Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie betonów komórkowych

nodan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Daj wszędzie tak jak masz w planie...jeszcze nie spotkałem się żeby 400 szedł na nośne.według mnie h+h jest słabszy od solbetu ,ciężej się tnie nie ma uchwytów(przynajmniej jeszcze nie spotkałem) .

ja budowałem z h+h 24cm 400 ma uchwyty lekko się tnie ale jest bardzo slaby... nie wiem teraz czy dawać dachówkę czy blacho dachówkę zęby go zbytnio nie obciążać...

Witam,

czy ktoś już budował z tych bloczków Ytong Energo ścianę jednowarstwową bez ocieplenia? Czy to ma szansę się sprawdzić? Dopiero zabieramy się za przygotowania do budowy i tak się zastanawiam z czego te ściany budować - każda technologia ma zwolenników i przeciwników i tylko mętlik w głowie się robi :)

... a silikaty na zewnętrzne nie bardzo bo izolacyjność do kitu.

Jeżeli budujesz ściany dwu albo trzywarstwowe to izolacyjność materiałów konstrukcyjnych nie ma większego znaczenia. I tak spełniają one w tym wypadku zasadniczo funkcję nośną a za izolację odpowiada warstwa ocieplenia. Dla przykładu zwykły styropian o parametrach λ = 0,04 (W/mK) o grubości 19 cm zapewnia współczynnik przenikania ciepła 0,20 W/(m2K) co stanowi minimum dla domów energooszczędnych więc zastosowanie dodatkowo materiału konstrukcyjnego o bardzo niskim współczynniku przenikania ciepła to moim zdaniem niepotrzebna strata pieniędzy. Ponadto jeśli zamiast pojedynczej pójdą dwie warstwy styropianu np. 12 cm kładzione na mijankę (eliminacja mostków cieplnych na łączeniu płyt) to ściana konstrukcyjna będzie miała minimalne znaczenie dla energooszczędności domu. Co innego przy ścianie jednowarstwowej - tutaj termoizolacyjność zarówno materiałów jak i zaprawy łączącej ma pierwszorzędne znaczenie.

Witam,

czy ktoś już budował z tych bloczków Ytong Energo ścianę jednowarstwową bez ocieplenia? Czy to ma szansę się sprawdzić? Dopiero zabieramy się za przygotowania do budowy i tak się zastanawiam z czego te ściany budować - każda technologia ma zwolenników i przeciwników i tylko mętlik w głowie się robi :)

Ściana jednowarstwowa ma sens tylko wtedy, kiedy budujesz sam, własnoręcznie, bardzo dokładnie i nie chcesz lub nie umiesz bawić się z ociepleniem, ewentualnie gdy bardzo ci się spieszy i chcesz ominąć etap ocieplania. Generalnie to chyba najgorszy wybór (tzn. jednowarstwówka, nie ytong :) )

Ściana jednowarstwowa ma sens tylko wtedy, kiedy budujesz sam, własnoręcznie, bardzo dokładnie i nie chcesz lub nie umiesz bawić się z ociepleniem, ewentualnie gdy bardzo ci się spieszy i chcesz ominąć etap ocieplania. Generalnie to chyba najgorszy wybór (tzn. jednowarstwówka, nie ytong :) )

Czyli co, dwuwarstwowa ściana? Czy orientujesz się, czy dużo większe są wtedy koszty? A może wychodzi tak samo? Czytałem, że przy jednowarstwowej musi być duża dokładność, żeby ściana nie była krzywa. Rozumiem, że przy dwuwarstwowej te ewentualne nierówności łatwiej zniwelować?

Lekkie nierówności łatwiej zredukować klejem i styropianem niż samym tynkiem, ale głównie chodzi o to że dwuwarstwówka jest cieplejsza. Kosztowo wychodzi bardzo podobnie bo przecież za grubszy materiał płacisz więcej, a styropian jest tani. Oczywiście i tak wszystko zależy od kasy, bo z kolei trzywarstwowa jest najlepsza lecz najdroższa i wymagająca wykwalifikowanej mocno ekipy. Trochę upraszczam wiem.

Lekkie nierówności łatwiej zredukować klejem i styropianem niż samym tynkiem, ale głównie chodzi o to że dwuwarstwówka jest cieplejsza. Kosztowo wychodzi bardzo podobnie bo przecież za grubszy materiał płacisz więcej, a styropian jest tani. Oczywiście i tak wszystko zależy od kasy, bo z kolei trzywarstwowa jest najlepsza lecz najdroższa i wymagająca wykwalifikowanej mocno ekipy. Trochę upraszczam wiem.

to w takim razie jeszcze raz muszę poczytać o tych ścianach i to wszystko przemyśleć. znajomi i krewni budowali wszyscy jednowarstwowe ściany ale z ceramiki. dzięki za poradę :)

W jednowarstwowej ścienie problemem jest że bez ocieplnia realnie nie zejdziesz z U ściany poniżej 0,2 a uwzględniajac mostki wynikające z zaprawy ( nawet tej ciepłochronnej ) i nostków termicznych ( np. wieniec, nadproża ) jest to najgorsze zmożliwych rozwiązań ( ale sa na formum zapiekli zwolennicy ściny 1W ).

Jak zawsze każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Ściana jednowarstwowa wymaga dużej dokładności, stosowania specjalnej zaprawy o niskim współczynniku przenikalności cieplnej i dużego reżimu jeśli chodzi o montaż stolarki (złe umiejscowienie powoduje duże straty ciepła). Jest natomiast dużo mniej podatna na uszkodzenia (trudniej zrobić dziurę w tynku na pustaku niż w tynku na styropianie ;) ). Nie liczyłem tego nigdy ale wydaje mi się że koszty ściany dwuwarstwowej i jednowarstwowej będą zbliżone.