grzybek7 27.10.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Witam, Mam pytanie co zrobić, żeby nie dawać słupów pionowych od stropu do kalenicy ? Na razie myślimy dać dodatkowe podwójne jętki na samej górze których nie byłow projekcie i na wysokości 'sufitu' też podwójne jętki. ( w projekcie pojedyncze ) Czy da coś położenie na tych dolnych jętkach bala równo pod kalenicąi na nim dwa , trzy słupy do kalenicy ?Trzyma to kalenice, ale zarazem jest to dodatkowy ciężar i teraz pytanieczy to dobry pomysł ?? Nie mam pojęcia jakie i gdzie tam siły i obiążenia są największe. ( dolnych płatwi tzw, stolców nie ma ) Pozdrawiam,grzybek7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.10.2010 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Jak czegoś nie było w projekcie to nie dawać. Może nastąpić tzw. przesztywnienie konstrukcji. W kalenicy można zastosować płatew stalową o odpowiednim przekroju i żadne słupy nie będą potrzebne. Wszelkie tego typu zmiany najlepiej skonsultować z konstruktorem lub kierownikiem budowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzybek7 28.10.2010 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Tak, tylko co dać zamiast tych słupów ? Daliśmy lżejszą kalenicę, ale z wykuszu idzie duża , ciężka koszowa która też opiera się na tej kalenicy. Był słupek na środku wykuszu, który też zlikwidowaliśmy Jak wzmocnić siłę, parcie kalenicy w dół ? Pozdrawiam, grzybek7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 28.10.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Rozumiem zmieniać bo ma się do tego kwalifikacje ale zmieniać jak się nie zna na konstrukcjach drewnianych to już jest głupota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.10.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 a może tak skan ustrojstwa projektowegobo podpieranie kalenicy to dawno już wyszło z modyskąd ten pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzybek7 28.10.2010 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 a może tak skan ustrojstwa projektowego bo podpieranie kalenicy to dawno już wyszło z mody skąd ten pomysł? Witaj, Tutaj link do skanu: http://www.grzybczyk.pl/Dach-Driada2-GRZYBCZYK.pdf Tak myśle, że wyszły z mody, ale projektakt nigdy w modzie chyba nie był, i do tego za bystry też nie. Pozdrawiam, grzybek7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 28.10.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 podpieranie kalenicy to dawno już wyszło z mody skąd ten pomysł? Myślałem że już poczytałeś trochę książek .Podpieranie więźby w kalenicy nie podlega modzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.10.2010 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Forum nie jest miejscem gdzie za darmo można zmienić więźbę dachową. Musisz te kwestie zlecić konstruktorowi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzybek7 29.10.2010 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Forum nie jest miejscem gdzie za darmo można zmienić więźbę dachową. Musisz te kwestie zlecić konstruktorowi. Pozdrawiam. Dzięki, chciałem się tylko upewnić, że dobrze kombinuje. Cieśle się znają, ale wolałem troche samemu dowiedzieć się. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 29.10.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Chłopie, prosisz się o kłopoty Powinien zobaczyc ktoś z uprawnieniami co tam kombinujecie, ale musi przeanalizować całość. Może być tak, że poszczególne elementy zrobisz dobrze, ale całość sp... i będziesz miał pękające ściany dajmy na to i solidne kłopoty. Ścianki kolankowe robisz jak w projekcie czy też podniosłeś? Są wzmocnione słupkami? Jak powywalasz słupy od więźby, to ciężar dachu oprze się praktycznie na ściankach kolankowych. Dodatkowo dach będzie bardziej "rozporowy" i możesz sobie narobić kałabani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzybek7 29.10.2010 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Chłopie, prosisz się o kłopoty Powinien zobaczyc ktoś z uprawnieniami co tam kombinujecie, ale musi przeanalizować całość. Może być tak, że poszczególne elementy zrobisz dobrze, ale całość sp... i będziesz miał pękające ściany dajmy na to i solidne kłopoty. Ścianki kolankowe robisz jak w projekcie czy też podniosłeś? Są wzmocnione słupkami? Jak powywalasz słupy od więźby, to ciężar dachu oprze się praktycznie na ściankach kolankowych. Dodatkowo dach będzie bardziej "rozporowy" i możesz sobie narobić kałabani. Hej, Ano ściana kolankowa podniesiona o pustak, wieniec wylany solidnie i słupków sporo. Do tego murłata nie 12 jak w projekcie tylko 14. Z dwóch końców płatew kalenicowa opiera się o ściany ( zamiast słupa mur przedłużony o 30 cm z jednej strony, a z drugiej oparty o ściane ) Jętki pod samą kalenicą ( nie było ) Na dolnych jętkach chce dać w środku bal 12x12 i na tym słup do kalenicy w środku domu. Na razie nikt nic nie napisał co zamiast słupów stojących na stropie by zrobił, a co widze to każdy je wywala, tylko ja bym chciał jakoś to mądrze zrobić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 30.10.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 a my nie mieliśmy słupów podpierających kalenicę w swoim projekcie. Dach w 2 miesiącu od założenia się ugiął i kalenica z przodu również o jakieś 15 cm. Teraz zakładamy drugi dach - dodaliśmy 2 słupy, płatwie, z pojedynczych jętek są zrobione podwójne jętki. Chłopie rób te słupy. ja gdybym miała ten rozum wtedy co teraz, to za miesiąc wprowadzałbym się do wykończonego domu. A tak kupę kasy na drugi dach muszę wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 31.10.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 (edytowane) Jeszcze tak zapytam - który ze słupów konkretnie Ci przeszkadza? Popatrzyłam na rzut poddasza - nie ma jakichś położonych na środku pomieszczenia czy w innym idiotycznym miejscu, raczej poprzytulane do ścian... Ja bym zrobiła.Więźbę jeszcze raz porządnie bym przeliczyła - po podniesieniu ścianki kolankowej może się okazać, że kilka rzeczy wypada nie tam, gdzie narysował projektant i trzeba będzie pokombinować... Nie radziłabym, żeby liczył pan Kazio z panem Jankiem, nawet jak się znają. Jeszcze spytam - jaki zrobiłeś strop? Taki jak w projekcie czy coś zmienialiście? I z czego są ścianki działowe? Czasem budowlańcy podpowiadają, że elementy więźby można oprzeć na murowanych działówkach i wtedy słupa nie będzie... Tylko, że oni w tych domach później nie mieszkają i nie mają kłopocików. Edytowane 31 Października 2010 przez Baba_Budowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzybek7 02.11.2010 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Jeszcze tak zapytam - który ze słupów konkretnie Ci przeszkadza? Popatrzyłam na rzut poddasza - nie ma jakichś położonych na środku pomieszczenia czy w innym idiotycznym miejscu, raczej poprzytulane do ścian... Ja bym zrobiła. Więźbę jeszcze raz porządnie bym przeliczyła - po podniesieniu ścianki kolankowej może się okazać, że kilka rzeczy wypada nie tam, gdzie narysował projektant i trzeba będzie pokombinować... Nie radziłabym, żeby liczył pan Kazio z panem Jankiem, nawet jak się znają. Jeszcze spytam - jaki zrobiłeś strop? Taki jak w projekcie czy coś zmienialiście? I z czego są ścianki działowe? Czasem budowlańcy podpowiadają, że elementy więźby można oprzeć na murowanych działówkach i wtedy słupa nie będzie... Tylko, że oni w tych domach później nie mieszkają i nie mają kłopocików. Hej, Dzięki za odpowiedź, coś na pewno zrobie, żeby oprzeć tą kalenicę. Słupy w środku idą 14cm a śniana ma 12cm. Jak obrobić tą ściane ? Drzewo pracuje ... Po 1cm wystaje z każdej strony. Strop zrobiłem naprawdę solidny jak w projekcie, dobry helikopter albo dwa tam moga wylądować. Robiłem swoimi siłami to mam pewność, że nie ma kiczu. Działowe będę z pustaka 50x12 coś takiego. Nie opierać o taki murek dodatkowo ? Mysłałem o oparciu na 'skrzyżowaniu' takich ścian. Kolankowa ściana zamiast 25 + sryropian , jest 36cm plus sturopian. Pozdrawiam, grzybek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 02.11.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Hej, Dzięki za odpowiedź, coś na pewno zrobie, żeby oprzeć tą kalenicę. Słupy w środku idą 14cm a śniana ma 12cm. Jak obrobić tą ściane ? Drzewo pracuje ... Po 1cm wystaje z każdej strony. Strop zrobiłem naprawdę solidny jak w projekcie, dobry helikopter albo dwa tam moga wylądować. Robiłem swoimi siłami to mam pewność, że nie ma kiczu. Działowe będę z pustaka 50x12 coś takiego. Nie opierać o taki murek dodatkowo ? Mysłałem o oparciu na 'skrzyżowaniu' takich ścian. Kolankowa ściana zamiast 25 + sryropian , jest 36cm plus sturopian. Pozdrawiam, grzybek WYDAJE MI SIĘ, że będzie zdrowiej, jak elementy więźby nie będą oparte na ścianach działowych (a nawet nie będą się z nimi stykały), choćby ścianki były z całkiem grubej 12-tki. Wiatry mamy jednak silne i może się okazać, że będzie "huśtało" ci tą ścianką i popęka prędzej czy później. Może słupy przynajmniej z jednej strony jakoś zgrasz z futryną drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 05.11.2010 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 a może tak skan ustrojstwa projektowego bo podpieranie kalenicy to dawno już wyszło z mody skąd ten pomysł? jakby to nazwać...hmmm...nieudany comeback Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_cinas 06.11.2010 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Takie wątpliwości to tylko do konstruktora który to przeliczy i się pod tym podpisze. Nie wierz w to co ci cieśle powiedzą. Co prawda z doświadczenia mogą mieć rację ale nie zawsze anie ma co ryzykować. Ja u siebie nie mam słupów w ogóle, rozpiętość 8,75m dach dwuspadowy 39* konstrukcja jętkowo-wieszakowa 2x jętki po obu stronach wieszaków 40 cm i 2 m od kalenicy. Wszystko się da zrobić ale to trzeba przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts