Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wielbicieli WNB. Zakupilsmy projekt w lutym. Teraz robimy adaptacje i zbieramy papiery. Mamy nadzieje, ze w maju wystapimy o pozwolenie a latem ruszymy.

Ze zmian, ktorych dokonalismy, to chyba najwazniejsza jest ta, ze przenosimy kotlownie do garazu, w miejsce kotlowni dajemy lazienke a w miejsce lazienki (tej z sauna) robimy maly dodatkowy pokoik. Wejscie do gabinetu bedzie z salonu, drzwi przesuwne. Na gorze laczymy garderobe z lazienka i w ten sposob otrzymujemy przestrzen na pralnie/suszanie. Na dole w kuchni rezygnujemy z okna na bocznej scianie, to bedzie sciana do zabudowy meblami. Meble beda szly w litere L, wlasnie na tej scianie ma byc ciag lodowka, kuchenka, zlew. W ciagu pod oknem zmywarka. Tam gdzie spizarnia nie robimy sciany tylko takie jakby meble dwustronne, ktore wypelnia cala przestrzen, w nich bedzie wejscie do spizani. od strony kuchni szafki kuchenne (zamykane) a od strony spizarni szafki na skladowanie. Chce uzyskac efekt, ze z kuchni patrzac na ta sciane bedzie jakby jednolita plaska zabudowa... Nie wiem, czy jasno to opisalam... Kominek przesunelismy na scianke miedzy salonem a jadalnia, nie chcemy kominka na tarasie, nie zalezy nam, a jednoczesnie nie podoba nam sie kominek w narozniku.

Z grubsza to tyle... Od kilku miesiecy rozrysowywalismy projekt na rozne sposoby i te zmiany ostatecznie najbardziej przypadly nam do gustu, spelniaja wszystkie nasze potrzeby.

Rozgladamy sie za ekipa. W zwiazku z terenem zdecydujemy sie chyba na plyte fundamentowa. Zobaczymy, co uda sie zrobic w tym roku, chcielibysmy wyciagnac mury i dach a w przyszlym roku zakonczyc. A jak wyjdzie - czas pokaze :)

• Odpowiedzi 300
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a widzieliście ten dom??? boczne okno w kuchni musi zostać bo całą stronę domu zepsujecie, właśnie ta strona jest najładniejsza, lepiej w sypialni te malutkie zlikwidować- dla mnie strasznie to wygląda, a w kuchni jest tyle miejsca na meble, że można obiady na catering przygotowywać, połączenie łazienki górnej z garderobą- to bardzo dużo m2, trzeba się zastanowić czy aż tyle potrzeba, wejście do gabinetu z salonu akurat się sprawdza. My w maju się wprowadzamy. ps. tego roku;)

Niteczka, a gdzie budujecie WNB ? z jakiego rejonu Polski jesteście ?

Ja poszukuje osób które wybudowały WNB w Dolnośląskim i jeszcze nie znalazłem. Ze swoimi pracami już ruszyłem, dziennik dostępny.

AMI

Bedziemy budowac we Wroclawiu :D A dokladniej to pod Wrockiem, w WIlczycach.

aga&tomcio Akurat to okno w kuchni nijak mi nie wplywa na estetyke sciany... Nie jest to front budynku wiec nawet jesli ktos przyjdzie i bedzie patrzyl mi na dom, to nie bedzie widzial, ze nie ma okna z boku budynku. Wole, zeby bylo funkcjonalnie. Jak dam na calej scianie ciag lodowka, kuchenka, zlew a na bocznej (pod oknem) blat roboczy - to bedzie dla mnie najlepsze rozwiazanie. Tak mam teraz i jest to wygodne ustawienie.

Malutkie w sypialni tez zostalo wykasowane.

Polaczenie lazienki z garderoba sprawi, ze bedzie tam duza przestrzen, ktorej czesc bedzie stanowic faktycznie lazienka, ale czesc bedzie pralnio/suszarnia. W lazience ma byc wanna, prysznic, umywaka, ubikacja, bidet... To wszystko tez potrzebuje przestrzeni. Pralnia ma byc wydzielona sciana.

W ogole zrezygnowalismy z tych garderob na gorze poza ta duza przy glownej sypialni. W pokojach dzieci (te od frontu domu) beda meble, dzieciaki nie maja takiej ilosci ubran, zeby wsadzac do garderoby, a jak juz przestana rosnac i zaczna gromadzic - to sie wyprowadza ;)

Luz, wiem, czego mi potrzeba :)

• 4 weeks później...

wnb.jpg

Witam wszystkich,

Na forum 1 raz zwabiony tematyką WNB.

Jesienią zaczęliśmy fundamenty. Obecnie zaczynamy prace dekarskie. i kończymy kominy.

Z mojej strony mogę podzielić się doświadczeniami tu lub na priv > [email protected].

Sam szukam odpowiedzi na kilka nurtujących mnie pytań.

Czy ktoś posiada plany elektryki? W materiałach przesłanych przez biuro architektoniczne są jedynie ogólne wytyczne.

Czy ktoś posiada aktualną wycenę okien i chciałby się podzielić? Szczerze mówiąc ciężko sprecyzować który producent zasługuje na miano solidnego. Macie jakiś faworytów.

Myślę, że dobrze by było wykorzystać ten wątek do dzielenia się wycenami odnośnie WNB.

Pozdrawiam,

wnb.jpg

Witam,

planuję zakup projektu Willa na Borowej i zastanawiam się nad kosztami jego zbudowania. Widziałem tu wiele cen, które proponowały Wam firmy. A jak to wyszło finalnie? Ile Was wyszedł SSO i ile finalnie za całą budowę?

Miałbym również prośbę, jeśli ktoś jest z Warszawy i okolic to czy moglibyśmy Was odwiedzić, żeby zobaczyć jak wygląda Wasz domek??

widzę ten sam błąd co u nas odnośnie tego elementu gdzie jest jadalnia, jeżeli podobny element od strony ogrodu jest równy ze stropem to w sypialni trzeba zrobić okno zamiast balkonu, bo nie da się docieplić góry tej "wypustki"- nie wiem jak to się fachowo nazywa. Te wystające elementy powinny być niższe niż strop, u nas ten błąd pociągnął lawinę zmian, ja dzwoniłam to biura projektowego i Pan nawet powiedział mi na której stronie jest podana wys. tych elementów. Przez to altana musi być bardzo wysoka żeby złączyć wszystko. Chyba że nie będziecie tego kryć, ale z drugiej strony woda jest wstrętna i z czasem będzie przeciekać. Ale mam nadzieję że to była zamierzona zmiana.

Ale życzę wam dużo cierpliwości. Bo mi jej brakuje;( i po kolejnych fachowcach z piekła rodem to wcale to wszystko nie cieszy. Ciekawe czy jest strona w najgorszymi fachowcami????

• 2 weeks później...
Witam wszystkich fanów WNB wczesniej pisałem o schodach okrągłych czyli zabiegowych jeszcze inaczej wachlarzowe czy jest możliwość zbudowania takich schodów zdania były podzielone wiedż podjołem się wykonania takich schodów i efekt jest super schody są wygodne do wchodzenia i wnoszenia różnych rzeczy zajmują mniej miejsca niz te które sa w projekcie i nie ma stopnia odrazu jak wychodzi się z sypialni wiedz udało sie efekt zamierzony został osiągnięty pozdrawiam wszystkich.

Witam ponownie mam prośbę potrzebuje zdjęcia pomieszczeń czy ma ktoś takie i mógł by je podesłać na meila był bym bardzo wdzięczny i czy ktoś zna dobrych fachowców do murowania klinkieru [email protected]

Pozdrawiam fanów WNB

Edytowane przez ddomino79

• 2 weeks później...
Witam,

planuję zakup projektu Willa na Borowej i zastanawiam się nad kosztami jego zbudowania. Widziałem tu wiele cen, które proponowały Wam firmy. A jak to wyszło finalnie? Ile Was wyszedł SSO i ile finalnie za całą budowę?

Ponawiam pytanko. Też jestem zainteresowany tym projektem

• 4 weeks później...
Witamy . Coś nam temat umarł . Mamy nadzieje że to tylko chwilowy brak zainteresowania. Za tydzień powinniśmy dostać pozwolenie i zaczynamy budowę WNB . Oglądaliśmy już taki domek na żywo i robi bardzo fajne wrażenie. Nie jest najtańszy do do wybudowania, ale już po pierwszych zakupach widzimy że bez straty na jakości materiałów da się sporo zaoszczędzić . Wybraliśmy odbicie lustrzane i będziemy starali możliwie mocno trzymać się projektu . Zmieniliśmy kotłownię na pralnię ponieważ ogrzewać dom będziemy pompą ciepła . Mamy też w planie zmienić strop nad piętrem i wykonać go z teriwy . Zastosujemy też wentylację z rekuperacją. Jeśli ktoś stosował takie rozwiązania bardzo prosimy o kontakt i wymianę doświadczeń . Jesteśmy na etapie podpisywania umów z wykonawcami dlatego takie rady będą bardzo cenne . Pozdrawiamy serdecznie E i A

witamy . Coś nam temat umarł . Mamy nadzieje że to tylko chwilowy brak zainteresowania. Za tydzień powinniśmy dostać pozwolenie i zaczynamy budowę wnb . Oglądaliśmy już taki domek na żywo i robi bardzo fajne wrażenie. Nie jest najtańszy do do wybudowania, ale już po pierwszych zakupach widzimy że bez straty na jakości materiałów da się sporo zaoszczędzić . Wybraliśmy odbicie lustrzane i będziemy starali możliwie mocno trzymać się projektu . Zmieniliśmy kotłownię na pralnię ponieważ ogrzewać dom będziemy pompą ciepła . Mamy też w planie zmienić strop nad piętrem i wykonać go z teriwy . Zastosujemy też wentylację z rekuperacją. Jeśli ktoś stosował takie rozwiązania bardzo prosimy o kontakt i wymianę doświadczeń . Jesteśmy na etapie podpisywania umów z wykonawcami dlatego takie rady będą bardzo cenne . Pozdrawiamy serdecznie e i a

WITAM .

Ja własnie jestem na etapie pokrywania dachu dachówka ceramiczną i to co mogę napisać to że bez zmian się nie obejdzie.

Ja w swoim projekcie za czołem od przebudowania schodów ponieważ te w projekcie są krótkie i zbyt strome a do tego jak się wychodzi z sypialni to od razu jest stopień ,taka moja rada a zrobicie jak chcecie pogadajcie na temat pomp ciepła z ludźmi na forach i z tymi co je posiadają bo ten temat nie jest zbyt kolorowy jak się słyszy a co do rekuperacji to będziecie musieli pamiętać o wymianie filtrów bo to bardzo ważne ale ja i tak wole świeże powietrze w domu a nie sztuczne.

A co do stropu musicie porozmawiać z kierownikiem budowy czy to się da .

Pozdrawiam.

Witam.

Potrzebuje pomocy w sprawie kominka na tarasie bo w projekcie go nie ma a ja jestem na etapie kominów i tego nieszczęsnego na tarasie mam prośbę do wszystkich wielbicieli WNB czy może ktoś podać mi jakieś gotowe rozwiązania lub jakieś propozycje bardzo proszę.

Pozdrawiam DOMINIK.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich wielbicieli tego domku. My jesteśmy na etapie wyboru projektu i po obejrzeniu na żywo Riwiery zaczęłam szukać dalej i trafiłam właśnie na ten. Będę wdzięczna za przesłanie zdjęć z budowy, a jeszcze bardziej wnętrz już gotowych z meblami, by sprawdzić jak wyobrażenie domu na podstawie rzutów w internecie ma się do stanu faktycznego oraz za informacje jakich zmian dokonaliście i z jakimi kosztami trzeba się liczyć. A wszelkie inne wskazówki techniczne będą cenne gdy już zaczniemy budowę, bo narazie śledzę sugestie wszystkich na forum. Pozdrawiam i życzę zadowolenia z domku.

gosia

• 2 weeks później...

Witam wszystkich miłośników WNB, to mój pierwszy post na forum tak więc proszę o wyrozumiałość.

Po zapoznaniu się planem zagospodarowania przestrzennego mojej działki nie mogę mieć większego domu niż 9m :/ Rozmawiałem z projektantem i powiedział że będzie mnie to drogo kosztować taka zmiana wyskokośći i żebym wybrał jakiś inny gotowy projekt domu do 9m.

W związku z tym zwracam się z prośbą do posiadaczy wersji elektronicznej projektu o przesłanie mi wersji elektronicznej ([email protected]) w formacie DWG to sam pokombinuje jakie zmiany wprowadzić, mam nadzieje że wtedy jakiś projektant adaptujący przychyli się do moich propozycji i uda mi się kiedyś w WNB zamieszkać. Wiem że to wszystko was kosztowało, jeżeli będzie trzeba mogę zapłacić, bardzo mi zależy :(

Druga sprawa wraz z żoną bardzo chcielibyśmy zobaczyć ten domek na żywo, jeżeli był by ktoś uprzejmy i zaprosił nas do siebie na budowę lub gotowego domu będziemy ogromnie wdzięczni ( kokolice Łodzi i Warszawy ).

Z góry dziękuje za wszelką pomoc

Pozdrawiam

Piotrek

• 5 weeks później...

Witam,

prośba do budujących: jeśli macie zdjęcia to proszę o pokazanie jak u Was przebiega rura nawiewowa do kominka. My daliśmy ją pod chudziak, z tym że u nas chudziak jest niewiele wyżej od poziomu gruntu i zastanawiam się gdzie najlepiej zrobić kratkę? na ścianie? czy może w formie kominka na gruncie?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!