tak raz wyjąłem ta płytę do czyszczenia. Od razu lepiej. Resztę sezonu spędziła w szafie ;) Aż do momentu kiedy tuż na początku tego sezony wszedłem na to forum i okazało się że ona musi być aby chronić blachę przed bezpośrednim strumieniem ognia.. Ktoś wcześniej tak podpowiedział no i zacząlem szukać. W piecu zobaczyłem że jest taka specjalna krawędź na która sie nasuwa ta płytę.

O co do pieca to kolego generalnie jestem zadowolony z niego. Palę w nim miałem ( wychodzi taniej niż ecogroszek) Jedynie częstsze czyszczenie.

Do wad zaliczam mały pojemnik na popiół.

Ustawienia podawania w relacji 1-6, 6s/36 s. Powietrze 27%. Szlakuje się trochę ale nie narzekam. Może i da rade to poprawić ale póki co odkładam to na później.

Daj znac co u Ciebie.

W sobotę odpaliliśmy piec :rolleyes: Generalnie piec jest OK. Ja podobnie jak sonar34 palę miałem pochodzącym z za wschodniej granicy. Miał najwyraźniej jest kiepskiej jakości, bo się spieka i zostaje z niego bardzo dużo popiopłu. Pomimo, że są spieki, to opał spala się praktycznie całkowicie. Próbowałem różnych ustawień sterownika, ale ostateczny efekt praktycznie zwsze był podobny, tz. były spieki i dużo popiołu. W innym watku wyczytałem, ze w celu likwidacji spieków trzeba maksymalnie skrócić czas podawania i zmniejszyć nadmuch. Aktualnie moje ustawienia to 5s/60s i nadmuch 15%. Wiem, że są one dosyć dziwne ale nie zamierzam zbytnio nagrzewac budynku, aktualnie nie są w nim prowadzone prace wykończeniowe. Od soboty do dzisiejszego pranka temperatura w mieszkaniu wzrosła z 8 do 13*C i chciał bym ją utrzymać na takim poziomie. Mam zamontowany zawór 3D i grzejniki zasilam wodą o temperaturze 36-38 *C a piec ustawiony jest na 58*C. Zmniejszenie nadmuchu nieco zmniejszyło spiekalność oraz znaczaco obniżyło temperature spalin, jenocześnie żar przesunął się do przodu palnika i musiałem znacznie wydłuzyć czas przerwy ale skoro piec bez problemu dochodzi do temperatury zadanej to wydaje mi się, że jest OK.

Wady jakie zaobserwowałem to:

1 Zbyt mała szuflada popielnika (sam popielnik jest duży i bez problemu szuflada mogła by być 2 a nawet 3 razy wielsza,

2 Termometr analogowy zaniża temperature pieca o 8-9 *C,

3 Głosna praca motoreduktora podajnika (producentem jest Przymierze a te podobno były wadliwe :confused:)

U mnie jest tak:

Kocioł: Defro Akm Uni 15kW .

Powierzchnia do ogrzania: ok 170mkw uż.

Tej zimy dogrzewam tylko parter, na poddaszu utrzymuje sie ok 14st.

Nowe budownictwo: Leier max29cm + 10cm styro. poddasze wełna 15+5cm naprzemiennie

Instalacja w miedzi, zawór 4 D , temp wyjścia na C.O. 42-43 stopni.

Podłogówka: ok 35 stopni, na 22 metrach, pod płytkami w kuchni łazience i przedpokoju.

C.W.U - 300 litrów z cyrkulacją (włącznik w łazience) na 50stopni

Temp zadana pieca: 60st.

Praca Podawanie: 7sek, Przerwa podawania: 30sek ,

podtrzymanie: praca: 10sek, przerwa podtrzymanie: 45minut. Wentylator podtrzymanie praca: 20sek, przerwa 5 minut .

wentylator odsłonięty cały, nadmuch na 30%.

obsługa:

w sobote: ładowanie podajnika do pełna, ok 110kg ekogroszku 26MJ, oskrobanie ścianek z (suchej) sadzy i wygarnięcie popiołu.

zuzycie wody ciepłej na 4 osoby. temp w domu 22st.

Zuzycie groszku: gdy temp zewn powyżej zera to ok 70-80kg/tydzień (zostaje z poprzedniej soboty) Gdy temp zewn mroźna to schodzi prawie cały podajnik ok 100kg. Groszek płaciłem w sierpniu 2012 po 800 za tone k/ Wieliczki. Czyli tydzień ogrzewania domu w mrozy + wody to ok 80zł.

Wszystkie pompki na 1 biegu, opomiarowane zużycie prądu przez piec i otoczenie to ok 35zł/msc przy cenie 0,6zł /kWh.

Komfort cieplny 100%, ciepłe podłogi super, grzejniki wulkan diamond super.

wnioski z palenia:

wszystko na świecie lepiej się pali w wyższych temp wiec zadana na 60st (histerezy na 2st. jeden stopień odradzam bo czujnik odrobinę coś zmieni i "szarpie" piecem co chwile)

piec w trybie praca nagrzewa się do 60st i przechodzi w podtrzymanie, ale temp. dochodzi (na luzie )do 65st (czujnik w piecu jakby lekko opóźniony) , po spadzie do 58st przechodzi znów w tryb pracy.

Gdy pracują wszystkie pompy to zanim sie piec rozhula, czujnik pokazuje już ok 53st, dlatego przełączyłem: temp załączania pomp na 55st, w sterowniku. poniżej 55st odłącza pompy na jakieś 3 minuty, i piec szybciej sobie wtedy dochodzi do zadanej 60st, pomimo że od 55 już pompy włącza.

zauważyłem że ogień powinien lekko zawijać się nad półkę nad paleniskiem (tak mam przy podanch ustawieniach). Bardzo szybko wtedy dochodzi do zadanej temp. szybciej niż przy małym podawaniu opału i słabszym nadmuchu bo wtedy ogólnie tryb pracy ma ok 3x dłuższy, czyli w zbyt "małych ratach" podawania ostatecznie spali wiecej groszku długo dochodząc.

Jak jest potrzeba podawania większej ilości opału to lepiej zmniejszyć przerewe podawania. Częściej poruszany opał lepiej się dopala.

Nadmuch trzeba umieć nastawiać. Mam komin srednicy 200mm, jakieś 8metrów, nowy czysty, suchy.

Jeżeli ktoś nie czyści pieca co tydzień, czasem rury do komina, to opory w piecu są duże, ogólnie gorzej się nagrzewa.

Doświadczony jestem rokiem palenia, od stycznia 2012, piec chodzi non stop, w lecie na wodę. (zuzycie latem ok 5 kg/dobe)

acha, ze strony "taniopal" wiem że kaloryczny wegiel przeinacza się w spieki i takie taż mam, lekkie, uznaje to za norme i znaczy ze groszek faktycznie mam dobry.

Sonara34 pozdrawiam, mejlowaliśmy kiedyś, ale dopiero startowałem. Płyta ceramiczna to swietny stabilizator i ochrona, no ale musi być na swoim miejscu ;) Pewnie przez ten błąd na początku źle paliło, nadmuch musiałeś mieć wielki itp.

Minął już tydzień jak użytkuję kocioł. W sumie jestem z niego zadowolony. Do spalania miału jak najbardziej się nadaje, jednak trzeba kupować miał o niskiej spiekalności i o małej zawartosi popiołu, bo w przeciwnym wypadku trzeba często wybierac popiół a samo spalanie juz nie jest tak efektywne. W celu eliminacji spieków trzeba zmniejszyć moc nadmuchu. Ogrzewam budynek o pow. 150 m2 i przy obecnych warunkach pogodowych (mróz od 5 do 10*C) zużucie miału wynosi 13-15 kg/dzień. Obecne ustawienia pieca co podawanie 5s, przerwa podawania 75s, wentylator 17%, przerwa w podtrzymaniu 40 mni, wentylator w podtrzymaniu 20% co 20 min, temperatura zadana 58*C - przy takich ustawieniach piec przebywa w czasie pracy jakieś 30 min i tyle samo w podtrzymaniu. Jedyną wadą pracy na tak małej mocy jest duzy spadek temperatury po rozpoczęciu nowego cylku pracy - jakieś 9-10*C. W sobotę zakupiłem troche lepszego miału (24/8/06) w najblizszych dniach spawdę jak się pali.

• 3 years później...