Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie betonów komórkowych

nodan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bossik dziekujemy za zamieszczenie reklamy

hehe prosze cicac sciane pila, widac ze ktos mial doswiadczenie w tej dziedzinie!

co do akustyki roznice miedzy 400 a 600 24cm to jakis 4 decybele wiec jeszcze tak zle nie jest, co do sniegu zalegajacego na dachu , predzej dach mu padnie nim mu sie sciany zloza, nie demonizowal bym tak bardzo, wszak to lekka konstrukcja.

http://sklep.xella.pl/upload/product_files/3/311_pila_reczna_prowadnica_2_.jpg

ale tak sie tnie leżący na stole jeden pustak.

już widzę złodzieja, który próbuje zacząć cięcie taką piłką na równej ścianie 10m na 5m na której dodatkowo położony jest styro i tynk :)

szacun kolego, ale już nie drąż ...

Ja się w tym nadłubię żeby parapety dobrze osadzić w ścianie, a wy tutaj o wycinaniu ścian piłą.... Jednak na siłę to widzę tak: dwa-trzy otwory dużym fi aby brzeszczot z lisa jakoś wprowadzić i potem to już jakieś 30 minut cięcia, potem z 20 wybijania bloczków i już możemy wchodzić do wnętrza. Oczywiście po drodze kable, alarmówka, mój pies na karku, a na końcu lub początku patrol z agencji. Chyba jednak nie ma to sensu. Złodziej wybierze najszybciej okno.

Czyli jednak mieliśmy rację. Nie ma różnicy czy bk pójdzie z wełną czy styropianem, to tylko moja głowa się uparła :)

@surgi22 wełna jest bardzo wdzięczna i grzeje mi dom :p

Chyba raczej izoluje przed zmianami temperatur ( chroni przed zminem i ciepłem ) , chyba że to jakaś ,,żywa" wełna ( owieczka ? ) i wtedy masz rację wełna grzeje :hug:

jednych grzeje innych izoluje , ja i tak wole styro

co do samego materiału jak bedziemy patrzec pod kątem tych samych problemow w innych materialach to wybic dziure w cermice tez mozna, co innego lany beton - to moze bunkry zaczniemy stawiac.

gorsze parametry powiadasz nie przesadzaj bo ogrodnikiem zostaniesz, i wciaz bedziesz na tradycyjna zaprawe murowac bk!

co do samego materialu bk jest i bedzie wygodnym i dobrym rozwiazaniem a gdy doda sie pozostale czynniki gotowego domu to odwdzieczy sie w uzytkowaniu, ale tak moze powiedzieć kazdy posiadacz cegly czy czego co tam ma

jedni wola kolor bialy inni czarny a ktory jest lepszy? tylko w czym!

• 4 weeks później...
przepraszam na szybko pisalem... sciany nosne zewnetrzne pojda z 400 a wewnetrzne z 600. cegla chce przemurowac ostatnia warstwe pod belki stropowe poto by przy ich ukladaniu nie uszkodzic bk. material mam juz zakupiony, kierownik budowy nie mial nic przeciwko temu rozwiazaniu ale po przeczytaniu niektorych wypowiedzi na forum mam mieszane uczucia.czy moze ktos juz budowal z tych materialow i chcial by cos doradzic? jesli chodzi o styro to jeszcze nie jest podjeta ostateczna decyzja.

• 2 months później...
Czy ktoś wie cokolwiek nt. H+H Thermostein? cena, praktyka, coś poza garścią ulotkowych informacji? chcę postawić energooszczędny, piętrowy dom, dach wiązary i blacha na rąbek, myślałam o gazobetonie 400 ale piszecie że za słaby i pęka, ściany wewnętrzne z silki. Prawie byłam zdecydowana na gazobeton 400 na zewnętrzne ściany ale namąciliście mi w głowie :) Ceramika odpada bo mi nie leży i już a silikaty na zewnętrzne nie bardzo bo izolacyjność do kitu.

• 5 months później...
Witam, prześledziłem temat od pierwszego posta bardzo wnikliwie. Wiele doświadczeń i wiele odmiennych opinii. Na dniach kupuję TERMALICE bo jeszcze w tym miesiącu ceny są niższe, 400 na nośne, 600 na pozostałe. Mam obawy bo wszyscy sąsiedzi budują z ceramiki, ale najważniejsze pytanie. Czy gęstość BK świadczy o jego wytrzymałości nośnej? Mam bardzo ciężki dach z dachówki. Edytowane przez fudzi444

Witam, prześledziłem temat od pierwszego posta bardzo wnikliwie. Wiele doświadczeń i wiele odmiennych opinii. Na dniach kupuję TERMALICE bo jeszcze w tym miesiącu ceny są niższe, 400 na nośne, 600 na pozostałe. Mam obawy bo wszyscy sąsiedzi budują z ceramiki, ale najważniejsze pytanie. Czy gęstość BK świadczy o jego wytrzymałości nośnej? Mam bardzo ciężki dach z dachówki.

Tabelka z linka do analizy:

http://www.hplush.pl/bloczki_plytki