Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do schodów to wiem, że muszą być zabiegowe bo w przypadku schodów ze spocznikiem pierwszy bieg schodów musiałby być dłuższy aby uniknąć bardzo wysokiego pierwszego stopnia w drugim biegu. KJB jak to rozwiązałeś napisałeś, że masz przeprojektowane na schody ze spocznikiem może zmiana wysokości dolnych pomieszczeń pozwoliła na to?

Witam,

schody wcale nie muszę być zabiegowe :) nasz konstruktor od nowa zaprojektował schody tak jak sobie życzyłam, co nie stanowi żadnego problemu. Zresztą nie my jedni przeprojektowaliśmy w ten sposób schody ;) zmiana wysokości pomieszczeń nie miała znaczenia. Zwróć uwagę, że nawet jak zostawisz wysokości jakie są to schody po wylaniu mogą się wydawać, że coś nie tak (oczywiście przy założeniu, że ekipa dobrze je wykonała), bo przecież dochodzą jeszcze wylewki a brakujący schodek można dołożyć. To już kwestia wykonawców.

Doświadczenie praktyczne w temacie mam zamiar zdobyć w przyszłym roku ;)

Pozdrawiam i trzymam kciuki za budowę! wklejaj fotki :)

• Odpowiedzi 300
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na tym etapie budowy mamy watpliwosci dotyczace schodow, wszelkie sugestie mile widziana, na jaka szerokosc sie zdecydowaliscie?

pozdrawiam

Witam,

o którą szerokość chodzi? stopni schodów czy szerokość całych schodów - bo jak całych schodów, to raczej nie poszalejesz z szerokością za bardzo, bo poprostu w tej dziurze tzn. miejscu na klatkę schodową nie ma podobno za bardzo miejsca aby zmieścić jakieś "reprezentacyjne" schody ;)

Czekam na zdjęcia z realizacji :)

• 2 months później...
Ja również zmieniłem schody, na schody ze spocznikiem, co prawda pewną wadą tego rozwiązania jest wysokość stopni bo "wypadają' wtedy z normy i wyżej trzeba podnosić nogi ale nie stanowi to dużego problemu, a sam spocznik w stosunku do zabiegowych rekompensuje ten fakt, bo wygoda wchodzenia jest dużo większa.

• 3 weeks później...

Witam wszystkich obecnych i przyszłych właścicieli domu wg. projektu WNB.

Chciałbym otworzyć wątek dotyczący błędów w tym projekcie. Jako że jestem na etapie zera, bardzo przydadzą się wskazówki np. ile cm przesunąć komin żeby krokiew oparła się na murze, nie na nim???

Pozdr.

Witam,

Jestem na etapie zbierania ofert na wykonanie elewacji zewnętrznej. Otrzymałem pierwszą ofertę i wydaje mi się dość wysoka. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jakiej kwoty powinienem się spodziewać. Chodzi mi o robociznę + materiał.

Myślę że robocizna ok. 40 zł./mkw, natomiast materiał w zależności co wybierzesz.

Witam wszystkich obecnych i przyszłych właścicieli domu wg. projektu WNB.

Chciałbym otworzyć wątek dotyczący błędów w tym projekcie. Jako że jestem na etapie zera, bardzo przydadzą się wskazówki np. ile cm przesunąć komin żeby krokiew oparła się na murze, nie na nim???

Pozdr.

Witaj, również jesteśmy na etapie zera, więc chętnie zapoznamy się z uwagami nt. błędów.

Dla nas nieprzemyślaną do końca sprawą są te duże narożne okna przy loggiach - drzwi wyjściowe do loggi otwierają się na te okna i klamka trafia prosto w szybę - można mieć tylko nadzieję, że z czasem nic się nie stanie ;) innej opcji otwierania nie ma. Dodatkowo w/g projektu okna te się nie otwierają i.... zastanawiające jest ich mycie. Zadzwoniłam do pracowni MGP, gdzie jakaś pani powiedziała, że to nie problem, bo będę mogła zamówić sobie podnośnik do ich umycia ;))))) .... Nic więcej się nie dowiedziałam i potraktowałam to jako żart.... Na pocieszenie dodam, że podobno jest możliwość zamówienia okien drewnianych z możliwością otwierania tego skrzydła do mycia.

Nie podoba mi się to małe okno nad garażem, ale niestety ze względu na kształt dachu nad garażem nie ma innego rozwiązania :(

Pozdrawiam

Witam wszystkich fanów Willi na Borowej.

Niezmiennie należę do tego grona, lecz mimo mej sympatii do projektu z powodów osobistych musiałam szybko kupić gotowy dom i zrezygnować z budowy. Zostałam z zakupioną w lipcu kompletną, oryginalną, opieczętowaną na niebiesko katalogową wersją projektu. Chcę go sprzedać. Projekt jest ponownie wystawiony w serwisie Allegro. Oto link:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2038697350

Pozdrawiam i zachęcam do zakupu.

Małgosia

Edytowane przez malgorzanna

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

No to ostatnie podejście. Jak się nie uda sprzedać, to zostawię sobie chyba projekt na pamiątkę. :) Na Allegro wystawiłam po raz kolejny wersję katalogową projektu. Oto link: http://allegro.pl/show_item.php?item=2088710737. Pozdrawiam i niezmiennie zachęcam do zakupu.

Małgosia

Witam wszystkich fanów projektu domu, zwanego jak widze WNB. Równiez jestem na etepie zero. To znaczy mam juz dzialke, wiekszosc pozwolen i formalnosci. Mysle, ze pierwsze wbicie lopaty nastapi w okolicach kwietnia. Wybralem projekt po dlugich ogledzinach z wielu pracowni. Ten spodobal mi sie najbardziej. Moze ktos powiedziec ile mnie wyniesie stan surowy? (pewne obilczenia mam, ale chcialbym porownac z innymi)

Witam wszystkich fanów projektu domu, zwanego jak widze WNB. Równiez jestem na etepie zero. To znaczy mam juz dzialke, wiekszosc pozwolen i formalnosci. Mysle, ze pierwsze wbicie lopaty nastapi w okolicach kwietnia. Wybralem projekt po dlugich ogledzinach z wielu pracowni. Ten spodobal mi sie najbardziej. Moze ktos powiedziec ile mnie wyniesie stan surowy? (pewne obilczenia mam, ale chcialbym porownac z innymi)

Stan surowy otwarty - materiały, robocizna, deski na szalunki, koparka, piasek czyli i wszystko co niezbędne, wyszło mi ~160 000zł co prawda wykonałem kilka zmian , myślę że to -10% sumy (wszystko z 23% vat)

Można chyba przyjąć że szacunki projektanta są raczej miarodajne i na gotowo bez fajerwerków wyjdzie ~650tysi.

Witam, również zastanawiałem się nad WNB, ale ostatecznie postanowiłem porwać się na Wiolę. Wiem, ze to prawie 100 metrów kwadratowych więcej, ale to pewnie będzie mój jedyny dom, który wybuduję w życiu. Mogę powiedzieć, że dokonałem pierwszych obliczeń również i tego projektu. Wyszło mi mniej niż 10% więcej niż napisał max

U mnie wyszło około 300 tys za SSO z dachem pokrytym dachówką ceramiczną i orynnowaniem. Całość szacuje na jakieś 800 tys. Ja postawiłem na sprawdzoną ekipę z pełną świadomością, że przepłacam około 10%. Trochę jestem zaskoczony kwotą 160 tys. bo jak liczyłem koszty materiałów + robocizna to wyszło mi około 200 tys. do więźby. Mogę jedynie pogratulować rozeznania na rynku materiałów.

Dzięki ardjan za zdjęcia. Dom wygląda naprawde fajnie.

Jasne obliczenia i poniesione wydatki to dwie różne sprawy, ale tak oriętacyjnie licze się z takimi kosztami.

Jako świeży jeszcze budowlaniec mam kilka rad dla rozpoczynajacych budowe.

1. Wybrac dobra pracownie - dobry projekt to podstawa. WNB stworzyla pracownia MG Projekt. chłopaki dali rade.

2. Sprawdzic swoja zdolnosc finansowa - nie szrpac sie na duzy dom, ale tez nie budowac za malego. Potem bedziecie zalowac a koszty rozbudowy sa duze.

3. miec dobra ekipe budowlana - wiem o tym mozna ksiazki pisac...

pozdrawiam

1. garażu nie poszerzałem

2. kierownika nie pytałem, ale na wszelki wypadek wzmocniłem strop dodatkowymi belkami poprzecznymi więc można tam zrobić graciarnie.

Jedyną poważną zmianą było zwiększenie kąta dachu do 30* ze względu na wymogi planu zagospodarowania.

Odebrało mu to trochę uroku ale na strychu jest bardzo dużo miejsca.

Edytowane przez ardjan