Kuba Dąb 28.02.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Może to nie ten wątek dokładnie, ale... czy betonu komórkowego nie lepiej ocieplać wełną? Teoretycznie ludzie twierdzą, że tak, bo niby przegroda się nie "zagęszcza", lepiej współpracuje z bk i swobodnie ściana oddycha. Ale zadajmy sobie pytanie, czy ściana oddycha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verterix 02.03.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Ja kupiłem BK z Prefabetu Reda 24 P+W z uchwytem transport 50km, cena bloczka z transportem 6,25. Z opinii jednego ze znajomych materiał dobry jakościowo nie odbiega od innych producentów. Ja wypowiem się latem jak skończę murować ściany parteru. Myślę że cena 6,25 jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczmimo 04.03.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Ja mam mały problem, hurtownik oferuje mi Ytonga 10gr drożej od prfabetu Reda, oba pustaki na pióro i wpust. Co wybrać? Taniej bedzie prefabet, bo go mniej schodzi na m. Ale YTONG to YTONG, marketing robi swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 07.03.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 wiec postaw sobie pytanie marketing czy malo znany, a jak masz obawy poszukaj 3 producenta i sie problem rozwiaze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 08.03.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Pamiętaj, że prefabet robi wysokie na 24 cm a ytongowe to 20 cm! Zużycie sztukowe jest większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 09.03.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Pamiętaj, że prefabet robi wysokie na 24 cm a ytongowe to 20 cm! Zużycie sztukowe jest większe. argument calkiem sensowny, ale jak już isc ta sciezka to wybieram Solbet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 09.03.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Solbet jest dokładniejszy niż prefabet, ytong dokładniejszy niż solbet... Coś za coś - jak w życiu : ) Ja robiłem z prefabetu i nie jest źle. (chociaż zdarzały się rodzynki, gdzie piórowpust nie pozwalało na zlicowanie powierzchni i trzeba było nieco zwęzić pióro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 10.03.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 ytong dokładniejszy niż solbet a skąd takie zdanie? Jest to czymkolwiek poparte? Zakładam, że nie. Obydwaj Ci producenci mają dokładnie zwymiarowane bloczki. Gdybyś powiedział H+H to faktycznie mogłoby tak być, bo tylko jedna fabryka od H+H sięprzykłada do pracy, ale Solbetowi absolutnie nic nie dolega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 10.03.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Stwierdzam organoleptycznie, bez pomiarów. U siebie nośne murowałem z prefabetu, działówki i płytki mam solbetowe - są bardzo dokładne, ale porównując jak się licują partie (być może z różnych dat produkcji) solbetu i ytonga u znajomego odniosłem wrażenie większej dokładności bloczków z ytonga. Na ytongu ściana praktycznie jak stół obustronnie, na solbecie zdażały się minimalnie wciągnięte obustronnie bloczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.03.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 To co w moim solbecie robiły odchyłki rzędu 0,5 cm na każdej z możliwych płaszczyzn? Jednak nie narzekam. Stwierdziłem, że ściany które równo wyszły, można otynkować po prostu długą blichtą goldbandem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 10.03.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 To co w moim solbecie robiły odchyłki rzędu 0,5 cm na każdej z możliwych płaszczyzn? Jednak nie narzekam. Stwierdziłem, że ściany które równo wyszły, można otynkować po prostu długą blichtą goldbandem. Normalnie nie uwierzę, póki nie zobaczę. A jeszcze takich odchyłków w Solbecie nie widziałem. Może po prostu dali Ci co innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.03.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Ale co i kto miał mi dać innego? Solbet i już. Bez zamków, jedynie z pochwytami. Nie każdy był koślawy, ale jeśli stawia się ściany z zamocowanymi narożnikami aluminiowymi jako prowadnice i z niwelatorem odpalanym co kilka rzędów, to wszystko wyłazi. Ale od czego jest tarka? I tak poziome płaszczyzny na bieżąco szlifowałem, a teraz walczę z wystającymi bloczkami na ścianach wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 10.03.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 To co w moim solbecie robiły odchyłki rzędu 0,5 cm na każdej z możliwych płaszczyzn? Jednak nie narzekam. Stwierdziłem, że ściany które równo wyszły, można otynkować po prostu długą blichtą goldbandem. a może miałeś bloczki tzw luz? chociaż solbet ma tylko 2 systemy: ideal i optimal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.03.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Odpowiem krótko. Miałem to co Wy, ładnie zafoliowane i czasem trochę popękanych sztuk. Odchyłki od normy nie były częste, ale BYŁY! Więc nie należy się sprzeczać, że solbet to to samo co Ytong, bo tak nie jest. Ten jest na prawdę równy. Dzisiaj tak samo jak rok temu kupiłbym solbet, bo stosunek jakości do ceny jest najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 13.03.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Teoretycznie ludzie twierdzą, że tak, bo niby przegroda się nie "zagęszcza", lepiej współpracuje z bk i swobodnie ściana oddycha. Ale zadajmy sobie pytanie, czy ściana oddycha? "Oddycha" to mylące określenie. Na pewno budynek oddaje wilgoć przez pierwsze parę lat po budowie. Do środka wilgoć wejdzie przez tynk i może być osuszona (dobra wentylacja). Nie mam pewności, czy jeśli z zewnątrz jest styropian, to wilgoć pójdzie do środka? Byłoby pięknie, bo problem rozwiązany, tylko trochę dłużej by to oddawanie trwało. Ale opisy techniczne mówią, że wilgoć oddają jednak i do środka i na zewnątrz, i że ta wilgoć napotkawszy na styropian się "kisi". Jeszcze nie podjęliśmy decyzji i nie miejsce tu na zamieszanie i dyskusje o ociepleniach Spadam więc do innego wątku. Dziękuję za pomoc co do betonu kom. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 W kwestii ,,oddychania ścian'' powiem tyle - do usuwania wilgoci służy sprawnie działajaca wentylacja a nie ściana ( inaczej swiat zasłany by był trupami uduszonych ścian ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 14.03.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 te oddychanie zamknieto juz rok temu... nie wracajmy nawet dla podania jako glupoty wypisujacych... co do rozmiarów, 1 partia ktora wychodzi z produkcji nie ma prawa miec roznic, 2 rozne partie moga miec roznice takie jak podaje producent, Ytongowi rowniez zdazaja sie nierowne bloczki i tyle w temacie. Pamietajmy rowniez ze jak ekipa kulawa to i najrowniejszy najdokladniejszy material bedzie kulawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.03.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 te oddychanie zamknieto juz rok temu... nie wracajmy nawet dla podania jako glupoty wypisujacych... Swięte słowa, lecz oddychanie ścian jest wiecznie żywe jak był towarzysz lenin ( nie zasluguje na pisanie go z dużej litery ), dlatego należy tę głupotę zwalczac w zarodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 14.03.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 oddychanie ścian musi być. Bez niego nie da się wytłumaczyć pewnych rzeczy np. wytłumacz dlaczego wełna jest lepsza niż styropian do bk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.03.2011 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Lepsza w/g kogo ? Producentów wełny ? Przez ścianę jest w stanie przenikać max.2-3% wilgoci , powtarzam do usuwania wilgoci służy sprawna wentylacja ( przy jej braku możesz mieć problemy niezależnie od rodzaju ocieplenia ). Wiekszość problemów z zawilgoceniem ścian ocieplonych ( styropianem lub wełną ) jest efektem albo nieprawidłowej hydroizoalcji lub nieprawidłowo działającą wentylacją ( lub jej brakiem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts