Łukasz80 28.10.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Witam wszystkich,jestem na etapie szukania hydraulika do zbudowania CO w moim domku.chciałbym zapytać o argumenty dlaczego montuje się obecnie w systemach ogrzewania pompy wody. Chodzi mi konkretnie o to, że dawniej woda poruszała się w rurach po domach grawitacyjnie - jakie są powody obydwóch zastosowań? Pamiętam także, kiedyś czytałem, że hydraulicy/instalatorzy "starej" daty nie uznają także, używania mieszaczy (chodzi mi o taki, który miesza ciepłą wodę z zimną, idącą do pieca) Pytania może dość oczywiste, ale chciałbym jakoś usystematyzować sobie pewne informacje.Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.10.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 - dawno temu hydraulicy używali rur o kilka stopni większej średnicy niż obecnie, - rury były prowadzone w pionie przez wszystkie kondygnacje, dzisiaj masz to pozwijane i poskręcane i pochowane w podłogach i ścianach, - instalacje były robione na wyższe parametry cieplne, - stratami ciepła nikt się nie przejmował bo opał był tani, dziś jest drogi i trendy jest być EKOLOGICZNYM Nie tylko hydraulicy są starej daty, fachowcy z innych dziedzin też się zatrzymali na pewnym etapie wiedzy i technologii. Pociesz się, że to mniejszość budowlana jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 01.11.2010 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 "robertsz" dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts