Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam tynk silikonowy STO, biały.

Po prawie pięciu latach glonów i podobnych atrakcji zero, nieco przykurzony, ale nadal biały. Nie jest to tani produkt, ale godny polecenia jak najbardziej.

Jeśli można się wtrącić...........dlaczego uparcie chcesz to pomalować farbą? Jak widzę często na elewacjach łuszczące się płaty farby to mnie śmiech ogarnia i zadaję sobie pytanie, dlaczego ludzie lubią się tak napracować przy kolejnym malowaniu. Przecież można zastosować dobry tynk mineralny i impregnat który jest prosty w nanoszeniu, stosunkowo tani i powoduje całkowitą wodoodoprość tynku na długie lata, posiada również w sobie związki zapobiegające porastaniu przez mchy itp. Jeśli chodzi o brud, to nie jest do końca najważniejszy rodzaj tynku, ale jego struktura, im powierzchnia bardziej gładka, tym brudu mniej i łatwiej go usunąć, im bardziej porowata, tym więcej, widać to doskonale na tynkach akrylowych zacieranych grubą strukturą, kładzinych parę lat wstecz. Do przemyślenia:)

Ja mam sam tynk bez farby :)

Oszczędność nie była duża, ale sam sprzedawca w STO stwierdził, że jeśli robię białą elewację, farba jest zbędnym bajerem. Dodatkowego impregnatu nie stosowałam, efekt bardzo OK.