Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, my również rozpoczynamy budowę WNB na wiosnę. Jesteśmy na etapie szukania wykonawcy. Czy ktoś może buduje ten dom w okolicach Olsztyna (woj.warmińsko-mazurskie). chętnie dowiemy się jakie cegły wybraliście do budowy domu, co polecacie. Czy ktoś z Was miał problem z wyliczeniami zawartymi w projekcie- jedna z firm budowlanych robiąc nam kosztorys uznała, że są błędne wyliczenia odnośnie metrażu wszystkich ścian domu. Dziękujemy za odpowiedź i pozdrawiamy wszystkich :)

• Odpowiedzi 300
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

metraż ścian to akurat najmniejszy mankament w projekcie. Lepiej zobaczyć ten dom na żywo aby uniknąć paru niespodzianek. My niestety ich doświadczyliśmy, czasami boleśnie. Aktualnie jesteśmy na etapie wykańczania, więc wiele już nie zmienimy. Dla mnie schody są zbyt wysokie, już teraz ciężko się chodzi, dobrze że strefa dzienna jest rozbudowana, więc jest gdzie się pomieścić. Korytarz jest zbyt wąski na piętrze, przy schodach. Ale "to takie tam" głupotki. Ogólnie jest ok.

dziękujemy bardzo z podpowiedź. Jeżeli można zapytać gdzie państwo budują dom- może gdzieś blisko nas:)

i jakie koszty Państwo ponieśli budując stan surowy otwarty. Z góry bardzo dziękujemy za odpowiedź.

My budujemy w Lubelskim. Cena jest relatywną sprawą;) Bo można oszczędzać na budowie lub nie oszczędzać, to już indywidualne podejście. Ale na podstawie własnych doświadczeń myślę że koszt jest zbliżony do kosztów kosztorysowych projektu.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam wszystkich fanów WNB mam takie pytanie chodzi mi o schody bo chciałem zrezygnować z tych standardowych a zrobić okrągłe powiem szczerze że nie zagłębiałem się wcześniejsze wypowiedzi innych wiedz mam proźbę jeżeli przeprowadził ktoś z was taką modyfikacje to proszę o wskazówki jak i gdzie to można zrobić pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Wtajcie,

czy ktoś z was powiększał obrys domu? Chce powiekszyć mały pokój na parterze aby spełniał warunki dodatkowej sypialni.

Poniewaz zarówno łazienka i kotłownia są niezbędne myślę o poszerzeniu budynku. Czy nie zaburzy to proporcji i zniszczy ładnej bryły.

Z góry dzieki za komentarze.

Pozdrawiam

Witaj boby ..

Ja zrezygnowałem z sauny w łazience na dole i powiększyłem pokoj ,a co do schodów te które są w projekcie s a bez sensu bo raz ze wchodzą na hol to są nie wygodne ja chce zrobic okrągłe za dwa tygodnie jestem umówiony z gosciem od schodów zobaczymy co wymysli acha i jeszcze przenosze drzwi od sypialni na górze z prawej na lewo dlatego musze zrobic inne schody miedzy innymi okrągłe

pozdrawiam

Witaj boby ..

Ja zrezygnowałem z sauny w łazience na dole i powiększyłem pokoj ,a co do schodów te które są w projekcie s a bez sensu bo raz ze wchodzą na hol to są nie wygodne ja chce zrobic okrągłe za dwa tygodnie jestem umówiony z gosciem od schodów zobaczymy co wymysli acha i jeszcze przenosze drzwi od sypialni na górze z prawej na lewo dlatego musze zrobic inne schody miedzy innymi okrągłe

pozdrawiam

Mówiąc o okrągłych schodach masz chyba na myśli wachlarzowe. Zyczę wygodnego wchodzenia a szczególnie wnoszenia na pietro przedmiotów o większych gabarytach ...., powodzenia. Te w projekcie są dobrze zaprojektowane i przestańcie kombinować. Można jedynie rozważyć schody ze spocznikiem. Ja robie schody samonośne i zrezygnowałem ze schowka pod schodami.

taka mała rada ddomino79 :ja na Twoim miejscu przed zmianą schodów udałbym się do konstruktora. Schody w tym projekcie wydają się być elementem wpływającym na konstrukcję budynku, a ściślej mówiąc na konstrukcję(podtrzymanie) stropu nad parterem. Leżą one na podciągu betonowym, który dodatkowo podtrzymuje filar. Nie jestem pewien, czy można je po prostu "wyciąć" i zrobić sobie w innym miejscu bez żadnych konsekwencji. Nie jestem konstruktorem, ale myślę, że powinien to przeliczyć specjalista.....Zmiana tych schodów to dość poważna operacja, tak mi się wydaje. Konstrukcja tego budynku opiera się na betonowych podciągach, których elementem są schody, czy integralnym i znaczącym - nie wiem, ale na Twoim miejscu najpierw bym to sprawdził

Witam serdecznie!

Jestem nowy na forum bo dopiero zaczynam temat budowy. Jestem na etapie załatwiania pozwoleń i wyboru projektu. Nie ukrywam, że projekt Wilii na Borowej urzekł mnie i chcę iść z żoną w tym własnie kierunku. Jednakże zanim padnie sakramentalne tak (drugie w mojej karierze ;-) ) chciałbym najpierw zobaczyć ten projekt na żywo. Czy istniałaby możliwość aby odwiedzić budowę już postawionych domków (np. stan surowy zamknięty) kogoś z szanownych forumowiczów (z rejonu Kielc lub Warszawy najlepiej) ? Albo przynajmniej może bym poprosił kogoś kto wykończył już domek o przesłanie poglądowych zdjęć z jego wnętrza? Nigdzie nie ma żadnej wizualizacji a jednak "obraz na żywo" daje najlepszy pogląd. Stąd moja prośba. Będę b. wdzięczny...w końcu to pieniążki życia...

:-)

Pozdrawiam!

Wojtek

taka mała rada ddomino79 :ja na Twoim miejscu przed zmianą schodów udałbym się do konstruktora. Schody w tym projekcie wydają się być elementem wpływającym na konstrukcję budynku, a ściślej mówiąc na konstrukcję(podtrzymanie) stropu nad parterem. Leżą one na podciągu betonowym, który dodatkowo podtrzymuje filar. Nie jestem pewien, czy można je po prostu "wyciąć" i zrobić sobie w innym miejscu bez żadnych konsekwencji. Nie jestem konstruktorem, ale myślę, że powinien to przeliczyć specjalista.....Zmiana tych schodów to dość poważna operacja, tak mi się wydaje. Konstrukcja tego budynku opiera się na betonowych podciągach, których elementem są schody, czy integralnym i znaczącym - nie wiem, ale na Twoim miejscu najpierw bym to sprawdził

Schody nie są elementem konstrukcyjnym i mozna je, jak to nazwałeś " wyciąć", robiąc schody samonośne.

Edytowane przez awca

Witam

Mam pytanie, czy była by możliwość zobaczenia budynku na żywo, u kogoś z obecnych na forum, i realizujących ten projekt willa na borowej.Okolica nie ma wiekszego znaczenia, może być to Warszawa, Poznań lub trójmiasto. Osobiście mieszkam w okolicach Olsztyna w warmińsko-mazurskim, ale nie ma problemu przejechać kawałek drogi żeby obejrzeć dom, może być nawet w stanie surowym. Bardzo bym prosił o kontakt gdyby ktoś był w stanie podzielić sie paroma wskazówkami i umożliwieniem obejrzenia domu. Gdyby ktoś miał taką chęć i możliwość to proszę o informację na adres [email protected]. Z góry bardzo dziękuję.Obiecuję że nie zajmę dużo czasu.

Pozdrawiam wszystkich szczęśliwców projektu WNB

Piotr

• 2 weeks później...

Moi mili.

Ponawiam prośbę do tych, którzy już postawili swój domek. Szukałem na wielu forach i stronach ale nigdzie nie ma wystarczającej ilości zdjęć pomieszczeń tego domku. Niektóre projekty na MGPROJEKT ma wizualizację środka, która już by b. dużo dała. Niestety ten projekt tego nie ma. Dlatego czy mógłby ktoś wrzucić filmik lub chociażby zdjęcia ze środka domku (szczególnie interesuje mnie salon z wielu ujęć, gabinet na parterze, korytarze, kuchnia, garaż z samochodami oraz układ pokojów na górze w stosunku do schodów. Wiem, ze to sporo pracy ale będę wdzięczny za to poświęcenie. :)

Świadom jestem też, że obcego osobnika w swoich progach strach gościć, ale jeżeli ktoś by przezwyciężył tę obawę i dał możliwość obejrzenia też na żywo domku byłbym w siódmym niebie.

Jeszcze raz dziękuję z góry z pomoc.

Wojtek