Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zamiast słupów ( więźba ) ?

grzybek7

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie co zrobić, żeby nie dawać słupów pionowych od stropu do kalenicy ?

Na razie myślimy dać dodatkowe podwójne jętki na samej górze których nie było

w projekcie i na wysokości 'sufitu' też podwójne jętki. ( w projekcie pojedyncze )

Czy da coś położenie na tych dolnych jętkach bala równo pod kalenicą

i na nim dwa , trzy słupy do kalenicy ?

Trzyma to kalenice, ale zarazem jest to dodatkowy ciężar i teraz pytanie

czy to dobry pomysł ?? Nie mam pojęcia jakie i gdzie tam siły i obiążenia są

największe.

( dolnych płatwi tzw, stolców nie ma )

Pozdrawiam,

grzybek7

Jak czegoś nie było w projekcie to nie dawać. Może nastąpić tzw. przesztywnienie konstrukcji. W kalenicy można zastosować płatew stalową o odpowiednim przekroju i żadne słupy nie będą potrzebne. Wszelkie tego typu zmiany najlepiej skonsultować z konstruktorem lub kierownikiem budowy. Pozdrawiam.

Tak, tylko co dać zamiast tych słupów ?

Daliśmy lżejszą kalenicę, ale z wykuszu idzie duża , ciężka koszowa która też opiera się

na tej kalenicy.

Był słupek na środku wykuszu, który też zlikwidowaliśmy :)

Jak wzmocnić siłę, parcie kalenicy w dół ?

Pozdrawiam,

grzybek7

a może tak skan ustrojstwa projektowego

bo podpieranie kalenicy to dawno już wyszło z mody

skąd ten pomysł?

Witaj,

Tutaj link do skanu:

http://www.grzybczyk.pl/Dach-Driada2-GRZYBCZYK.pdf

Tak myśle, że wyszły z mody, ale projektakt nigdy w modzie chyba nie był,

i do tego za bystry też nie.

Pozdrawiam,

grzybek7

Chłopie, prosisz się o kłopoty :stirthepot:

Powinien zobaczyc ktoś z uprawnieniami co tam kombinujecie, ale musi przeanalizować całość. Może być tak, że poszczególne elementy zrobisz dobrze, ale całość sp... i będziesz miał pękające ściany dajmy na to i solidne kłopoty.

Ścianki kolankowe robisz jak w projekcie czy też podniosłeś? Są wzmocnione słupkami? Jak powywalasz słupy od więźby, to ciężar dachu oprze się praktycznie na ściankach kolankowych. Dodatkowo dach będzie bardziej "rozporowy" i możesz sobie narobić kałabani.

Chłopie, prosisz się o kłopoty :stirthepot:

Powinien zobaczyc ktoś z uprawnieniami co tam kombinujecie, ale musi przeanalizować całość. Może być tak, że poszczególne elementy zrobisz dobrze, ale całość sp... i będziesz miał pękające ściany dajmy na to i solidne kłopoty.

Ścianki kolankowe robisz jak w projekcie czy też podniosłeś? Są wzmocnione słupkami? Jak powywalasz słupy od więźby, to ciężar dachu oprze się praktycznie na ściankach kolankowych. Dodatkowo dach będzie bardziej "rozporowy" i możesz sobie narobić kałabani.

Hej,

Ano ściana kolankowa podniesiona o pustak, wieniec wylany solidnie i słupków sporo.

Do tego murłata nie 12 jak w projekcie tylko 14.

Z dwóch końców płatew kalenicowa opiera się o ściany

( zamiast słupa mur przedłużony o 30 cm z jednej strony, a z drugiej oparty o ściane )

Jętki pod samą kalenicą ( nie było )

Na dolnych jętkach chce dać w środku bal 12x12 i na tym słup do kalenicy w środku domu.

Na razie nikt nic nie napisał co zamiast słupów stojących na stropie by zrobił,

a co widze to każdy je wywala, tylko ja bym chciał jakoś to mądrze zrobić.

Pozdrawiam

a my nie mieliśmy słupów podpierających kalenicę w swoim projekcie. Dach w 2 miesiącu od założenia się ugiął i kalenica z przodu również o jakieś 15 cm. Teraz zakładamy drugi dach - dodaliśmy 2 słupy, płatwie, z pojedynczych jętek są zrobione podwójne jętki.

Chłopie rób te słupy. ja gdybym miała ten rozum wtedy co teraz, to za miesiąc wprowadzałbym się do wykończonego domu. A tak kupę kasy na drugi dach muszę wydać.

Jeszcze tak zapytam - który ze słupów konkretnie Ci przeszkadza? Popatrzyłam na rzut poddasza - nie ma jakichś położonych na środku pomieszczenia czy w innym idiotycznym miejscu, raczej poprzytulane do ścian... Ja bym zrobiła.

Więźbę jeszcze raz porządnie bym przeliczyła - po podniesieniu ścianki kolankowej może się okazać, że kilka rzeczy wypada nie tam, gdzie narysował projektant i trzeba będzie pokombinować... Nie radziłabym, żeby liczył pan Kazio z panem Jankiem, nawet jak się znają.

Jeszcze spytam - jaki zrobiłeś strop? Taki jak w projekcie czy coś zmienialiście? I z czego są ścianki działowe? Czasem budowlańcy podpowiadają, że elementy więźby można oprzeć na murowanych działówkach i wtedy słupa nie będzie... Tylko, że oni w tych domach później nie mieszkają i nie mają kłopocików.

Edytowane przez Baba_Budowniczy

Jeszcze tak zapytam - który ze słupów konkretnie Ci przeszkadza? Popatrzyłam na rzut poddasza - nie ma jakichś położonych na środku pomieszczenia czy w innym idiotycznym miejscu, raczej poprzytulane do ścian... Ja bym zrobiła.

Więźbę jeszcze raz porządnie bym przeliczyła - po podniesieniu ścianki kolankowej może się okazać, że kilka rzeczy wypada nie tam, gdzie narysował projektant i trzeba będzie pokombinować... Nie radziłabym, żeby liczył pan Kazio z panem Jankiem, nawet jak się znają.

Jeszcze spytam - jaki zrobiłeś strop? Taki jak w projekcie czy coś zmienialiście? I z czego są ścianki działowe? Czasem budowlańcy podpowiadają, że elementy więźby można oprzeć na murowanych działówkach i wtedy słupa nie będzie... Tylko, że oni w tych domach później nie mieszkają i nie mają kłopocików.

Hej,

Dzięki za odpowiedź, coś na pewno zrobie, żeby oprzeć tą kalenicę.

Słupy w środku idą 14cm a śniana ma 12cm. Jak obrobić tą ściane ? Drzewo pracuje ...

Po 1cm wystaje z każdej strony.

Strop zrobiłem naprawdę solidny jak w projekcie, dobry helikopter albo dwa tam moga wylądować.

Robiłem swoimi siłami to mam pewność, że nie ma kiczu.

Działowe będę z pustaka 50x12 coś takiego. Nie opierać o taki murek dodatkowo ? :)

Mysłałem o oparciu na 'skrzyżowaniu' takich ścian.

Kolankowa ściana zamiast 25 + sryropian , jest 36cm plus sturopian.

Pozdrawiam,

grzybek

Hej,

Dzięki za odpowiedź, coś na pewno zrobie, żeby oprzeć tą kalenicę.

Słupy w środku idą 14cm a śniana ma 12cm. Jak obrobić tą ściane ? Drzewo pracuje ...

Po 1cm wystaje z każdej strony.

Strop zrobiłem naprawdę solidny jak w projekcie, dobry helikopter albo dwa tam moga wylądować.

Robiłem swoimi siłami to mam pewność, że nie ma kiczu.

Działowe będę z pustaka 50x12 coś takiego. Nie opierać o taki murek dodatkowo ? :)

Mysłałem o oparciu na 'skrzyżowaniu' takich ścian.

Kolankowa ściana zamiast 25 + sryropian , jest 36cm plus sturopian.

Pozdrawiam,

grzybek

WYDAJE MI SIĘ, że będzie zdrowiej, jak elementy więźby nie będą oparte na ścianach działowych (a nawet nie będą się z nimi stykały), choćby ścianki były z całkiem grubej 12-tki. Wiatry mamy jednak silne i może się okazać, że będzie "huśtało" ci tą ścianką i popęka prędzej czy później.

Może słupy przynajmniej z jednej strony jakoś zgrasz z futryną drzwi?

Takie wątpliwości to tylko do konstruktora który to przeliczy i się pod tym podpisze. Nie wierz w to co ci cieśle powiedzą. Co prawda z doświadczenia mogą mieć rację ale nie zawsze anie ma co ryzykować. Ja u siebie nie mam słupów w ogóle, rozpiętość 8,75m dach dwuspadowy 39* konstrukcja jętkowo-wieszakowa 2x jętki po obu stronach wieszaków 40 cm i 2 m od kalenicy. Wszystko się da zrobić ale to trzeba przeliczyć.