Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie betonów komórkowych

nodan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To może niech sobie dokładnie skład przeczta ( dodatki żywicy formaaledhydowej ) to mu miłość do ,,natury'' przejdzie:P

hehe jadam parówki. Już nic mnie nie zaskoczy :p

Niby wietrzy się wentylacją, niby ściany nie oddychają, a i tak wszyscy na to patrzą. Cóż przyznam się szczerze, że świadomie wiem, że to jest głupota, ale podświadomie jakoś wolę mieć tą płynność przegrody zachowaną, czyli wychodzi, że z BK musi iść wełna. I co poradzisz jak głowa się uprze ;)

O ścianach z bk ocieplonych wełną/styropianem.

"Wrażliwość na zawilgocenie izolacji ze styropianu była znacznie mniejsza niż izolacji

z płyt z wełny mineralnej, przy czym wilgotność styropianu zależała w małym stopniu od rodzaju

zastosowanej wyprawy zewnętrznej. Styropian zmniejsza jednak wysychanie muru na

zewnątrz, w związku z tym mur będzie wysychał do wnętrza budynku (co pogarsza mikroklimat

pomieszczeń).

W praktyce więc przez pierwsze dwa lata po wzniesieniu budynku wilgotność w pomieszczeniach

może być nieco wyższa, niż wynikałoby to tylko z normalnego użytkowania. Składa

się na to wysychanie muru, tynków, podłoży cementowych. Z tego względu ważne jest zapewnienie

wentylacji.

Przy stosowaniu szczelnych okien konieczne są nawiewniki powietrza wentylacyjnego

(lub okna z nawiewnikami). Szczególnie w pierwszym roku po wzniesieniu budynku zaleca się

wietrzenie przez uchylanie okien; zapobiegnie to wykraplaniu wilgoci na mostkach cieplnych

i rozwojowi pleśni."

(za: http://www.betonkomorkowy.com.pl/main_f.htm --> Katalog 2005 Rozdział 1)

Powodzenia tym, którzy "wierzą" w oddychające (=oddające wilgoć) ściany. Miałem okazję mieszkać w nowo wybudowanym z bk domu. Faktycznie, do znośnego poziomu wysychał ponad rok. Pierwsza zima była trudna do zniesienia dla układu oddechowego. Dlatego "wierzę" w "oddychanie" ścian.

Z drugiej strony w tym samym dokumencie jest przekonująco udowodnione, że czy wełna czy styropian to na jedno wychodzi, bo ściana po prostu schnie dłużej (pod styropianem) ale po dwóch latach nie ma już znaczącej różnicy w wilgotności muru tu czy tu. Najważniejszy jest rodzaj wyprawy zewnętrznej - hehe - "oddychająca" czy nie ;) Polecam lekturę, ciekawie piszą.

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Pytanie jest nastepujace czemu chcesz z 500?

Typowy bloczek do 2W Prefbet Śniadowo na przykład jest 550... I też chciałabym wiedzieć, czy różnice pomiędzy 550 a 600 sa bardzo istotne i na czym polegają...?

Nie mówiąc już o różnicach pomiędzy Prefbetem Śniadowo a Solbetem :bash:

Ktoś podpowie....?

Ja się zastanawiam nad budową parterówki z Solbetu 400 24cm. Budynek z wstępnych założeń będzie budowany do wysokości 12 bloczków (2,88m) a potem wieniec. Całe poddasze (dach dwuspadowy pokryty blachodachówką) wykonany w lekkiej drewnianej konstrukcji (wraz z fragmentami ścian szczytowych). Co o tym myślicie? 400 da rade?

Ja się zastanawiam nad budową parterówki z Solbetu 400 24cm. Budynek z wstępnych założeń będzie budowany do wysokości 12 bloczków (2,88m) a potem wieniec. Całe poddasze (dach dwuspadowy pokryty blachodachówką) wykonany w lekkiej drewnianej konstrukcji (wraz z fragmentami ścian szczytowych). Co o tym myślicie? 400 da rade?

spokojnie

u mnie na dom z poddaszem, kier bud i wykonawca mówili ze mogłem kupić 400 zamiast 600

moja 600 ciężka i mocna wiec myślę ze 400 u Ciebie wystarczy (tym bardzej z blachą na dachu)

no i przede wszystkim 400 cieplejsza

Edytowane przez siwy lodz

Wiesz, każda technologia ma swoje plusy i minusy. Nie można mieć wszystkiego ale należy znac ograniczenia danej (wybranej) technologii. Co do hałasu to się nie martwię. Buduje na wsi. Najbliższe sąsiedztwo to 3 gospodarstwa w odległości koło 150m do najbliższego. Z czasem pewnie sie tam więcej wybuduje ale tez nie aż tak bardzo. Najbliższa główna droga generująca ruch to krajowa 11 z Poznania na Katowice znajdująca się jakieś 600m w prostej linii. Co do włamania to może to być jakiś argument ale złodziej jak nie wejdzie przez drzwi to może oknem, dachem, ścianą. Blachodachówka tez nie będzie stanowiła aż takiej bariery dla chętnego. Nie popadajmy też w paranoje.

a do tego tu na forum jest zdjęcie jak złodzieje piłą spalinową w 400 wycieli sobie wielką dziurę w ścianie zaraz obok drzwi antywłamaniowych i ogołocili całą chałupę

jeśli tak byś myślał to auta nie kupisz bo sąsiadowi ukradli , a jeśl już kupisz to autoalarmu tez nie założysz bo sąsiadowi po założeniu alarmu auto znikneło itd.itd.

jak złodziej sobie chałupę upatrzy to ściana 600;szyba antywłamaniowa;rolety;alarm;kamery;psy i ochrona go nie powstrzyma - dla mnie argument odpada

reszta j.w.