Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie, od dłuższego czasu obserwuję forum dotyczące projektu WnB i nie ukrywam, że wraz z żoną jesteśmy na 99% przekonani o wyborze tego właśnie domu. Przyznam, że przysłowiową "kropką nad i" byłoby odwiedzenie i obejrzenie domu od wewnątrz. Byłbym niezmiernie wdzięczny za taką możliwość - bez znaczenia jaką część Polski musielibyśmy odwiedzić. Zwracam się zatem do osób, które ukończyły budowę lub są na ostatniej prostej o kontakt na adres mailowy: [email protected] , z góry dziękuję za wszelki odzew.

• Odpowiedzi 300
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich,

Jesteśmy właśnie na etapie zamykania stanu surowego. O ile na etapie wyboru projektu pialiśmy z zachwytu nad projektem o tyle, teraz po wybudowaniiu stanu surowego kilka rzeczy, nieprzewidywalnych wczesniejtrochę nas zaskoczyło. Dzilę się nimi, dla tych, którzy budują lub budowac będą

- schody zabiegowe są ok. Chodź mocno myśleliśmy o podniesieniu stopni i wykonaniu pełnego spocznika - teraz wiem, że nie ma sensu. Chodzi się po nich zupełnie komfortowo

- długośc schodów to zdecydowany minus, ale nie da się z tym nic zrobić. Kończą się one prawie przy wejściu.

- szerokość korytarzyka na piętrze prowadzącego do pokoju i łazienki zdecydowanie za mała. Po wylaniu poszerzyliśmy dodatkowo o 20 cm.

- chodź jesteśmy jeszcze przed montażem okien to okno na balkon w sypialni na piętrze otwiera się wprost na okno od strony tarasu !- chyba wstawimy pancerną szybę -)

- w połowie schodów zaprojektowana jest dziwna dziura w murze....

- klatka schodowa jest dośc ciemna, sytuację ratuje rurowy świetlik dachowy z dachy przez strych - zainteresowanym prześlę informację

- 5 cm szerokości wolno stojące ścianki przy drzwiach wejściowych na piętrze i przy balkonie to jakiej nieporozumienie projektowe....-)

Pozostało nam teraz wykańczanie, które jak się mówi wykańcza inwestora...

Gremcia, cegła bardzo fajna.

My wybraliśmy ręcznie formowaną Antik Rood lub WVMR link http://stone-group.pl/cegly-elewacyjne

Do tego będą okna w kolorze wiśnia lub orzech.

Gdyby chciał któs z Was obejrzeć WNB w okolicach Wa-wy proszę o kontakt.

• 2 weeks później...
Witam wszystkich,

Jesteśmy właśnie na etapie zamykania stanu surowego. O ile na etapie wyboru projektu pialiśmy z zachwytu nad projektem o tyle, teraz po wybudowaniiu stanu surowego kilka rzeczy, nieprzewidywalnych wczesniejtrochę nas zaskoczyło. Dzilę się nimi, dla tych, którzy budują lub budowac będą

- schody zabiegowe są ok. Chodź mocno myśleliśmy o podniesieniu stopni i wykonaniu pełnego spocznika - teraz wiem, że nie ma sensu. Chodzi się po nich zupełnie komfortowo

- długośc schodów to zdecydowany minus, ale nie da się z tym nic zrobić. Kończą się one prawie przy wejściu.

- szerokość korytarzyka na piętrze prowadzącego do pokoju i łazienki zdecydowanie za mała. Po wylaniu poszerzyliśmy dodatkowo o 20 cm.

- chodź jesteśmy jeszcze przed montażem okien to okno na balkon w sypialni na piętrze otwiera się wprost na okno od strony tarasu !- chyba wstawimy pancerną szybę -)

- w połowie schodów zaprojektowana jest dziwna dziura w murze....

- klatka schodowa jest dośc ciemna, sytuację ratuje rurowy świetlik dachowy z dachy przez strych - zainteresowanym prześlę informację

- 5 cm szerokości wolno stojące ścianki przy drzwiach wejściowych na piętrze i przy balkonie to jakiej nieporozumienie projektowe....-)

Pozostało nam teraz wykańczanie, które jak się mówi wykańcza inwestora...

Gremcia, cegła bardzo fajna.

My wybraliśmy ręcznie formowaną Antik Rood lub WVMR link http://stone-group.pl/cegly-elewacyjne

Do tego będą okna w kolorze wiśnia lub orzech.

Gdyby chciał któs z Was obejrzeć WNB w okolicach Wa-wy proszę o kontakt.

Jestem na podobnym etapie i nie miałem takich problemów.Okno od strony tarasu jest ok ,proponuje jedynie poszerzyć filar do 25 cm .Problemem może być okno balkonowe które otwiera się na okno od strony garażu ,myślę że odbój na podłodze załatwi ten problem.

Tą "dziwną dziurę" możesz przeciez zamurować, zobaczysz jaki będzie efekt.Wąski ciemny korytarz do gabinetu .Ja dodatkowo zrobiłem "dziurę" na szerokości zabiegu i zlikwidowłem schowek pod schodami żeby bardziej doświetlić komunikacje z gabinetem , a takie elementy jak słupy są oprócz swoich funkcji konstrukcyjnych elementami upiększającymi wnętrze.

Nie wiem skąd wziąłeś te 5 cm " wolno stojące ścianki",chyba ze tak odczytujesz ościeznice , które w ten sposób zaznaczył projektant.

Proponuje zastanowić się nad cegłą ręcznie formowaną . Taka cegła jest przeznaczona do renowacji starych obiektów i dla domów budowanych w stylu " dworek".WNB to nowoczesny dom.

Zminiłem jeszcze grubość ścian balkonowych z 12 cm na 25 cm,głównie ze względu na rolety.Schody będą samonośne .Doszły jeszcze inne zmiany ale to mało istotne.

Pozdrawiam .

Witam

tez buduje "Borowa" i szczerze mowiac coraz bardziej mam jej dosyc :).. troche rzeczy nie do konca jest przemyslanych. Pytanie na dzisiaj -> jak rozwiazaliscie kwestie drzwi do sypialni (tej po prawej od schodow na pietrze) gdzie nia ma miejsca na normalna oscieznice; to samo dotyczy przejscia do garderoby. Wejscie do sypialni od jednej strony ograniczone jest slupem zelbetowym a od drugiej prostopadla sciana. Obawiam sie, ze nie bede mial pozniej mozliwosci osadzic oscieznicy z zawiasami tak by drzwi otwieraly sie jak w projekcie.

Pozdr,

K.

Witam

tez buduje "Borowa" i szczerze mowiac coraz bardziej mam jej dosyc :).. troche rzeczy nie do konca jest przemyslanych. Pytanie na dzisiaj -> jak rozwiazaliscie kwestie drzwi do sypialni (tej po prawej od schodow na pietrze) gdzie nia ma miejsca na normalna oscieznice; to samo dotyczy przejscia do garderoby. Wejscie do sypialni od jednej strony ograniczone jest slupem zelbetowym a od drugiej prostopadla sciana. Obawiam sie, ze nie bede mial pozniej mozliwosci osadzic oscieznicy z zawiasami tak by drzwi otwieraly sie jak w projekcie.

Pozdr,

K.

Proponuje w miejscu gdzie masz słupy zrobić ościeżnice na szerokość słupa tj.25 cm.Na ścianie małego pokoju ,jak to nazwałeś "prostopadłej ściany" postaw 5 cm węgarek , szer. na 25cm. tak jak słup. Węgarek trzeba z tą ścianą powiązać..Nadproze oczywiście tez 25 cm i cała ściana nad nadprozem az do szczytu 25 cm.Opaskę ościeżnicy będziesz mógł założyć na słup i na wymurowany węgarek. W garderobie chcesz mieć drzwi, wystarczy więc przedłużyć trochę ścianę na którą otwierają się drzwi wejściowe do sypialni np 10 cm , otwór drzwiowy 80 cm bez zmian.Projektant zaplanował tam drzwi przesuwne więc węgarek był niepotrzebny.W pokoju na przeciwko zrób podobnie ale musisz przedłużyć ścianę o 12 cm, tak żeby pokryła się ze słupem i zrób podobny węgarek nadproze 25 cm i ściana aż do szczytu 25 cm.

Pozdrawiam

Edytowane przez awca

Witajcie,

Adrian i awca pytanie do Was i innych, którzy są już po zamontowAniu okien :

- jakiej szerokości są u Was okna zamontowane jako drzwi wyjsciowe na loggie na piętrze??? Wg projektu są to odpowiednio szerokości 100 cm nad garażem i 90 cm nad tarasem...ale bez izolacji ścian...jeżeli odejmiemy 20 cm to okna bedą 80 i 70 ..??minus 5 cm dodatkowo z każdej strony...jak to u Was wyszło??jestem przed zamówieniem okien i nie wiem czy dać ciensza izolację na tych ścianach czy co...

Czy ktoś z Was montowal rolety nadokienne? Okazało się ze jest pewien problem z montażem na dwóch naroznych oknach, z którego nie ma sensownego wyjścia, wiec chętnie zasiegne opinii.

Ps zdjęcia wkrótce wrzuce

Witam

Tak, to prawda. Projekt ma masę błędów, ale zakładam, że wszystkie projekty je mają.

Jeśli chodzi o montowanie tych drzwi to jeszcze nie doszedłem do tego etapu i nie miałem w domu żadnego fachmana od drzwi ale faktycznie też nie wiem jak to będzie zrobione.

Witajcie,

Adrian i awca pytanie do Was i innych, którzy są już po zamontowAniu okien :

- jakiej szerokości są u Was okna zamontowane jako drzwi wyjsciowe na loggie na piętrze??? Wg projektu są to odpowiednio szerokości 100 cm nad garażem i 90 cm nad tarasem...ale bez izolacji ścian...jeżeli odejmiemy 20 cm to okna bedą 80 i 70 ..??minus 5 cm dodatkowo z każdej strony...jak to u Was wyszło??jestem przed zamówieniem okien i nie wiem czy dać ciensza izolację na tych ścianach czy co...

Czy ktoś z Was montowal rolety nadokienne? Okazało się ze jest pewien problem z montażem na dwóch naroznych oknach, z którego nie ma sensownego wyjścia, wiec chętnie zasiegne opinii.

Ps zdjęcia wkrótce wrzuce

Przy oknach narożnych skrzynki rolet muszą być na zewnątrz . Skrzynka rolety ma szerokość 16cm więc styropin o gr 20 cm przykryje ją. Układ piór rolety będzie odwrotny. Dla mnie problemem były 12 cm ściany balkonowe.Tutaj skrzynki rolet muszą być na zewnątrz w przeciwnym razie skrzynka rolety wchodzi do wnętrza na głębokość ok. 12 cm , ponieważ skrzynki z rewizją od wewnątrz budynku mają szer. 24 cm .Przy ramie okna ,która ma grubość 8 cm powstaje dodatkowo ok 4 cm węgarek, co dla mnie nie wygląda za ładnie. Dlatego zmieniłem grubość ściany na 25 cm i skrzynki dałem od wewnątrz .Ocieplenie na tych ścianach będzie 10 cm , specjalnym grafitowym styropianem o pdwyższonych parametrach ,co spełnia normy a okno balkonowe od strony garażu będę mógł zamontować o 10 cm szersze.Goth filar na balkonie od strony tarasu radzę zrobić na 25 cm ,w przeciwnym razie będziesz musiał skrzynke rolety przy oknie balkonowym dać na zewnątrz . Powstanie też węgarek ok 4 cm ,który nie za fajnie będzie wyglądał w sąsiedztwie okna obok ,gdzie węgarek wynosi ok. 17 cm .Wszyscy ,którzy nie montują rolet i tak na ścianach 12 cm będą mieć podobny problem, czyli 4 cm węgarek. Jest możliwość pozbycia się tak małego węgarka przez wprowadzenie ramy okna do wnętrza pokoju czy łazienki ok 2 cm i z licowanie z tynkiem ,ale czy to będzie ładne?. Pozdrawiam

Edytowane przez awca

• 3 weeks później...
Goth filar na balkonie od strony tarasu radzę zrobić na 25 cm ,w przeciwnym razie będziesz musiał skrzynke rolety przy oknie balkonowym dać na zewnątrz . Powstanie też węgarek ok 4 cm ,który nie za fajnie będzie wyglądał w sąsiedztwie okna obok ,gdzie węgarek wynosi ok. 17 cm

Czyli tak, zamiast 12 cm ściany w osi nr 7 na piętrze dajesz 25cm + 12cm ocieplenia. To ma sens, bo poszerza wyjście na balkon i rozwiązuje problem rolety (o ile faktycznie jest problem z roletą nadokienną przy 32cm szerokości ściany+ocieplenia).

Ale nie do końca rozumiem układ z narożnym oknem i wyjściem na logię. Czy dobrze rozumiem że dostawiasz w rogu filar 25x25cm i zamiast narożnego okna masz 2 zwykłe ? Jeśli tak, to z powrotem masz 70cm (minus ościeżnica) na wyjście.. Zgadza się?

Chciałbym rozpocząć jeszcze wątek rozwiązań kuchennych i ciekawy jestem jak wybrnęliście z 'interesującego' ustawienia w oryginalnym projekcie..

Mimo, że jestem jeszcze na etapie fundamentów trochę niepokoi mnie układ, który pozostawia wybór między sensownej długości ilością szafek albo barkiem (obie rzeczy się nie zmieszczą), więc zacząłem się zastanawiać czy dałoby radę obrócić dwa słupki które stoją tyłem do jadalni o 90 stopni (tak żeby były tyłem do holu) i dobudować brakujący kawałek ściany do spiżarni. W ten sposób poszerza nam się przejście między jadalnią a kuchnią i możemy wydłużyć nieco ciąg szafek (w osi H) i nadal zrobić dobrych rozmiarów barek, prostopadle do osi H, mniej więcej połową stojący pod oknem a połową już pod ścianą bliżej jadalni.

Ponieważ taki ruch zamyka przesmyk między holem a kuchnią, idealnie byłoby skrócić nowopowstałą ścianę tak żeby miejsca wystarczyło na dokładnie 2 słupki (120cm + 12cm na ściankę kończącą). Niestety wychodzi wtedy pustka pod słupem żelbetowym na przecięciu osi 5 i E, więc trzeba byłoby robić wolty ze wzmacnianiem podciągu (nr 10). Właśnie sprawdzam z kierbudem czy jest to możliwe..

Edytowane przez impressa

Czyli tak, zamiast 12 cm ściany w osi nr 7 na piętrze dajesz 25cm + 12cm ocieplenia. To ma sens, bo poszerza wyjście na balkon i rozwiązuje problem rolety (o ile faktycznie jest problem z roletą nadokienną przy 32cm szerokości ściany+ocieplenia).

Ale nie do końca rozumiem układ z narożnym oknem i wyjściem na logię. Czy dobrze rozumiem że dostawiasz w rogu filar 25x25cm i zamiast narożnego okna masz 2 zwykłe ? Jeśli tak, to z powrotem masz 70cm (minus ościeżnica) na wyjście.. Zgadza się?

Wyraźnie napisałem że dotyczy to balkonu od strony tarasu .Od strony garażu pozostaje okno narozne.

A na narożnym od strony logii i od strony garażu dajesz roletę w systemie Integro czy Be Clever?

Moim zdaniem to jest to samo , skrzynka rolety tak jak wcześniej pisałem na oknie narożnym musi być na zewnątrz .System montowania rolet jest taki sam są tylko różni producenci.

Edytowane przez awca

Nasz dom na dzień dzisiejszy. Jeśli chodzi o zaawansowanie prac: zakończone lanie posadzek.

Jeśli ktoś byłby w okolicy Poznania i chciałby zobaczyć dom to zapraszamy :-)

Gremcia,

no, no, dom naprawdę robi wrażenie szczególnie cegła klinkierowa-jak dla mnie jest super dobrana. Czy możesz zdradzić co to za cegła? Z góry dzięki za odp :-)

Moim zdaniem to jest to samo , skrzynka rolety tak jak wcześniej pisałem na oknie narożnym musi być na zewnątrz .System montowania rolet jest taki sam są tylko różni producenci.

To 2 zupełnie różne systemy - w jednym skrzynka jest nadstawiona na oknie (system 'beclever') a w drugim 'przyklejona' od zewnątrz do nadproża (system 'integro'). W pierwszym jest podniesione nadproże, w drugim nie.

W projekcie teoretycznie wszędzie jest wrzucony beclever, ale w oknach narożnych, szczególnie na piętrze nie jest pokazane jak dokładnie to rozwiązać.

Edytowane przez impressa