Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można pominąć wykonanie przyłącza tymczasowego?

deratus

Recommended Posts

• 2 weeks później...

może tak być

w umowie masz napisamy termin, raczej jest przestrzegany. Ale jak nie masz umowy, to nie znasz terminu. A z sasiadami nie ma co porównywać. ile razy tak było, że sasiad miał szybko, bo akurat mieli wZE pieniadze i moc, a drugi sasiad już musiał czekać.

rozumiem, że koniecznie chcesz ominać prąd budowlany :)

czasem się nie opłaca, bo teoretycznie i w zgodzie z przepisami nie powinno się ciągnąć od kogoś. Ale wiadomo, że życie jest życie.

Terminy są czasem długie nie dlatego, że przyłacze skomplikowane, ale że ZE np nie ma kasy, bo już wydał i trzeba czekać na nowy budżet. Wtedy można zrobić przyłacze "prywatnie" i kasę (choć czasem nie całą) odzyskać z ZE. Ja tak robiłam, bo potrzebowałam prąd już a termin miałam za pół roku (słup za siatką ;) ). Musisz wybrać. Zawsze możesz zacząc na rodzicach a w trakcie budowy sobie załatwiać papiery, jek bedziesz widzieć na horyzoncie koniec.

I tak najpewniej zrobię; podobnie robię z wodą/kanalizacją (tu akurat kopanie w trakcie) - na razie kończę przyłącze zasuwą bez studzienki - docelowo podłącze kiedy już będzie stał dom.

A zgodnie z przepisami chodziło chyba o sprzedaż prądu; w przypadku użyczenia nie powinni się przyczepic (choć znająć nasze prawo, pewnie jest co najmniej pół tuzina rozporządzeń itp. które tego zabraniają z innych genialnych powodów).

Wybudowałam parter na prądzie od sąsiada. W moim rejonie prąd docelowy ZE daje, gdy są przynajmniej fundamenty. Nikt z budujących w okolicy (6domów) nie miał prądu budowlanego. Nakręcanie się kolejnych budujących enigmatyczną kontrolą ZE mnie śmieszy. Jeśli to prawda to niech się odezwą ci, którzy kontrolę mieli i ponieśli konsekwencje.

Rozumiem, że docelowo też będziesz zasilany z tego słupa?

Wystąp o podłączenie i po miesiącu zawieś dostawę energii.

Energetyka zdejmie licznik, ty masz przyłącze gotowe.

Dostawę wznowisz gdy się wybudujesz.

Jednorazowy koszt takiej akcji ~100zł.

Plus tego taki, że masz gotowe przyłącze.