Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy esa


niktspecjalny

Recommended Posts

Bułka z szynką i ogórkiem

składniki:

 

-bułka kajzerka

-plasterek szynki

-łyżeczka masła

-surowy ogórek

 

wykonanie:

Plasterek szynki zrumienić na maśle.Plaster ogórka wraz ze skórką także. Bułkę rozkroić.Przyrumienić każdą połówkę z obydwu stron.Zrumienione plastry włożyć pomiędzy bułkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pierogi z ziemniakami i ogonówką.

 

składniki:

 

-1kg ugotowanych ziemniaków

-cebula

-jajko

-dwa plastry wędzonej ogonówki

-pieprz sól do smaku

-łyżka smalcu

 

wykonanie:

 

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na tłuszczu.Dodać do ziemniaków.Ogonówkę pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków.Przyprawić jajkiem ,solą i pieprzem.Wyrobić farsz.Nadziewać i gotować pierogi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rodzynki ze śledziem

 

składniki:

 

-paczka rodzynków

-4 matiasy z zalewy solonej

-majonez domowy

-śmietana

-dwa pęczki natki.

 

wykonanie:

 

Rodzynki sparzyć wrzątkiem.Wystudzić.Śledzia pokroić na dowolne części i zalać zimną wodą na około 1/2 h.Wymieszać dwie łyżki śmietany z dwoma łyżkami majonezu.Na dno salaterki ułożyć część rodzynków.Posmarować je połową zrobionego sosu.Wymoczone śledzie ułożyć na rodzynkach.Posypać drugą częścią i posmarować pozostałym sosem. Wstawić do lodówki na około 1h.Przed podaniem do konsumpcji posypać obficie posiekaną natką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tymbaliki i z golonki

 

składniki:

 

-duża przednia golonka

-2 marchewki

-10 jaj przepiórczych

-4 ząbki czosnku

-pieprz sól do smaku

 

wykonanie:

 

Golonkę gotować na wolnym ogniu przez 4 h.Wyjąć wystudzić.Na 1/2 h przed końcem gotowania włożyć marchewkę i ugotować do miękkości.Ugotować jajka na twardo.Powstały "rosół" doprawić solą i pieprzem.Wlać do małych pojemników.Wkładać po kawałku marchewki i całym jajku.Na koniec powrzucać do pojemników utarty czosnek i duże kawałki ugotowanej uprzednio golonki.Pozostawić do zastygnięcia.

Edytowane przez niktspecjalny
bez powodu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  Włodek W. napisał:
Czy mógłbys mnie oświecić co lub kto to esa?

Przepisy bardzo ciekawe, z opisu smaczne.

Pozdr.

 

 

Zapytaj dandi3 on dał temu początek a ja niejako przychyliłem się do jego prośby.

Dzięki za pozytywa.

 

Roladki serowe z boczkiem(bekonem)

 

składniki:

 

-kilka plastrów ulubionego sera żółtego

-kilka plastrów boczku lub np.bekonu

-kilka pasków sparzonej marchewki

-kilka pasków ogórka kiszonego

-jajko

-bułka tarta

-przyprawy(Vegeta,pieprz)

 

wykonanie:

 

Zawijać w plaster sera marchewkę i ogórka.Następnie zawijać w bekon lub boczek.Panierować w bułce i jajku,nie odwrotnie.Układać w naczyniu żaroodpornym.Posypać przyprawami.Delikatnie zapiec.Podawać jako dodatek do zielonego ryżu,czyli ryż gotowany razem ze szpinakiem i czosnkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gołąbki z pieczarkami

 

składniki:

 

-liście kapusty sparzone w osolonej wodzie

-30 dkg pieczarek

-cebula

-woreczek ugotowanego ryżu

-puszka mała przecieru pomidorowego

-jajko

 

wykonanie:

 

Połączyć wszystkie składniki,pamiętając by pieczarki zetrzeć na tartce jarzynowej a cebulę zrumienić na złoty kolor.Tak powstałą masą faszerować liście i zapiekać w piekarniku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  niktspecjalny napisał:
gołąbki z pieczarkami

 

składniki:

 

-liście kapusty sparzone w osolonej wodzie

-30 dkg pieczarek

-cebula

-woreczek ugotowanego ryżu

-puszka mała przecieru pomidorowego

-jajko

 

wykonanie:

 

Połączyć wszystkie składniki,pamiętając by pieczarki zetrzeć na tartce jarzynowej a cebulę zrumienić na złoty kolor.Tak powstałą masą faszerować liście i zapiekać w piekarniku

 

W jakiej temperaturze i z jakimi fajerwerkami (góra-dół, termoobieg czy co?).

A i jak długo :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  cieszynianka napisał:
W jakiej temperaturze i z jakimi fajerwerkami (góra-dół, termoobieg czy co?).

A i jak długo :)

 

Każdy w domu ma inne warunki pod względem pieczenia więc pomyślałem ,że obróbka cieplna gołąbków to sprawa indywidualna i ,że każdy zna swój piekarnik ale pytasz to ja odpowiadam.Gołąbki w moim piekarniku pieczone są z termoobiegiem i grzałką na dole w temp 180 stC w czasie 1h.Te gołąbki są cały czas pod przykryciem i oczywiście leżą na liściach i są przykryte liśćmi.Przed włożeniem do piekarnika podlewam je odrobiną oleju i wody.Zauważyłaś ,że farsz to zbór produktów gotowych już do spożycia więc czas pieczenia także może być sprawą indywidualną.Poleciłem je bo są inne niż wszystkie.Proste i smaczne.Niestety nie polecam ich gdy gotujący posieka kapustę i zmiesza z farszem.

Edytowane przez niktspecjalny
dokładność
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sałatka ziemniaczana

 

składniki:

 

-5 szt.ugotowanych ziemniaków w mundurkach

-ugotowany burak ćwikłowy

-czerwona cebula

-musztarda(2 łyżki)

-cukier(łyżka)

-olej(2 łyżki)

-sól

 

wykonanie:

 

Ziemniaki i burak pokroić w kostkę.Dodać cebulę pokrojoną w kostkę.Zrobić sos czyli:Do kubka wlewamy musztardę ,dodajemy cukier i ucieramy.Pod koniec dodajemy olej i mieszamy do uzyskanie jednolitej masy.Doprawiamy szczyptą soli.Ziemniaki i buraczek powinny być"zabrudzone" tym sosem a nie mają w nim pływać.Smaczne są ułożone na kotletach np.cielęcych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

prosty obiad

 

zupa "dziad"

 

składniki:

 

-marchewka

-pietruszka

-por

-1/2 kg mąki

-sól,pieprz do smaku

-koncentrat pomidorowy

-2 ząbki czosnku

-natka

-łyżka domowego smalcu

-duża cebula

 

wykonanie:

 

Zrobić ciasto z mąki i wody doprawić solą i pieprzem,dodać wyciśnięty czosnek i posiekaną natkę zaprawić ciasto koncentratem.Wyrobione ciasto wałkować na placki gr. 1 cm.Kroić jak łazanki.Ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić i zahartować w zimnej wodzie.Na smalcu zeszklić cebulę.W oddzielnym garnku ugotować warzywa.Jak miękkie, to dodać wcześniej ugotowane kluchy i "zapalić" cebulą.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

 

danie drugie

 

składniki:

 

-2 polędwiczki wieprzowe

-ocet winny

-ściereczka

-cukier brązowy trzcinowy

-dowolne ulubione przyprawy

 

wykonanie:

 

Namoczyć ściereczkę w roztworze octowym 1 do 5 .Polędwiczki natrzeć przyprawami i cukrem.Zawinąć w ściereczkę i pozostawić w lodówce na około 3 h.Polędwiczki smażyć na oleju w całości.Przed podaniem kroić w grube plastry.Podawać z ziemniakami czerwonymi i mizerią.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

placki naleśnikowe

 

składniki na ciasto:

 

-1 szkl. mleka

-1,5 szkl.mąki

-1 szkl. wody

-2 jaja

-3 łyżki oleju

 

wykonanie:

 

Mleko wymieszać z wodą,olejem, jajkami i mąką.Posolić i odstawić na 1/2 h.

 

składniki na farsz:

 

-cebula

-3 jajka na twardo

-pikle w musztardzie (1/2 słoika)

-2 pomidory

-przyprawy(dowolne)

 

wykonanie:

 

Cebulę pokroić w kostkę i przelać obficie wrzątkiem.Ugotować jajka na twardo i pokroić w kostkę.1/2 słoika pikli również kroimy w kostkę.Pomidory sparzamy wrzątkiem i także kroimy w kostkę wycinając gniazda nasienne.Wszystkie produkty wkładamy do wcześniej przygotowanego ciasta naleśnikowego.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Smażymy placki grub. 1 cm.Podajemy z sosem chrzanowym.

 

prosty i smaczny sos chrzanowy.

 

składniki:

-1 szkl. bulionu

-3 łyżki chrzanu

-1 łyżka mąki

-łyżeczka cukru

-łyżka smalcu

-łyżka śmietany

-sól

 

wykonanie:

 

Robimy zasmażkę ze smalcu i mąki.Wkładamy do niej chrzan i na wolnym ogniu lekko gotujemy.Dodajemy cukier i szczyptę soli.Gdy chrzan połączy się z zasmażką podlewamy go bulionem,tak by miał konsystencję sosu.Na koniec zabielamy śmietaną.Tak powstałym sosem polewamy placki naleśnikowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gotowane mięsa z sosem musztardowym

 

składniki:

 

-1/2 kg boczku surowego

-1/2 kg schabu z kością

-1/2 kg wołowiny

-1/2 kg żeberek

-1/2 kg piersi z kurczaka

- mała golonka przednia

-miód z kwiatów lipy

 

wykonanie:

 

Do dużego garnka wkładamy oczyszczone i opłukane mięsa.Zagotowujemy do pierwszej szumowiny. Wylewamy płyn do zlewu a mięsa płuczemy z szumowiny.Zalewamy wrzątkiem by mięso było zakryte.Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.Ziele angielskie, Vegeta,pieprz ziarnisty,liść bobkowy,jałowiec dodajemy po 1/2 h gotowania.Po obgotowaniu ,mięso studzimy i smarujemy miodem.Wkładamy do naczynie żaroodpornego i podpiekamy w temp 200 stC z termoobiegiem i oboma grzałkami tak by miód się "karmelizował".Tak obfity talerz pieczonych mięs podajemy z sosem musztardowym.

 

prosty sos musztardowy

 

składniki:

 

- male opakowanie serka wiejskiego w granulkach

- mały jogurt naturalny

- 1 łyżka musztardy parczewskiej

- 1/2 słoika drobno posiekanych ,marynowanych podgrzybków

 

wykonanie:

 

Serek wiejski ucieramy z jogurtem naturalnym na jednolitą masę. Dodajemy musztardę i drobno posiekane podgrzybki.Lekko podgrzewamy w rondelku.Szybki i smaczny do w/w mięs.

Edytowane przez niktspecjalny
rodzaj musztardy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

babka ziemniaczana -bulbenek

 

 

Składniki:

 

-1,5 kg ziemniaków

-3 jaja

-2 duże cebule

-25 dkg słoniny

- łyżeczka majeranku

- łyżeczka soli

-2 ząbki czosnku

- łyżka mąki pszennej

 

 

wykonanie:

 

Ziemniaki obrać, umyć. Połowę zetrzeć na drobno(jak na placki),a połowę ugotować.Uzyskaną po starciu masę ziemniaczaną posypać łyżką mąki. Dodać uprzednio ugotowane i wystudzone ziemniaki.Wyrobić na jednolitą masę.Połowę słoniny pokroić w kostkę a drugą połowę w cienkie plastry.Drobno pokrojoną cebulę i pokrojoną w kostkę słoninę zrumienić na patelni. Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Dodać jajka, sól, pieprz, majeranek i wyciśnięty czosnek. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wyłożoną 1/2 plasterków słoniny blachę. Drugą częścią słoninowych plastrów przykryć babkę -bulbenka.Piec ok. 1,5 h. bez przykrycia w temp 150 stC.

 

Rodzajów baki ziemniaczanej jest bardzo dużo jako ,że w żyłach moich płynie odrobina kresowej krwi(matka ze Lwowa a ojciec z Włodzimierza) ,po modyfikacji drobnej ta babka jest dla nas najsmaczniejsza.Równie dobrze smakuje na drugi dzień odsmażana w grubych plastrach zsiadłym mlekiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pieczarki faszerowane

 

składniki:

 

-1 kg dużych pieczarek

-3 pęczki rzodkiewki

-4 jajka ugotowane na twardo

-natka pietruszki

-mozzarella w kulach w płynie(ta do sałatki z pomidorów z liśćmi bazylii)

-1/2 kostki masła(82% tłusz)

-sól ,pieprz i odrobina mielonego kminku

 

wykonanie:

 

Pieczarki umyć i wykroić nóżki.Z pieczarek ,wydłubać specjalną łyżeczką(taką do robienia kulek np. z arbuza do sałatki owocowej) część miąższu.Zmiksować razem z nóżkami.Rzodkiewkę umyć i oddzielić od zieleniny.Kulki ugotować do miękkości.Zmiksować.Ugotowane jajka posiekać na drobno.Natkę posiekać także na drobno.Połączyć składniki.Na rozgrzane masło(bez piany) położyć przygotowany farsz.Delikatnie podsmażyć.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Nadziewać farszem pieczarki.Mozzarellę kroić w plastry i układać na pieczarki.Posypać mielonym kminkiem.Ułożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 30 min. w temp. 180 stC z dolną grzałką i termoobiegiem.

Edytowane przez niktspecjalny
był
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

jajka na śniadanie

 

składniki:

 

-5 szt jajek na twardo ugotowanych

-1 łyżka musztardy parczewskiej

-100 ml śmietany 18 %

-1 łyżka majonezu(dowolny)

-pęczek szczypiorku

-puszka groszku konserwowego

-"garść grzanek z bułki wrocławskiej" na maśle robionych

-kulki z mięsa mielonego(wieprzowe z jajkiem i bułką tartą gniecione smażone na maśle) "fi" 1 cm

-pęczek koperku

 

 

wykonanie:

 

Ugotowane jajka obrać ze skorupek ,pokroić w połówki ,wyjąć żółtka,ułożyć w salaterce.W dziurki po żółtkach układać kulki z mięsa mielonego,posypać groszkiem.Zrobić sos z musztardy,majonezu i śmietany.Polać po jajkach.Obficie posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.Żółtka przetrzeć z posiekanym koperkiem.Posypać po szczypiorku.Jeżeli się nie da posypać uformować kulę i zetrzeć na tartce .

 

-

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...