Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie betonów komórkowych

nodan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ten link co podałem wyżej

co do wytrzymałości przyjdź do mnie i spróbuj mi oderwać gdzieś jakiś bloczek, co do cen, faktury mam wystawione przez skład budowlany na właśnie tyle co podałem, i dokładnie tyle zapłaciłem, a co mogli zapłacić inni to ich problem

Podałem Ci tylko cenę cementu a nie wyrobu cementpodobnego. Nie neguję że tyle zapłaciłeś ale myślę że powineneś wiedzieć dlaczego tyle. Zresztą to nie dyskusja na ten temat

nie wysilajmy się, gotowe zaprawy murarskie w workach to też mieszanka cementu wapna i piasku oraz dodatki typu gips żeby szybciej wiązało, ale 10 razy drożej bo ładnie opakowane w reklamę

Kolega jest w "mylnym błędzie". Cement wysokiej jakości (dlatego wydaje Ci sie że jest tam gips - adhezja dobrego cementu jest znacznie szybsza od cementu za 9 zł /worek) piasek kwarcowy suszony, zagęstnik metylocelulozowy, polimer w formie proszku (czyli klej) być może węglan wapnia dla poprawienia urabialności. To jest zupełnie coś innego niz zwykła zaprawa i działa zupełnie inaczej.

EOT - miało być o bloczkach.

zdecydowanie potwierdzam ze na klej jest łatwiej..szczerze mówiąc gdyby nie wynalezli Bk z mozliwoscia cienkiej spoiny to do dzis by trzeba było ekipe zatrudniac...tymczasem tak jak koledzy napisali wystarczy srednirozgarnietych dwóch poł-budowlancow a przy ytongu bez spoin pionowych to juz jest jak klocki lego...trzeba być artysta zeby spieprzyc,szybkosc bez porównania...na pewno troche taniej...własciwie ten system nie ma zadnych wad.

Co innego ceramika tu trzeba murarza i zaprawy.

Ja tylko z tego wzgledu na budowe wybrałem ytonga ze go bez problem wymuruje na klej sam . Zarówno nosne jak działowe.

Zreszta w Grecji na przykład to prawie nie muruja..szalunek do dachu i zalewaja wsio betonem,odbijają szalunki i stoi gotowy dom,i nikt tam nie płacze ze sciany z betonu a podłoga z marmuru i srednio najdłuzej zyją na swiecie razem z Japoncami...choc pwnie dieta i klimat ma tu znaczenie-ale to na marginesie:)

Ale ze mamy wolnosc wyboru to kazdy muraju z czego chce i to trza szanowac:)

Edytowane przez Kasia242

Oj mpoplaw. Na siłę chyba starasz się przeciągnąć linę na swoją stronę. Ja mógłbym Ci pokazać zdjęcia(które posiadam) wszystkich ścian w moim domu. Są nieocieplone, nieotynkowane i niezakryte. Nie ma ani jednego pęknięcia. Jak fundament chodzi to Ci każdy materiał szlag trafi. Nie ma siły. Ale żeby nie było. Z rozpędu podczas murowania nad wylanym nadprożem garażu, wysunąłem dwa bloczki poza obrys ściany na około +- 40cm. Na drugi dzień je lisem odciąłem. Spadły z wysokości tak 3m na wylany betonowy podjazd. Tylko róg się ukruszył. Byłem pewien, że się rozpadną, rozspoją, lub przynajmniej pękną. Nic. po prostu trzymają jak diabli. Przy działówkach tez próbowałem dwa duże sklejone bloki rozbić. Nic z tego. Prędzej same się rozpadną. Są moim zdaniem lekkie i mocne. Mnie zastanawiała jeszcze inna rzecz w solbecie. Podczas wyjmowania bloczków z zafoliowanej palety pomimo ciężko było nieraz bloczki rozdzielić, a przecież pierwotnie były już pocięte. I też trzymały pioruńsko mocno. Kolega murował z ceramiki. Ilość gruzu i odpadów niedowykorzystania była porażająca. Netbet coś o tym wie.Własnoręcznie murował czymś takim.

...... coś mi się widzi że ty widziałeś tylko jeden rodzaj ściany i dlatego brak ci szerszego spojrzenia, życzę ci żebyś kiedyś w przyszłości napotkał koniecznośc kucia w ścianie z nieporyzowanej ceramiki na zwykłej zaprawie, po takim doświadczeniu na pewno nabrał być sporego dystansu do BK

No nie wiem czy beton b25 nie byłby lepszym materiałem do budowania całego domu. W ten sposób można się licytować ciągle. A ze względu na wykonywaną pracę mogę Cię też zapewnić, że z powodzeniem moglibyśmy się również licytować w latach praktyki na budowie. I moja opinia na temat bk jest od 95 roku jedna,(wtedy na saksach u dojcza pierwsze ytongi cięte piłą taśmową na budowie oglądałem z fascynacją) towar bardzo przyjazny na budowie. Na pl.misc.budowanie jest równoległa do naszej dyskusja. http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,47943.html?group=pl.misc.budowanie&tid=1258784&MID=%3Cifc8b7%24g6m%241%40node1.news.atman.pl%3E Konkluzje podobne do mojej.

bicie piany, jedni wola klej drudzy zaprawe

inny pojdzie w ceramiki kolejny wybierze gk i co z tego!

forum jest od dzielenia sie opinia nie na sile kreowania wlasnego zdania na temat materialu!

powtarzam w nieskonczonosc zbudujmy 4 domy ten sam projekt w tych samych warunkach i sprawdzmy jak sie beda sprawowac na przelomie okreslonych lat i jakie koszty budowy i eksploatacji beda...

utopia wiec o czym my tu dyskutujemy, wszystko ma swoje wady i zalety nic tego nie zmieni.

.........że ceramika mimo wszystko kruszy się i pęka, a potem dojdą pomiary przenikalności, akumulacyjności, to zostanie podstawione pod wzór lambda i "R", a następnie zinterpretowane pod kątem sposobu życia przeciętnej polskiej rodziny, która ni uja nie będzie pasować do naszego trybu życia. To tyle...

Mam do kupienia bloczek komórkowy firmy SOLBET za 7,76zł lub H+H z Gorzkowic za 9,06zł .Proszę o podpowiedź- czy warto dopłacić do H+H ?, czy różnice są tak niewielkie ze nie warto dopłacać?

Mając na uwadze ze chce budować na klej cienkowarstwowy ( zaprawa klejowa tylko w poziomie )zastanawiam się też czy musi być to pustak na "piórowpust" czy wystarczy tylko uchwyt montażowy lub zwykły prosty

A może ma ktoś namiar na firme z okolic Łodzi, która ma do sprzedania bloczki w lepszych niż w/w cenach.

Dzięki