Gustaw Fijak 15.03.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 surgi22 Kuba tak specjalnie zeby ozywic dyskusje sie zakochal w tej welnie i nie idzie go przekonac do styropianu dokladnie tylko wentylacja tu nam rozwiazuje sprawe bez wzgledu jaki mamy material na sciane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.03.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 To może niech sobie dokładnie skład przeczta ( dodatki żywicy formaaledhydowej ) to mu miłość do ,,natury'' przejdzie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 15.03.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 To może niech sobie dokładnie skład przeczta ( dodatki żywicy formaaledhydowej ) to mu miłość do ,,natury'' przejdzie:P hehe jadam parówki. Już nic mnie nie zaskoczy Niby wietrzy się wentylacją, niby ściany nie oddychają, a i tak wszyscy na to patrzą. Cóż przyznam się szczerze, że świadomie wiem, że to jest głupota, ale podświadomie jakoś wolę mieć tą płynność przegrody zachowaną, czyli wychodzi, że z BK musi iść wełna. I co poradzisz jak głowa się uprze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.03.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Nic , moge to potwierdzić Jesteś przypadkiem nieodwzajemnionej miłości do wełny ( no chyba że ona już Ci się też oddała- tak jak Ty jej cała sobą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 18.03.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 O ścianach z bk ocieplonych wełną/styropianem. "Wrażliwość na zawilgocenie izolacji ze styropianu była znacznie mniejsza niż izolacji z płyt z wełny mineralnej, przy czym wilgotność styropianu zależała w małym stopniu od rodzaju zastosowanej wyprawy zewnętrznej. Styropian zmniejsza jednak wysychanie muru na zewnątrz, w związku z tym mur będzie wysychał do wnętrza budynku (co pogarsza mikroklimat pomieszczeń). W praktyce więc przez pierwsze dwa lata po wzniesieniu budynku wilgotność w pomieszczeniach może być nieco wyższa, niż wynikałoby to tylko z normalnego użytkowania. Składa się na to wysychanie muru, tynków, podłoży cementowych. Z tego względu ważne jest zapewnienie wentylacji. Przy stosowaniu szczelnych okien konieczne są nawiewniki powietrza wentylacyjnego (lub okna z nawiewnikami). Szczególnie w pierwszym roku po wzniesieniu budynku zaleca się wietrzenie przez uchylanie okien; zapobiegnie to wykraplaniu wilgoci na mostkach cieplnych i rozwojowi pleśni." (za: http://www.betonkomorkowy.com.pl/main_f.htm --> Katalog 2005 Rozdział 1) Powodzenia tym, którzy "wierzą" w oddychające (=oddające wilgoć) ściany. Miałem okazję mieszkać w nowo wybudowanym z bk domu. Faktycznie, do znośnego poziomu wysychał ponad rok. Pierwsza zima była trudna do zniesienia dla układu oddechowego. Dlatego "wierzę" w "oddychanie" ścian. Z drugiej strony w tym samym dokumencie jest przekonująco udowodnione, że czy wełna czy styropian to na jedno wychodzi, bo ściana po prostu schnie dłużej (pod styropianem) ale po dwóch latach nie ma już znaczącej różnicy w wilgotności muru tu czy tu. Najważniejszy jest rodzaj wyprawy zewnętrznej - hehe - "oddychająca" czy nie Polecam lekturę, ciekawie piszą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 23.03.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Czyli jednak mieliśmy rację. Nie ma różnicy czy bk pójdzie z wełną czy styropianem, to tylko moja głowa się uparła @surgi22 wełna jest bardzo wdzięczna i grzeje mi dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 11.04.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 powiedzmy ze welna jest niepalna a styropian jest, tu widze roznice i oczywiscie w samej pracy z 2 materialami,ale czy dla BK to ma znaczenie? wg mnie zadne.co do tematu, slyszalem ze termalica chwali sie dokladniejsza wymiarowoscia niz solbet - hehe bardzo ciekawe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 11.04.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 czymś chwalić się trzeba. Ci co nie wiedzą, uwierzą Fakt wełna się nie pali, ale za to jest droższa. "ale czy dla BK to ma znaczenie?" - sugerujesz, że bk i tak się pali? (dla tych którzy nie wiedzą, to jest żart bo bk jest zupełnie niepalne ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 11.04.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Czy z BK odmiany 500 tez mozna budowac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 14.04.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 a czy z gliny mozna budowac? mozesz budowac nawet z wlasnych bloczkow wytwarzanych u siebie w garazu.Pytanie jest nastepujace czemu chcesz z 500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 14.04.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 "ale czy dla BK to ma znaczenie?" - sugerujesz, że bk i tak się pali? (dla tych którzy nie wiedzą, to jest żart bo bk jest zupełnie niepalne ) zartownis a wiesz ze komory do badan ogniowych wykonuje sie z bk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 18.04.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 no a patrz, a myślałem, że z drewna. A tu bk. Całe życie człowiek się uczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evitare 11.05.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Pytanie jest nastepujace czemu chcesz z 500? Typowy bloczek do 2W Prefbet Śniadowo na przykład jest 550... I też chciałabym wiedzieć, czy różnice pomiędzy 550 a 600 sa bardzo istotne i na czym polegają...? Nie mówiąc już o różnicach pomiędzy Prefbetem Śniadowo a Solbetem Ktoś podpowie....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkeb 11.05.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Ja się zastanawiam nad budową parterówki z Solbetu 400 24cm. Budynek z wstępnych założeń będzie budowany do wysokości 12 bloczków (2,88m) a potem wieniec. Całe poddasze (dach dwuspadowy pokryty blachodachówką) wykonany w lekkiej drewnianej konstrukcji (wraz z fragmentami ścian szczytowych). Co o tym myślicie? 400 da rade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy lodz 11.05.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 (edytowane) Ja się zastanawiam nad budową parterówki z Solbetu 400 24cm. Budynek z wstępnych założeń będzie budowany do wysokości 12 bloczków (2,88m) a potem wieniec. Całe poddasze (dach dwuspadowy pokryty blachodachówką) wykonany w lekkiej drewnianej konstrukcji (wraz z fragmentami ścian szczytowych). Co o tym myślicie? 400 da rade? spokojnie u mnie na dom z poddaszem, kier bud i wykonawca mówili ze mogłem kupić 400 zamiast 600 moja 600 ciężka i mocna wiec myślę ze 400 u Ciebie wystarczy (tym bardzej z blachą na dachu) no i przede wszystkim 400 cieplejsza Edytowane 11 Maja 2011 przez siwy lodz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkeb 11.05.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Dlatego że cieplejsza to chce właśnie ją. Obawiałem się czy to wytrzyma, ale chyba przy tak lekkiej konstrukcji to problemu nie powinno być. Sam drewniany strop wraz z konstrukcją dachu i blachą też pewnie za dużo nie będzie ważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy lodz 11.05.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 daj 400 i sie nie zastanawiaj - i tak masz mase innych dylematówprzy takim domku odpada ci:- ciężar stropu (teriva czy monotlit wiadomo ile waży)- ciężar dachu - blacha waży około 4-5kg m2 a dachówka cementowa około 4-5kg szt. czyli m2 50kg!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkeb 11.05.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Blachodachówke chciałbym z posypką ceramiczną, no ale to i tak jakieś 7-8km na m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkeb 12.05.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Wiesz, każda technologia ma swoje plusy i minusy. Nie można mieć wszystkiego ale należy znac ograniczenia danej (wybranej) technologii. Co do hałasu to się nie martwię. Buduje na wsi. Najbliższe sąsiedztwo to 3 gospodarstwa w odległości koło 150m do najbliższego. Z czasem pewnie sie tam więcej wybuduje ale tez nie aż tak bardzo. Najbliższa główna droga generująca ruch to krajowa 11 z Poznania na Katowice znajdująca się jakieś 600m w prostej linii. Co do włamania to może to być jakiś argument ale złodziej jak nie wejdzie przez drzwi to może oknem, dachem, ścianą. Blachodachówka tez nie będzie stanowiła aż takiej bariery dla chętnego. Nie popadajmy też w paranoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy lodz 12.05.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 a do tego tu na forum jest zdjęcie jak złodzieje piłą spalinową w 400 wycieli sobie wielką dziurę w ścianie zaraz obok drzwi antywłamaniowych i ogołocili całą chałupę jeśli tak byś myślał to auta nie kupisz bo sąsiadowi ukradli , a jeśl już kupisz to autoalarmu tez nie założysz bo sąsiadowi po założeniu alarmu auto znikneło itd.itd. jak złodziej sobie chałupę upatrzy to ściana 600;szyba antywłamaniowa;rolety;alarm;kamery;psy i ochrona go nie powstrzyma - dla mnie argument odpada reszta j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts