Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeprawa przez rów należący do Melioracji

Recommended Posts

Cześć Wszystkim,

mam pytanie: czy ktoś z Was przerabiał załatwianie z Melioracjami pozwolenia na wykonanie przeprawy (mostu) przez rów przydrożny? W przypadku mojej działki zachodzi taka potrzeba by możliwy był wjazd, ludzie wkoło we wsi BEZ UZGODNIENIA wrzucają do rowów kręgi fi=60cm i zasypują gruzem ale to totalna samowolka!

Dowiedziałem się, że do wniosku o pozwolenie na przeprawę muszę dołączyć jakiś rysunek techniczny planowanego mostku. W samych melioracjach dwie różne, zapytane osoby mówią co innego. Kto taki rysunek może (w sensie uprawnień) wykonać?

Będę wdzięczny za informacje, rowów w koło pełno więc na pewno coś robiliście :)

Pozdrawiam - Miwol.

Podpadniesz sąsiadom - przyjechał miastowy i kombinuje a przecież jest dobrze. Jeszcze na nich kontrolę naślesz i po zawodach.

Kieruj się logiką i tzw. dobrą wiedzą techniczną - po uzgodnieniach i tak każą zrobić Ci dokładnie to samo.

Przeprawiałem się przez taki rów na moją działkę.

Rów był na dodatek przy drodze wojewódzkiej - masakra

Zrobiłem projekt - 1200zł. - 2 lata temu

Musiałem pojechać do miasta wojewódzkiego na policję z projektem czy wszystko wporządku, nastepnie do wojewódzkiego urzędu dróg ( albo coś takiego ) kupić ładnie znaczek wypełnić podania i grzecznie czekać ok. 3 tygodni. Zgłosiłem w moim miasteczku co też chcę wyprawiać wyznaczyłam datę kiedy chcę to robić żeby przyjechali i odebrali roboty na pasie drogowym. Przed robotą musiałem załatwić niezbędne znaki drogowe takie jak w projekcie oczywiście na lewo. Robotę wykonałem szybko w 5-6 godzin i zwinołem interes żeby nie zachaczyć o noc bo musiałbym załatwiać oświetlenie sygnalizacyjne na noc. To była piękna przygoda która mnie kosztowała duzo bieganini, czasu ok. 2 miesiące ze wszystkim i 3000 zł.

Acha, wjazd wykonałem naprzeciwko podwójnej ciągłej i juz dwa lata nie jest to zmienione ale obiecali że jak będą malować to zmienią.

Życzę powodzenia.