dyzio-dyzik 27.10.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Witam. chcę wybudować przydomowa oczyszczalnię ścieków, ponieważ teren gdzie będę mieszkać nie posiada kanalizacji zbiorczej. Dowiedziałem się że gmina nie wydaje pozwolenia na budowę takiej oczyszczalni, jak i powiatowy urząd wodny i sanitarny (puwis) bo ma w planie zagospodarowania przestrzennego, że kiedyś ( pewnie w dalekiej przyszłości) wybuduje kanalizacje. Czy gmina ma prawo mi zabronić budowy tej oczyszczalni i zmusić do budowy zwykłego szamba? na jakiej podstawie mogą mi zabronić budowy oczyszczalni-- mieszkam na wsi, nie ma jeziora, ani rezerwatów czy pasów ochronnych. jest woda ale kanalizy nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 28.10.2010 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 (edytowane) A czy wcześniej gmina nie wznosiła sprzeciwu dla takich budowli? Bo dziwnie postępują, u mnie też ma być w bliskiej przyszłości kanalizacja, a jednak dpouszczają budowę POŚ, doputy nie ruszy budowa kanalizacji. Mi zezwolili.Zgloś budowę POŚ, jeżeli zgłoszą sprzeciw, to napiszą co i jak, wtedy napiszesz odwołanie do wyższej instancji, więc może coś z tego wyjdzie. Edytowane 28 Października 2010 przez kamykkamyk2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 04.11.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 U nas w gminie jest kanalizacja,jest nawet oczyszczalnia zbiorcza niestety nie obejmuje to mojej działki.W WZ miałam napisane szambo luz POŚ.Przy zgłoszeniu POŚ musiałam dołączyć WZ i na tej podstawie dostałam zezwolenie.Sprawdź co masz napisane w WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 08.11.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 A ja buduję we Wrocławiu i w głównej ulicy woda i kanaliza jest a w mojej odnodze od tej ulicy nie ma więc właśnie rozpoczynam budowę wodociągu i mam pozwolenie na szambo lub boś ale żeby zrobić bosia musiałabym zrobić operat wodno-prawny (koszt) i nie mam gdzie wyrzucić oczyszczonej wody bo nie ma tu żadnego rowu, zbiornika jeziorka itd i wogle to pozwolenie na oczyszczalnie to pani przez pomyłkę dała bo jak poszłam z zadymą do urzędu i pismem ze mnie nie stać na budowę kanalizacji na odcinku 100m za ok 80tys bo i tak robię wodociag za 35tys to mi dali pozwolenie na szambo. Fajny kraj nie ma co? I jak to mówi mój mąż to się nazywa polityka prorodzinna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.11.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 ...W WZ miałam napisane szambo luz POŚ. Przy zgłoszeniu POŚ musiałam dołączyć WZ i na tej podstawie dostałam zezwolenie.Sprawdź co masz napisane w WZ. Dokładnie tak. Jeżeli w WZiZT nie dopuszcza się budowy POŚ lub tylko na działkach powyżej np. 3000 m2 to tego nie przeskoczysz. W każdej gminie jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts