Gustaw Fijak 03.01.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Na jeden średniej wielkości budynek jednorodzinny idzie około 60 worków zaprawy cienkowarstwowej. Gdyby to była zaprawa zwykła, to worków by było około 7 razy więcej, tak powiedział mi jeden z inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 03.01.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 dokładnie co kto woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.01.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 ten link co podałem wyżej co do wytrzymałości przyjdź do mnie i spróbuj mi oderwać gdzieś jakiś bloczek, co do cen, faktury mam wystawione przez skład budowlany na właśnie tyle co podałem, i dokładnie tyle zapłaciłem, a co mogli zapłacić inni to ich problem Podałem Ci tylko cenę cementu a nie wyrobu cementpodobnego. Nie neguję że tyle zapłaciłeś ale myślę że powineneś wiedzieć dlaczego tyle. Zresztą to nie dyskusja na ten temat nie wysilajmy się, gotowe zaprawy murarskie w workach to też mieszanka cementu wapna i piasku oraz dodatki typu gips żeby szybciej wiązało, ale 10 razy drożej bo ładnie opakowane w reklamę Kolega jest w "mylnym błędzie". Cement wysokiej jakości (dlatego wydaje Ci sie że jest tam gips - adhezja dobrego cementu jest znacznie szybsza od cementu za 9 zł /worek) piasek kwarcowy suszony, zagęstnik metylocelulozowy, polimer w formie proszku (czyli klej) być może węglan wapnia dla poprawienia urabialności. To jest zupełnie coś innego niz zwykła zaprawa i działa zupełnie inaczej. EOT - miało być o bloczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 04.01.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Tu już mogłeś dopisać również inne katastrofy okołobudowlane i przechodzić jeszcze dalej od tematu wątku. Nie ma celu wplatanie tu błędów w sztuce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 04.01.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 czyli wychodzac z zalozenia budowy, nie warto uzywac niczego bo i tak sie cos stanie, jak nie grzyb fundament peknie to strop nam sie zawali, nie tedy z argumentami chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 04.01.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Boże miłosierny uchroń, co to za dyskusja. Idąc tym tokiem myślenia zaraz zbudujemy tutaj dom ze szkła ocieplany halogenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 05.01.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 ak Kubo "Przedwiosnie" nam sie rysuje juz w tym watku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 06.01.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) zdecydowanie potwierdzam ze na klej jest łatwiej..szczerze mówiąc gdyby nie wynalezli Bk z mozliwoscia cienkiej spoiny to do dzis by trzeba było ekipe zatrudniac...tymczasem tak jak koledzy napisali wystarczy srednirozgarnietych dwóch poł-budowlancow a przy ytongu bez spoin pionowych to juz jest jak klocki lego...trzeba być artysta zeby spieprzyc,szybkosc bez porównania...na pewno troche taniej...własciwie ten system nie ma zadnych wad.Co innego ceramika tu trzeba murarza i zaprawy.Ja tylko z tego wzgledu na budowe wybrałem ytonga ze go bez problem wymuruje na klej sam . Zarówno nosne jak działowe. Zreszta w Grecji na przykład to prawie nie muruja..szalunek do dachu i zalewaja wsio betonem,odbijają szalunki i stoi gotowy dom,i nikt tam nie płacze ze sciany z betonu a podłoga z marmuru i srednio najdłuzej zyją na swiecie razem z Japoncami...choc pwnie dieta i klimat ma tu znaczenie-ale to na marginesie:)Ale ze mamy wolnosc wyboru to kazdy muraju z czego chce i to trza szanowac:) Edytowane 6 Stycznia 2011 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 06.01.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Też w Grecji chciałbym sobie dom budować. Żadnego przemarzania, drenaży, solary to by klimę pędziły.....A beton chyba najlepszym materiałem na ich klimat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.01.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Oj mpoplaw. Na siłę chyba starasz się przeciągnąć linę na swoją stronę. Ja mógłbym Ci pokazać zdjęcia(które posiadam) wszystkich ścian w moim domu. Są nieocieplone, nieotynkowane i niezakryte. Nie ma ani jednego pęknięcia. Jak fundament chodzi to Ci każdy materiał szlag trafi. Nie ma siły. Ale żeby nie było. Z rozpędu podczas murowania nad wylanym nadprożem garażu, wysunąłem dwa bloczki poza obrys ściany na około +- 40cm. Na drugi dzień je lisem odciąłem. Spadły z wysokości tak 3m na wylany betonowy podjazd. Tylko róg się ukruszył. Byłem pewien, że się rozpadną, rozspoją, lub przynajmniej pękną. Nic. po prostu trzymają jak diabli. Przy działówkach tez próbowałem dwa duże sklejone bloki rozbić. Nic z tego. Prędzej same się rozpadną. Są moim zdaniem lekkie i mocne. Mnie zastanawiała jeszcze inna rzecz w solbecie. Podczas wyjmowania bloczków z zafoliowanej palety pomimo ciężko było nieraz bloczki rozdzielić, a przecież pierwotnie były już pocięte. I też trzymały pioruńsko mocno. Kolega murował z ceramiki. Ilość gruzu i odpadów niedowykorzystania była porażająca. Netbet coś o tym wie.Własnoręcznie murował czymś takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.01.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 ...... coś mi się widzi że ty widziałeś tylko jeden rodzaj ściany i dlatego brak ci szerszego spojrzenia, życzę ci żebyś kiedyś w przyszłości napotkał koniecznośc kucia w ścianie z nieporyzowanej ceramiki na zwykłej zaprawie, po takim doświadczeniu na pewno nabrał być sporego dystansu do BK No nie wiem czy beton b25 nie byłby lepszym materiałem do budowania całego domu. W ten sposób można się licytować ciągle. A ze względu na wykonywaną pracę mogę Cię też zapewnić, że z powodzeniem moglibyśmy się również licytować w latach praktyki na budowie. I moja opinia na temat bk jest od 95 roku jedna,(wtedy na saksach u dojcza pierwsze ytongi cięte piłą taśmową na budowie oglądałem z fascynacją) towar bardzo przyjazny na budowie. Na pl.misc.budowanie jest równoległa do naszej dyskusja. http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,47943.html?group=pl.misc.budowanie&tid=1258784&MID=%3Cifc8b7%24g6m%241%40node1.news.atman.pl%3E Konkluzje podobne do mojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 11.01.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Co tu wiele mówić. Nie pekająca i nie krusząca sie ceramika. Mówi samo za siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 12.01.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 bicie piany, jedni wola klej drudzy zapraweinny pojdzie w ceramiki kolejny wybierze gk i co z tego!forum jest od dzielenia sie opinia nie na sile kreowania wlasnego zdania na temat materialu!powtarzam w nieskonczonosc zbudujmy 4 domy ten sam projekt w tych samych warunkach i sprawdzmy jak sie beda sprawowac na przelomie okreslonych lat i jakie koszty budowy i eksploatacji beda...utopia wiec o czym my tu dyskutujemy, wszystko ma swoje wady i zalety nic tego nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 12.01.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Co w dalszym ciągu nie zmienia faktu, że ceramika mimo wszystko kruszy się i pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.01.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 .........że ceramika mimo wszystko kruszy się i pęka, a potem dojdą pomiary przenikalności, akumulacyjności, to zostanie podstawione pod wzór lambda i "R", a następnie zinterpretowane pod kątem sposobu życia przeciętnej polskiej rodziny, która ni uja nie będzie pasować do naszego trybu życia. To tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 13.01.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Co w dalszym ciągu nie zmienia faktu, że ceramika mimo wszystko kruszy się i pęka. tego to juz nawet nie komentuje bo to nie podlega komentarzowi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 17.01.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 a Wy to Panowie przeciwko mnie czy ze mną? Bo to w różne strony można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.01.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 No ja może niezbyt jasno dałem do zrozumienia, że forsowanie jedynie słusznej idei w postaci ceramiki nie ma sensu. Pewnie gdybym planował dom pasywny, jak najbardziej akumulacyjny to wybór byłby właśnie taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 18.01.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 jedyne rozsadne materialy dla mnie to bk i silikat, wiec moze to sprostuje moja wypowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy lodz 19.01.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Mam do kupienia bloczek komórkowy firmy SOLBET za 7,76zł lub H+H z Gorzkowic za 9,06zł .Proszę o podpowiedź- czy warto dopłacić do H+H ?, czy różnice są tak niewielkie ze nie warto dopłacać?Mając na uwadze ze chce budować na klej cienkowarstwowy ( zaprawa klejowa tylko w poziomie )zastanawiam się też czy musi być to pustak na "piórowpust" czy wystarczy tylko uchwyt montażowy lub zwykły prosty A może ma ktoś namiar na firme z okolic Łodzi, która ma do sprzedania bloczki w lepszych niż w/w cenach. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts