Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie betonów komórkowych

nodan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Termalica to też polski produkt, Bruk-Bet Nieciecza, w 100 % polska firma /krajowy potentat w produkcji kostki brukowej :p, Termalica T600-24/25/60UZ 8,04 brutto,

żeby nie było, że to czysta reklama, mieszkam i pracuje teraz w Oslo:D:D:D:D:D:yes::yes:

A my w New York.

W kostce to chyba Jadar żądzi.

Niestety małym firmom jest trudniej się wybić z uwagi na to, że mają dużo mniejsze możliwości niż duzi producenci. I tak jest wszędzie tak naprawdę. Przykładowo dostępność. Jeśli mieszka się w Niecieczy to może i opłaca się budować z tego całego bruk-betu i pewnie wszyscy tam mają domu z tego materiału (tym bardziej, że firma wyciągnęła klub z mieściny 1000 mieszkanców do pierwszej ligii piłkarskiej), ale niestety im dalej tym drozej, trudniej i mniej konkurencyjnie. Wydaje mi sie, że ta firma obsługuje głównie swój rejon. Acz kolwiek mogę się mylic i mają oddziały w całej Polsce (nie sprawdzałem bo ma to być przykład)

Ja się już prawie zdecydowałem na Solbet Optimal 600 24cm (lekko się wacham nad ceramiką) ale przez przypadek znalazłem H+H Thermostein.

Słyszał ktoś coś o tym, wygląda to całkiem całkiem, ciekawe tylko czy ma takie parametry jak piszą . Z tego co szukalem po necie ceny B-K nie znacznie się róznią czyli brać co tańsze może mieć uzasadnioną racje

Tak w gruncie rzeczy o wszystkim można by powiedzieć, że to wszystko i to samo, ale np. H+H nie trzyma przeważnie rozmiarów bloczków i trzeba lecieć grubą spoiną a to już głupota przy BK, a poza tym Solbet ma sporo przemyślanych systemowych rozwiązań ułatwiających budowę. A ceramikę to ja osobiście zupełnie bym sobie odpuścił.

Tak w gruncie rzeczy o wszystkim można by powiedzieć, że to wszystko i to samo, ale np. H+H nie trzyma przeważnie rozmiarów bloczków i trzeba lecieć grubą spoiną a to już głupota przy BK, a poza tym Solbet ma sporo przemyślanych systemowych rozwiązań ułatwiających budowę. A ceramikę to ja osobiście zupełnie bym sobie odpuścił.

Piszesz głupoty bo jak mam dom zbudowany z H+H na klej i murarze ani razu się nie narzekali na nie trzymanie wymiarów.Sam też nie zauważyłem ,aby były jakieś różnice pomiędzy bloczkami.Trzema transportami przywożone.

Ale też nie reklamuje H+H.

Myśle,że warto zastanowić się nad Solbetem.

ja mam H+H na grubą spoinę, możesz mi wytłumaczyć dlaczego to głupota ??

Bo powinieneś iść z duchem nowoczesności,a nie budować jak 20 lat temu na zaprawę.

Gruba spoina wpuszcza zimno do domu,a ciepło wypuszcza i do tego jeszcze to takie nie już modne.

Uśmiech.

Wesołych Świąt Życzę Wszystkim!!!!

Spoina z tradycyjnej zaprawy na pewno nie ma sensu przy cieplejszym bloczku. Kłóci się idea łączenia jednego z drugim. Odchyłki kilkumilimetrowe na bloczkach, występujące niestety co jakiś czas podczas murowania, generują niestety zwiększone koszty w kleju. Trzeba jakoś to pogodzić i ja zdecydowałem się w takich sytuacjach na mieszanie zaprawy murarskiej z klejem, czasami pół na pół. Tempo pracy na kleju jest zdecydowanie szybsze i co najważniejsze nie wymaga w ogóle betoniarki. U mnie gdyby jej nie było na budowie to również bym sobie poradził. Worek dobrej zaprawy murarskiej Murfixu w LM kosztował w ub. roku poniżej 5,50zł. Droższy Izolbet był przy niej produktem zaprawopodobnym. Dodam, że bloczki na moje ściany z powodzeniem przecinałem pilarką lisem z marketu za 150zł i kupionym do kompletu na alledrogo specjalnym do gazobetonu brzeszczotem boscha(79zł). Cięcie bloczka trwało kilka chwil. To tyle z moich doświadczeń.

mam u siebie H+H na cienka spoinę. Bloczki trzymały wymiar. Klej wychodzi taniej lub porównywalnie jak zaparawa. Sprawa przenikalności cieplnej jest bez znaczenia przy ścianie 2w ale czystośc i szybkość budowania jest nieporównywalnie większa niż przy zaprawie.

mpoplaw, zdobywając następne miejsce po przecinku zmierzamy ku doskonałości hehe..... Przenikalność, kultura pracy, tempo pracy, dokładność itp. to atuty. I wbrew pozorom zaprawę trzeba umić wymieszać i kłaść, grzebień specjalnych zdolności nie wymaga, więc przy samodzielnym murowaniu jest prościej. Ale to zazwyczaj i tak ekipa wybiera sposób murowania.

Widocznie mamy odmienne wyniki obserwacji. Kolegi dom był murowany tak jak u ciebie. Niby ekipa profi, ale ilość towaru spadającego po obu stronach muru była niemała. Nikt tego nie zbierał, bo przecież tanio jest. Jedynie na końcu kumpel szpadlem to usuwał z posadzki. Jeden bloczek gratis to super wynik. Jednak jest to jakby nie patrzeć jeden rząd bloczka z materiału już niezbyt ciepłego. No ale mamy przecież obliczenia, wyniki, wnioski.... I na pewno 3cm spoina ci wyszła? Aha, jeszcze jedno. Ekipa musi na prawdę być szybka, jeśli potrafi osiągnąć tempo murowania na zaprawie tradycyjnej w stosunku do klejenia na rozrobiony mieszadłem na miejscu klej. Edytowane przez compi

Pierwsze rzędy również były zbierane. Jednak już te przy których trzeba stanąć na dechach czy rusztowaniu nie były czyszczone na dole. U mnie nie było profesjonalnej ekipy murarzy do ścian nośnych, tylko dwóch jako tako trzymających grzebień w ręku kolegów syna, on i ja. Sznurki jak najbardziej były rozciągnięte, na narożach 2,5 metrowe, wypionowane kątowniki 45x45mm z aluminium i co trzy rzędy odpalany niwelator laserowy. Każdy rozrabiał klej samodzielnie. I ściany postawiliśmy piorunem. Bloczki mieliśmy wstawione na paletach w środku. Trochę się przeliczyliśmy i na końcu musiałem paleciakiem je do drzwi tarasowych potem dowozić. Dodam, że po skończeniu nośnych pomiar wykazał odchył na całym domu mieszczący się w 1cm, co przy domu parterowym bez użytkowego poddasza było sukcesem. Tak powiedział kierownik. Ścianki działowe z 12 to już całkiem szybko poszły. Na zaprawie murarskiej ciągniętej w taczkach czy kastach z zewnątrz nie byłoby to możliwe. Trzeci i następny rząd bloczka mogłem kłaść po dwóch godzinach. Murarska na pewno tak szybko nie wiąże. Jak widzisz można być zadowolonym z kleju i go polecać. Twoje tradycyjne rozwiązanie pewnie też znajdzie swoich zwolenników.

nie zauważyłem żeby u mnie przy zaprawie było wolno albo brudno, śmiem twierdzić że było szybko i czysto, a do tego tanio, kilka worków cemnetu i wapna + wywrotka piasku + woda i cały domek był wymurowany razem z nadprożami

do tego przy grubości zaprawy 3 cm każda 9-wiąta warstwa pustaków jest gratis

zakładając że zużycie zwykłej zaprawy 45 kg/m2 to średni dom gdzie jest w sumie 400 m2 ścian potrzeba 18 ton zaprawy. Piasku jest 11 ton , to te kilka worków oznacza że cementu poszło 1,5 tony i 2,5 tony wapna. Koszt tradycyjnej zaprawy to około 2500 zł. Kleju pójdzie 10 razy mniej czyli 1800 kg. Tak mniej wiecej poszło u mnie. Koszt około 1200 zł. Różnica około 1300 zł czyli gratis 5 palet bloczka.

Naprawdę nie widzę sensu babrać sie ze zwykłą zaprawą. Ale co kto lubi .

gdzie wyczytałeś ze 25 kg? Jeśli 3mm fuga to 4,5 kg/m 2 (mówię o pełnych fugach - poziome i pionowe) to zwykłej zaprawy gdzie fuga jest 10 razy grubsza idzie 45 kg.

Jak juz mówiłem - co kto lubi.

Ps - 9 zł za worek cementu? Siedzę w tym biznesie - wierz mi - nie kupiłes cementu. Kupiłeś 12,5 kg cementu + 12,5 kg pyłu . Czysty cement luzem (silos 24 t) kosztuje 300 zł/t netto (cementownia Ożarów) Workowany jest o 20 zł/t droższy. A po tyle zwykły zjadacz chleba nie kupi towaru - musi zapłacic jeszcz 2 posrednikom.