Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie betonów komórkowych

nodan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Solbet jest dokładniejszy niż prefabet, ytong dokładniejszy niż solbet... Coś za coś - jak w życiu : ) Ja robiłem z prefabetu i nie jest źle. (chociaż zdarzały się rodzynki, gdzie piórowpust nie pozwalało na zlicowanie powierzchni i trzeba było nieco zwęzić pióro)

ytong dokładniejszy niż solbet

a skąd takie zdanie? Jest to czymkolwiek poparte? Zakładam, że nie. Obydwaj Ci producenci mają dokładnie zwymiarowane bloczki. Gdybyś powiedział H+H to faktycznie mogłoby tak być, bo tylko jedna fabryka od H+H sięprzykłada do pracy, ale Solbetowi absolutnie nic nie dolega.

Stwierdzam organoleptycznie, bez pomiarów. U siebie nośne murowałem z prefabetu, działówki i płytki mam solbetowe - są bardzo dokładne, ale porównując jak się licują partie (być może z różnych dat produkcji) solbetu i ytonga u znajomego odniosłem wrażenie większej dokładności bloczków z ytonga. Na ytongu ściana praktycznie jak stół obustronnie, na solbecie zdażały się minimalnie wciągnięte obustronnie bloczki.

To co w moim solbecie robiły odchyłki rzędu 0,5 cm na każdej z możliwych płaszczyzn? Jednak nie narzekam. Stwierdziłem, że ściany które równo wyszły, można otynkować po prostu długą blichtą goldbandem.

Normalnie nie uwierzę, póki nie zobaczę. A jeszcze takich odchyłków w Solbecie nie widziałem. Może po prostu dali Ci co innego? :p

Ale co i kto miał mi dać innego? Solbet i już. Bez zamków, jedynie z pochwytami. Nie każdy był koślawy, ale jeśli stawia się ściany z zamocowanymi narożnikami aluminiowymi jako prowadnice i z niwelatorem odpalanym co kilka rzędów, to wszystko wyłazi. Ale od czego jest tarka? I tak poziome płaszczyzny na bieżąco szlifowałem, a teraz walczę z wystającymi bloczkami na ścianach wewnętrznych.

To co w moim solbecie robiły odchyłki rzędu 0,5 cm na każdej z możliwych płaszczyzn? Jednak nie narzekam. Stwierdziłem, że ściany które równo wyszły, można otynkować po prostu długą blichtą goldbandem.

a może miałeś bloczki tzw luz? chociaż solbet ma tylko 2 systemy: ideal i optimal...

Odpowiem krótko. Miałem to co Wy, ładnie zafoliowane i czasem trochę popękanych sztuk. Odchyłki od normy nie były częste, ale BYŁY! Więc nie należy się sprzeczać, że solbet to to samo co Ytong, bo tak nie jest. Ten jest na prawdę równy. Dzisiaj tak samo jak rok temu kupiłbym solbet, bo stosunek jakości do ceny jest najlepszy.

Teoretycznie ludzie twierdzą, że tak, bo niby przegroda się nie "zagęszcza", lepiej współpracuje z bk i swobodnie ściana oddycha. Ale zadajmy sobie pytanie, czy ściana oddycha?

"Oddycha" to mylące określenie. Na pewno budynek oddaje wilgoć przez pierwsze parę lat po budowie. Do środka wilgoć wejdzie przez tynk i może być osuszona (dobra wentylacja). Nie mam pewności, czy jeśli z zewnątrz jest styropian, to wilgoć pójdzie do środka? Byłoby pięknie, bo problem rozwiązany, tylko trochę dłużej by to oddawanie trwało. Ale opisy techniczne mówią, że wilgoć oddają jednak i do środka i na zewnątrz, i że ta wilgoć napotkawszy na styropian się "kisi".

Jeszcze nie podjęliśmy decyzji i nie miejsce tu na zamieszanie i dyskusje o ociepleniach ;) Spadam więc do innego wątku. Dziękuję za pomoc co do betonu kom.

Pozdrawiam.

te oddychanie zamknieto juz rok temu... nie wracajmy nawet dla podania jako glupoty wypisujacych...

co do rozmiarów, 1 partia ktora wychodzi z produkcji nie ma prawa miec roznic, 2 rozne partie moga miec roznice takie jak podaje producent, Ytongowi rowniez zdazaja sie nierowne bloczki i tyle w temacie.

Pamietajmy rowniez ze jak ekipa kulawa to i najrowniejszy najdokladniejszy material bedzie kulawy ;)

Lepsza w/g kogo ? Producentów wełny ? Przez ścianę jest w stanie przenikać max.2-3% wilgoci , powtarzam do usuwania wilgoci służy sprawna wentylacja ( przy jej braku możesz mieć problemy niezależnie od rodzaju ocieplenia ). Wiekszość problemów z zawilgoceniem ścian ocieplonych ( styropianem lub wełną ) jest efektem albo nieprawidłowej hydroizoalcji lub nieprawidłowo działającą wentylacją ( lub jej brakiem ).