niktspecjalny 27.10.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.10.2010 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Bułka z szynką i ogórkiemskładniki: -bułka kajzerka-plasterek szynki-łyżeczka masła-surowy ogórek wykonanie:Plasterek szynki zrumienić na maśle.Plaster ogórka wraz ze skórką także. Bułkę rozkroić.Przyrumienić każdą połówkę z obydwu stron.Zrumienione plastry włożyć pomiędzy bułkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.10.2010 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 pierogi z ziemniakami i ogonówką. składniki: -1kg ugotowanych ziemniaków-cebula-jajko-dwa plastry wędzonej ogonówki-pieprz sól do smaku-łyżka smalcu wykonanie: Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na tłuszczu.Dodać do ziemniaków.Ogonówkę pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków.Przyprawić jajkiem ,solą i pieprzem.Wyrobić farsz.Nadziewać i gotować pierogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.10.2010 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 rodzynki ze śledziem składniki: -paczka rodzynków-4 matiasy z zalewy solonej-majonez domowy-śmietana-dwa pęczki natki. wykonanie: Rodzynki sparzyć wrzątkiem.Wystudzić.Śledzia pokroić na dowolne części i zalać zimną wodą na około 1/2 h.Wymieszać dwie łyżki śmietany z dwoma łyżkami majonezu.Na dno salaterki ułożyć część rodzynków.Posmarować je połową zrobionego sosu.Wymoczone śledzie ułożyć na rodzynkach.Posypać drugą częścią i posmarować pozostałym sosem. Wstawić do lodówki na około 1h.Przed podaniem do konsumpcji posypać obficie posiekaną natką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.10.2010 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 (edytowane) tymbaliki i z golonki składniki: -duża przednia golonka-2 marchewki-10 jaj przepiórczych-4 ząbki czosnku-pieprz sól do smaku wykonanie: Golonkę gotować na wolnym ogniu przez 4 h.Wyjąć wystudzić.Na 1/2 h przed końcem gotowania włożyć marchewkę i ugotować do miękkości.Ugotować jajka na twardo.Powstały "rosół" doprawić solą i pieprzem.Wlać do małych pojemników.Wkładać po kawałku marchewki i całym jajku.Na koniec powrzucać do pojemników utarty czosnek i duże kawałki ugotowanej uprzednio golonki.Pozostawić do zastygnięcia. Edytowane 27 Października 2010 przez niktspecjalny bez powodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 29.10.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Czy mógłbys mnie oświecić co lub kto to esa?Przepisy bardzo ciekawe, z opisu smaczne.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.11.2010 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Czy mógłbys mnie oświecić co lub kto to esa? Przepisy bardzo ciekawe, z opisu smaczne. Pozdr. Zapytaj dandi3 on dał temu początek a ja niejako przychyliłem się do jego prośby. Dzięki za pozytywa. Roladki serowe z boczkiem(bekonem) składniki: -kilka plastrów ulubionego sera żółtego -kilka plastrów boczku lub np.bekonu -kilka pasków sparzonej marchewki -kilka pasków ogórka kiszonego -jajko -bułka tarta -przyprawy(Vegeta,pieprz) wykonanie: Zawijać w plaster sera marchewkę i ogórka.Następnie zawijać w bekon lub boczek.Panierować w bułce i jajku,nie odwrotnie.Układać w naczyniu żaroodpornym.Posypać przyprawami.Delikatnie zapiec.Podawać jako dodatek do zielonego ryżu,czyli ryż gotowany razem ze szpinakiem i czosnkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.11.2010 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 gołąbki z pieczarkami składniki: -liście kapusty sparzone w osolonej wodzie-30 dkg pieczarek-cebula-woreczek ugotowanego ryżu-puszka mała przecieru pomidorowego-jajko wykonanie: Połączyć wszystkie składniki,pamiętając by pieczarki zetrzeć na tartce jarzynowej a cebulę zrumienić na złoty kolor.Tak powstałą masą faszerować liście i zapiekać w piekarniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 03.11.2010 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 gołąbki z pieczarkami składniki: -liście kapusty sparzone w osolonej wodzie -30 dkg pieczarek -cebula -woreczek ugotowanego ryżu -puszka mała przecieru pomidorowego -jajko wykonanie: Połączyć wszystkie składniki,pamiętając by pieczarki zetrzeć na tartce jarzynowej a cebulę zrumienić na złoty kolor.Tak powstałą masą faszerować liście i zapiekać w piekarniku W jakiej temperaturze i z jakimi fajerwerkami (góra-dół, termoobieg czy co?). A i jak długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.11.2010 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 (edytowane) W jakiej temperaturze i z jakimi fajerwerkami (góra-dół, termoobieg czy co?). A i jak długo Każdy w domu ma inne warunki pod względem pieczenia więc pomyślałem ,że obróbka cieplna gołąbków to sprawa indywidualna i ,że każdy zna swój piekarnik ale pytasz to ja odpowiadam.Gołąbki w moim piekarniku pieczone są z termoobiegiem i grzałką na dole w temp 180 stC w czasie 1h.Te gołąbki są cały czas pod przykryciem i oczywiście leżą na liściach i są przykryte liśćmi.Przed włożeniem do piekarnika podlewam je odrobiną oleju i wody.Zauważyłaś ,że farsz to zbór produktów gotowych już do spożycia więc czas pieczenia także może być sprawą indywidualną.Poleciłem je bo są inne niż wszystkie.Proste i smaczne.Niestety nie polecam ich gdy gotujący posieka kapustę i zmiesza z farszem. Edytowane 4 Listopada 2010 przez niktspecjalny dokładność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.11.2010 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 sałatka ziemniaczana składniki: -5 szt.ugotowanych ziemniaków w mundurkach-ugotowany burak ćwikłowy-czerwona cebula-musztarda(2 łyżki)-cukier(łyżka)-olej(2 łyżki)-sól wykonanie: Ziemniaki i burak pokroić w kostkę.Dodać cebulę pokrojoną w kostkę.Zrobić sos czyli:Do kubka wlewamy musztardę ,dodajemy cukier i ucieramy.Pod koniec dodajemy olej i mieszamy do uzyskanie jednolitej masy.Doprawiamy szczyptą soli.Ziemniaki i buraczek powinny być"zabrudzone" tym sosem a nie mają w nim pływać.Smaczne są ułożone na kotletach np.cielęcych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.11.2010 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 prosty obiad zupa "dziad" składniki: -marchewka-pietruszka-por-1/2 kg mąki-sól,pieprz do smaku-koncentrat pomidorowy-2 ząbki czosnku-natka-łyżka domowego smalcu-duża cebula wykonanie: Zrobić ciasto z mąki i wody doprawić solą i pieprzem,dodać wyciśnięty czosnek i posiekaną natkę zaprawić ciasto koncentratem.Wyrobione ciasto wałkować na placki gr. 1 cm.Kroić jak łazanki.Ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić i zahartować w zimnej wodzie.Na smalcu zeszklić cebulę.W oddzielnym garnku ugotować warzywa.Jak miękkie, to dodać wcześniej ugotowane kluchy i "zapalić" cebulą.Przyprawić solą i pieprzem do smaku. danie drugie składniki: -2 polędwiczki wieprzowe-ocet winny-ściereczka-cukier brązowy trzcinowy-dowolne ulubione przyprawy wykonanie: Namoczyć ściereczkę w roztworze octowym 1 do 5 .Polędwiczki natrzeć przyprawami i cukrem.Zawinąć w ściereczkę i pozostawić w lodówce na około 3 h.Polędwiczki smażyć na oleju w całości.Przed podaniem kroić w grube plastry.Podawać z ziemniakami czerwonymi i mizerią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.11.2010 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 placki naleśnikowe składniki na ciasto: -1 szkl. mleka-1,5 szkl.mąki-1 szkl. wody-2 jaja-3 łyżki oleju wykonanie: Mleko wymieszać z wodą,olejem, jajkami i mąką.Posolić i odstawić na 1/2 h. składniki na farsz: -cebula-3 jajka na twardo-pikle w musztardzie (1/2 słoika)-2 pomidory-przyprawy(dowolne) wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i przelać obficie wrzątkiem.Ugotować jajka na twardo i pokroić w kostkę.1/2 słoika pikli również kroimy w kostkę.Pomidory sparzamy wrzątkiem i także kroimy w kostkę wycinając gniazda nasienne.Wszystkie produkty wkładamy do wcześniej przygotowanego ciasta naleśnikowego.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Smażymy placki grub. 1 cm.Podajemy z sosem chrzanowym. prosty i smaczny sos chrzanowy. składniki:-1 szkl. bulionu-3 łyżki chrzanu-1 łyżka mąki-łyżeczka cukru-łyżka smalcu-łyżka śmietany-sól wykonanie: Robimy zasmażkę ze smalcu i mąki.Wkładamy do niej chrzan i na wolnym ogniu lekko gotujemy.Dodajemy cukier i szczyptę soli.Gdy chrzan połączy się z zasmażką podlewamy go bulionem,tak by miał konsystencję sosu.Na koniec zabielamy śmietaną.Tak powstałym sosem polewamy placki naleśnikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.11.2010 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 (edytowane) gotowane mięsa z sosem musztardowym składniki: -1/2 kg boczku surowego-1/2 kg schabu z kością-1/2 kg wołowiny -1/2 kg żeberek-1/2 kg piersi z kurczaka- mała golonka przednia-miód z kwiatów lipy wykonanie: Do dużego garnka wkładamy oczyszczone i opłukane mięsa.Zagotowujemy do pierwszej szumowiny. Wylewamy płyn do zlewu a mięsa płuczemy z szumowiny.Zalewamy wrzątkiem by mięso było zakryte.Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.Ziele angielskie, Vegeta,pieprz ziarnisty,liść bobkowy,jałowiec dodajemy po 1/2 h gotowania.Po obgotowaniu ,mięso studzimy i smarujemy miodem.Wkładamy do naczynie żaroodpornego i podpiekamy w temp 200 stC z termoobiegiem i oboma grzałkami tak by miód się "karmelizował".Tak obfity talerz pieczonych mięs podajemy z sosem musztardowym. prosty sos musztardowy składniki: - male opakowanie serka wiejskiego w granulkach- mały jogurt naturalny - 1 łyżka musztardy parczewskiej- 1/2 słoika drobno posiekanych ,marynowanych podgrzybków wykonanie: Serek wiejski ucieramy z jogurtem naturalnym na jednolitą masę. Dodajemy musztardę i drobno posiekane podgrzybki.Lekko podgrzewamy w rondelku.Szybki i smaczny do w/w mięs. Edytowane 8 Listopada 2010 przez niktspecjalny rodzaj musztardy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.11.2010 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 babka ziemniaczana -bulbenek Składniki: -1,5 kg ziemniaków-3 jaja-2 duże cebule-25 dkg słoniny- łyżeczka majeranku- łyżeczka soli-2 ząbki czosnku- łyżka mąki pszennej wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć. Połowę zetrzeć na drobno(jak na placki),a połowę ugotować.Uzyskaną po starciu masę ziemniaczaną posypać łyżką mąki. Dodać uprzednio ugotowane i wystudzone ziemniaki.Wyrobić na jednolitą masę.Połowę słoniny pokroić w kostkę a drugą połowę w cienkie plastry.Drobno pokrojoną cebulę i pokrojoną w kostkę słoninę zrumienić na patelni. Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Dodać jajka, sól, pieprz, majeranek i wyciśnięty czosnek. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wyłożoną 1/2 plasterków słoniny blachę. Drugą częścią słoninowych plastrów przykryć babkę -bulbenka.Piec ok. 1,5 h. bez przykrycia w temp 150 stC. Rodzajów baki ziemniaczanej jest bardzo dużo jako ,że w żyłach moich płynie odrobina kresowej krwi(matka ze Lwowa a ojciec z Włodzimierza) ,po modyfikacji drobnej ta babka jest dla nas najsmaczniejsza.Równie dobrze smakuje na drugi dzień odsmażana w grubych plastrach zsiadłym mlekiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.11.2010 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 (edytowane) pieczarki faszerowane składniki: -1 kg dużych pieczarek-3 pęczki rzodkiewki-4 jajka ugotowane na twardo-natka pietruszki-mozzarella w kulach w płynie(ta do sałatki z pomidorów z liśćmi bazylii)-1/2 kostki masła(82% tłusz)-sól ,pieprz i odrobina mielonego kminku wykonanie: Pieczarki umyć i wykroić nóżki.Z pieczarek ,wydłubać specjalną łyżeczką(taką do robienia kulek np. z arbuza do sałatki owocowej) część miąższu.Zmiksować razem z nóżkami.Rzodkiewkę umyć i oddzielić od zieleniny.Kulki ugotować do miękkości.Zmiksować.Ugotowane jajka posiekać na drobno.Natkę posiekać także na drobno.Połączyć składniki.Na rozgrzane masło(bez piany) położyć przygotowany farsz.Delikatnie podsmażyć.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Nadziewać farszem pieczarki.Mozzarellę kroić w plastry i układać na pieczarki.Posypać mielonym kminkiem.Ułożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 30 min. w temp. 180 stC z dolną grzałką i termoobiegiem. Edytowane 11 Listopada 2010 przez niktspecjalny był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.11.2010 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 jajka na śniadanie składniki: -5 szt jajek na twardo ugotowanych-1 łyżka musztardy parczewskiej-100 ml śmietany 18 %-1 łyżka majonezu(dowolny)-pęczek szczypiorku-puszka groszku konserwowego-"garść grzanek z bułki wrocławskiej" na maśle robionych-kulki z mięsa mielonego(wieprzowe z jajkiem i bułką tartą gniecione smażone na maśle) "fi" 1 cm-pęczek koperku wykonanie: Ugotowane jajka obrać ze skorupek ,pokroić w połówki ,wyjąć żółtka,ułożyć w salaterce.W dziurki po żółtkach układać kulki z mięsa mielonego,posypać groszkiem.Zrobić sos z musztardy,majonezu i śmietany.Polać po jajkach.Obficie posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.Żółtka przetrzeć z posiekanym koperkiem.Posypać po szczypiorku.Jeżeli się nie da posypać uformować kulę i zetrzeć na tartce . - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.