Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy esa


niktspecjalny

Recommended Posts

Bułka z szynką i ogórkiem

składniki:

 

-bułka kajzerka

-plasterek szynki

-łyżeczka masła

-surowy ogórek

 

wykonanie:

Plasterek szynki zrumienić na maśle.Plaster ogórka wraz ze skórką także. Bułkę rozkroić.Przyrumienić każdą połówkę z obydwu stron.Zrumienione plastry włożyć pomiędzy bułkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pierogi z ziemniakami i ogonówką.

 

składniki:

 

-1kg ugotowanych ziemniaków

-cebula

-jajko

-dwa plastry wędzonej ogonówki

-pieprz sól do smaku

-łyżka smalcu

 

wykonanie:

 

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na tłuszczu.Dodać do ziemniaków.Ogonówkę pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków.Przyprawić jajkiem ,solą i pieprzem.Wyrobić farsz.Nadziewać i gotować pierogi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rodzynki ze śledziem

 

składniki:

 

-paczka rodzynków

-4 matiasy z zalewy solonej

-majonez domowy

-śmietana

-dwa pęczki natki.

 

wykonanie:

 

Rodzynki sparzyć wrzątkiem.Wystudzić.Śledzia pokroić na dowolne części i zalać zimną wodą na około 1/2 h.Wymieszać dwie łyżki śmietany z dwoma łyżkami majonezu.Na dno salaterki ułożyć część rodzynków.Posmarować je połową zrobionego sosu.Wymoczone śledzie ułożyć na rodzynkach.Posypać drugą częścią i posmarować pozostałym sosem. Wstawić do lodówki na około 1h.Przed podaniem do konsumpcji posypać obficie posiekaną natką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tymbaliki i z golonki

 

składniki:

 

-duża przednia golonka

-2 marchewki

-10 jaj przepiórczych

-4 ząbki czosnku

-pieprz sól do smaku

 

wykonanie:

 

Golonkę gotować na wolnym ogniu przez 4 h.Wyjąć wystudzić.Na 1/2 h przed końcem gotowania włożyć marchewkę i ugotować do miękkości.Ugotować jajka na twardo.Powstały "rosół" doprawić solą i pieprzem.Wlać do małych pojemników.Wkładać po kawałku marchewki i całym jajku.Na koniec powrzucać do pojemników utarty czosnek i duże kawałki ugotowanej uprzednio golonki.Pozostawić do zastygnięcia.

Edytowane przez niktspecjalny
bez powodu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy mógłbys mnie oświecić co lub kto to esa?

Przepisy bardzo ciekawe, z opisu smaczne.

Pozdr.

 

 

Zapytaj dandi3 on dał temu początek a ja niejako przychyliłem się do jego prośby.

Dzięki za pozytywa.

 

Roladki serowe z boczkiem(bekonem)

 

składniki:

 

-kilka plastrów ulubionego sera żółtego

-kilka plastrów boczku lub np.bekonu

-kilka pasków sparzonej marchewki

-kilka pasków ogórka kiszonego

-jajko

-bułka tarta

-przyprawy(Vegeta,pieprz)

 

wykonanie:

 

Zawijać w plaster sera marchewkę i ogórka.Następnie zawijać w bekon lub boczek.Panierować w bułce i jajku,nie odwrotnie.Układać w naczyniu żaroodpornym.Posypać przyprawami.Delikatnie zapiec.Podawać jako dodatek do zielonego ryżu,czyli ryż gotowany razem ze szpinakiem i czosnkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gołąbki z pieczarkami

 

składniki:

 

-liście kapusty sparzone w osolonej wodzie

-30 dkg pieczarek

-cebula

-woreczek ugotowanego ryżu

-puszka mała przecieru pomidorowego

-jajko

 

wykonanie:

 

Połączyć wszystkie składniki,pamiętając by pieczarki zetrzeć na tartce jarzynowej a cebulę zrumienić na złoty kolor.Tak powstałą masą faszerować liście i zapiekać w piekarniku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gołąbki z pieczarkami

 

składniki:

 

-liście kapusty sparzone w osolonej wodzie

-30 dkg pieczarek

-cebula

-woreczek ugotowanego ryżu

-puszka mała przecieru pomidorowego

-jajko

 

wykonanie:

 

Połączyć wszystkie składniki,pamiętając by pieczarki zetrzeć na tartce jarzynowej a cebulę zrumienić na złoty kolor.Tak powstałą masą faszerować liście i zapiekać w piekarniku

 

W jakiej temperaturze i z jakimi fajerwerkami (góra-dół, termoobieg czy co?).

A i jak długo :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W jakiej temperaturze i z jakimi fajerwerkami (góra-dół, termoobieg czy co?).

A i jak długo :)

 

Każdy w domu ma inne warunki pod względem pieczenia więc pomyślałem ,że obróbka cieplna gołąbków to sprawa indywidualna i ,że każdy zna swój piekarnik ale pytasz to ja odpowiadam.Gołąbki w moim piekarniku pieczone są z termoobiegiem i grzałką na dole w temp 180 stC w czasie 1h.Te gołąbki są cały czas pod przykryciem i oczywiście leżą na liściach i są przykryte liśćmi.Przed włożeniem do piekarnika podlewam je odrobiną oleju i wody.Zauważyłaś ,że farsz to zbór produktów gotowych już do spożycia więc czas pieczenia także może być sprawą indywidualną.Poleciłem je bo są inne niż wszystkie.Proste i smaczne.Niestety nie polecam ich gdy gotujący posieka kapustę i zmiesza z farszem.

Edytowane przez niktspecjalny
dokładność
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sałatka ziemniaczana

 

składniki:

 

-5 szt.ugotowanych ziemniaków w mundurkach

-ugotowany burak ćwikłowy

-czerwona cebula

-musztarda(2 łyżki)

-cukier(łyżka)

-olej(2 łyżki)

-sól

 

wykonanie:

 

Ziemniaki i burak pokroić w kostkę.Dodać cebulę pokrojoną w kostkę.Zrobić sos czyli:Do kubka wlewamy musztardę ,dodajemy cukier i ucieramy.Pod koniec dodajemy olej i mieszamy do uzyskanie jednolitej masy.Doprawiamy szczyptą soli.Ziemniaki i buraczek powinny być"zabrudzone" tym sosem a nie mają w nim pływać.Smaczne są ułożone na kotletach np.cielęcych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

prosty obiad

 

zupa "dziad"

 

składniki:

 

-marchewka

-pietruszka

-por

-1/2 kg mąki

-sól,pieprz do smaku

-koncentrat pomidorowy

-2 ząbki czosnku

-natka

-łyżka domowego smalcu

-duża cebula

 

wykonanie:

 

Zrobić ciasto z mąki i wody doprawić solą i pieprzem,dodać wyciśnięty czosnek i posiekaną natkę zaprawić ciasto koncentratem.Wyrobione ciasto wałkować na placki gr. 1 cm.Kroić jak łazanki.Ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić i zahartować w zimnej wodzie.Na smalcu zeszklić cebulę.W oddzielnym garnku ugotować warzywa.Jak miękkie, to dodać wcześniej ugotowane kluchy i "zapalić" cebulą.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

 

danie drugie

 

składniki:

 

-2 polędwiczki wieprzowe

-ocet winny

-ściereczka

-cukier brązowy trzcinowy

-dowolne ulubione przyprawy

 

wykonanie:

 

Namoczyć ściereczkę w roztworze octowym 1 do 5 .Polędwiczki natrzeć przyprawami i cukrem.Zawinąć w ściereczkę i pozostawić w lodówce na około 3 h.Polędwiczki smażyć na oleju w całości.Przed podaniem kroić w grube plastry.Podawać z ziemniakami czerwonymi i mizerią.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

placki naleśnikowe

 

składniki na ciasto:

 

-1 szkl. mleka

-1,5 szkl.mąki

-1 szkl. wody

-2 jaja

-3 łyżki oleju

 

wykonanie:

 

Mleko wymieszać z wodą,olejem, jajkami i mąką.Posolić i odstawić na 1/2 h.

 

składniki na farsz:

 

-cebula

-3 jajka na twardo

-pikle w musztardzie (1/2 słoika)

-2 pomidory

-przyprawy(dowolne)

 

wykonanie:

 

Cebulę pokroić w kostkę i przelać obficie wrzątkiem.Ugotować jajka na twardo i pokroić w kostkę.1/2 słoika pikli również kroimy w kostkę.Pomidory sparzamy wrzątkiem i także kroimy w kostkę wycinając gniazda nasienne.Wszystkie produkty wkładamy do wcześniej przygotowanego ciasta naleśnikowego.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Smażymy placki grub. 1 cm.Podajemy z sosem chrzanowym.

 

prosty i smaczny sos chrzanowy.

 

składniki:

-1 szkl. bulionu

-3 łyżki chrzanu

-1 łyżka mąki

-łyżeczka cukru

-łyżka smalcu

-łyżka śmietany

-sól

 

wykonanie:

 

Robimy zasmażkę ze smalcu i mąki.Wkładamy do niej chrzan i na wolnym ogniu lekko gotujemy.Dodajemy cukier i szczyptę soli.Gdy chrzan połączy się z zasmażką podlewamy go bulionem,tak by miał konsystencję sosu.Na koniec zabielamy śmietaną.Tak powstałym sosem polewamy placki naleśnikowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gotowane mięsa z sosem musztardowym

 

składniki:

 

-1/2 kg boczku surowego

-1/2 kg schabu z kością

-1/2 kg wołowiny

-1/2 kg żeberek

-1/2 kg piersi z kurczaka

- mała golonka przednia

-miód z kwiatów lipy

 

wykonanie:

 

Do dużego garnka wkładamy oczyszczone i opłukane mięsa.Zagotowujemy do pierwszej szumowiny. Wylewamy płyn do zlewu a mięsa płuczemy z szumowiny.Zalewamy wrzątkiem by mięso było zakryte.Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.Ziele angielskie, Vegeta,pieprz ziarnisty,liść bobkowy,jałowiec dodajemy po 1/2 h gotowania.Po obgotowaniu ,mięso studzimy i smarujemy miodem.Wkładamy do naczynie żaroodpornego i podpiekamy w temp 200 stC z termoobiegiem i oboma grzałkami tak by miód się "karmelizował".Tak obfity talerz pieczonych mięs podajemy z sosem musztardowym.

 

prosty sos musztardowy

 

składniki:

 

- male opakowanie serka wiejskiego w granulkach

- mały jogurt naturalny

- 1 łyżka musztardy parczewskiej

- 1/2 słoika drobno posiekanych ,marynowanych podgrzybków

 

wykonanie:

 

Serek wiejski ucieramy z jogurtem naturalnym na jednolitą masę. Dodajemy musztardę i drobno posiekane podgrzybki.Lekko podgrzewamy w rondelku.Szybki i smaczny do w/w mięs.

Edytowane przez niktspecjalny
rodzaj musztardy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

babka ziemniaczana -bulbenek

 

 

Składniki:

 

-1,5 kg ziemniaków

-3 jaja

-2 duże cebule

-25 dkg słoniny

- łyżeczka majeranku

- łyżeczka soli

-2 ząbki czosnku

- łyżka mąki pszennej

 

 

wykonanie:

 

Ziemniaki obrać, umyć. Połowę zetrzeć na drobno(jak na placki),a połowę ugotować.Uzyskaną po starciu masę ziemniaczaną posypać łyżką mąki. Dodać uprzednio ugotowane i wystudzone ziemniaki.Wyrobić na jednolitą masę.Połowę słoniny pokroić w kostkę a drugą połowę w cienkie plastry.Drobno pokrojoną cebulę i pokrojoną w kostkę słoninę zrumienić na patelni. Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Dodać jajka, sól, pieprz, majeranek i wyciśnięty czosnek. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wyłożoną 1/2 plasterków słoniny blachę. Drugą częścią słoninowych plastrów przykryć babkę -bulbenka.Piec ok. 1,5 h. bez przykrycia w temp 150 stC.

 

Rodzajów baki ziemniaczanej jest bardzo dużo jako ,że w żyłach moich płynie odrobina kresowej krwi(matka ze Lwowa a ojciec z Włodzimierza) ,po modyfikacji drobnej ta babka jest dla nas najsmaczniejsza.Równie dobrze smakuje na drugi dzień odsmażana w grubych plastrach zsiadłym mlekiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pieczarki faszerowane

 

składniki:

 

-1 kg dużych pieczarek

-3 pęczki rzodkiewki

-4 jajka ugotowane na twardo

-natka pietruszki

-mozzarella w kulach w płynie(ta do sałatki z pomidorów z liśćmi bazylii)

-1/2 kostki masła(82% tłusz)

-sól ,pieprz i odrobina mielonego kminku

 

wykonanie:

 

Pieczarki umyć i wykroić nóżki.Z pieczarek ,wydłubać specjalną łyżeczką(taką do robienia kulek np. z arbuza do sałatki owocowej) część miąższu.Zmiksować razem z nóżkami.Rzodkiewkę umyć i oddzielić od zieleniny.Kulki ugotować do miękkości.Zmiksować.Ugotowane jajka posiekać na drobno.Natkę posiekać także na drobno.Połączyć składniki.Na rozgrzane masło(bez piany) położyć przygotowany farsz.Delikatnie podsmażyć.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Nadziewać farszem pieczarki.Mozzarellę kroić w plastry i układać na pieczarki.Posypać mielonym kminkiem.Ułożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 30 min. w temp. 180 stC z dolną grzałką i termoobiegiem.

Edytowane przez niktspecjalny
był
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

jajka na śniadanie

 

składniki:

 

-5 szt jajek na twardo ugotowanych

-1 łyżka musztardy parczewskiej

-100 ml śmietany 18 %

-1 łyżka majonezu(dowolny)

-pęczek szczypiorku

-puszka groszku konserwowego

-"garść grzanek z bułki wrocławskiej" na maśle robionych

-kulki z mięsa mielonego(wieprzowe z jajkiem i bułką tartą gniecione smażone na maśle) "fi" 1 cm

-pęczek koperku

 

 

wykonanie:

 

Ugotowane jajka obrać ze skorupek ,pokroić w połówki ,wyjąć żółtka,ułożyć w salaterce.W dziurki po żółtkach układać kulki z mięsa mielonego,posypać groszkiem.Zrobić sos z musztardy,majonezu i śmietany.Polać po jajkach.Obficie posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.Żółtka przetrzeć z posiekanym koperkiem.Posypać po szczypiorku.Jeżeli się nie da posypać uformować kulę i zetrzeć na tartce .

 

-

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...