Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

prośba do budujących: jeśli macie zdjęcia to proszę o pokazanie jak u Was przebiega rura nawiewowa do kominka. My daliśmy ją pod chudziak, z tym że u nas chudziak jest niewiele wyżej od poziomu gruntu i zastanawiam się gdzie najlepiej zrobić kratkę? na ścianie? czy może w formie kominka na gruncie?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!

Ja też mam rurę pod chudziakiem, a kratka jest na murze oporowym (ścianie) tarasu. Pamiętaj żeby rurę ułozyć ze spadem, w celu odprowadzenia skroplin.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 300
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Awca dzięki za odpowiedz, ale nasz taras będzie bardzo niski - jeden schodek, a ta rura już w tej chwili leży na gruncie ;) .... ciężko będzie umieścić kratkę na murku oporowym, no i jeszcze ze spadkiem ;) szukałam już na forum rozwiązania i wyczytałam, że ewentualnie można zrobić "kominek" przed murkiem...

Może ktoś ma podobną sytuację i coś podpowie:)

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Bardzo nam się z mężem podoba ten projekt. Ja niestety jestem wzrokowcem i nie do końca potrafię sobie wyobrazić wnętrze. Czy mogłabym prosić tych, którzy są już bardziej zaawansowani w budowie na przesłanie kilku fotek z wnętrza. Będę baaardzo wdzięczna. Mój mail to: [email protected]

Czy ktoś w Wielkopolsce albo niedaleko od Wielkopolski buduje ten dom abysmy mogli zobaczyc wnetrze na żywo?

Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam Wsjech

ponieważ zakończyłem z grubsza sezon budowlany z WNB - podzielę się zmianami ktore są u mnie ( etapSSO) i które mnie czekaja

zacznę od góry

1. straszny badziew z klatką schodową która na pietrze wpada wprost na ścianę pokoiku. Spowodowało to konieczność przemyśleń.... i zrezygnowaliśmy z tego pokoiku na rzecz otwartej czytelni. Ściana prawa została skrócona do wysokości słupa. Pomieszczenie będzie otwarte. Z lewej regał z książkami, z prawej regał z książkami. Dużo światła na klatce schodowej i oddech ze jak się wychodzi ze schodów to jest gdzie przystanąć i się minąć.

2. Zrezygnowaliśmy garderoby w pokoju nad garażem. Powiększyliśmy pokój. Docelowo to pokój dla gości - wiec im garderoba nie potrzebna :)

3. Powiększyłem korytarz o 10cm szerokości. - Prowadzący do łazienki i w/w pokoju nad garażem. Możliwe ze pozwoli to uniknąć dodatkowej nadlewki - ciągle się nad tym zastanawiamy.... a jeżeli jednak dojdziemy ze będzie konieczna to trzeba będzie ja zrobić o min 50cm. Jak ktoś robił to wylewkę i ma projekt zbrojenia lub mógłby napisać jakimi prętami i jakie oczka -bedę zobowiązany.

4. Kolejny badziew - to drzwi wejściowe przy słupach na prawo od biegu górnego i po lewej stronie. Albo trzeba dorabiać 5cm węgarki albo stosować jakieś nietypowe ościeżnice. WĘGARKI powinny być IMO w projekcie !!! A ich nie ma - wtedy murarz by zazębiał ściany na etapie murowania, a tak trzeba je wiązać prętami ;( Głupiego robota.

parter:

1. Likwidacja sauny - 50% ścianka dla pokoju, 50% powiększona została łazienka.

2. Zmiana usytuowania szatni w taki sposób ze zlikwidowaliśmy drzwi wejściowe od sieni, pozostawiając drzwi do garażu. Przesunięcie ścianki o grubość węgarka.

3. Zamurowana ściana na przeciwko wnęki TV. Absurdalna pustka powoduje widoczność fragmentu biegu schodów, korytarza i ogranicza ustawność salonu. A tak, jest gdzie przymocować kolumny kina domowego i kinkiety oświetleniowe będą miały swoje miejsce.

4. Zamurowanie ściany pod schodami na długość biegu schodów (bez L ki). Jest to dodatkowe wzmocnienie również schodów ze spocznikiem. Od drugiej strony tak samo - zamurowanie pustakiem 25cm. Kanciapa jest duuuużo pojemniejsza.

4a. NA etapie murów - wstawiliśmy w kanciapie pod schodami nadproże normalnej wysokości 2m. Drzwi będą wiec normalne ukrywając niejako ze jest tam kanciapa. - w projekcie są skrzacie drzwi ;) dla krasnali i od razu widać co to jest.

5. Likwidacja okna po całości na rzecz okna 180cm z lewej strony kominka.

Teraz jak będzie ciepło dalej - zabieram się za rozprowadzenie kanalizy. Tu też będą zmiany juz to widzę... napiszę jednak gdy zrobię to w realu.

plan na wyprowadzkę jesień 2014r.

• 2 weeks później...

Tak konkretnie- to sporo by sie tego nazbierało :yes: Ale na początek to jeśli ktoś mógłby sie podzielić fotkami wnętrza oraz jak wyglądały koszty na poszczególnych etapach budowy. Ja buduje niedaleko Otwocka na razie wystąpiłem o warunki zabudowy (ale nie powinno być z tym problemu ), a start budowy wstepnie przewidziany na jesień 2014.

Z góry dzieki za pomoc, e-mail jak powyżej [email protected]

Druga sprawa wraz z żoną bardzo chcielibyśmy zobaczyć ten domek na żywo, jeżeli był by ktoś uprzejmy i zaprosił nas do siebie na budowę lub gotowego domu będziemy ogromnie wdzięczni ( kokolice Łodzi i Warszawy ).

Z góry dziękuje za wszelką pomoc

Pozdrawiam

Piotrek

Prosimy o kontakt z naszą pracownią, jest duża szansa, że będziemy mogli pomóc w tej sprawie.

• 3 weeks później...

Update: ostatecznie dzięki ładnej pogodzie została wykonana nadlewka nad klatką schodową : u mnie 40 cm. Nie dało się tego uniknąć. Ładnie związało zazbrojone prętami z 3 stron. To widzę większość robi - wiec dla kolejnych inwestorów rada. Zaufajcie i zróbcie tą zmianę na etapie STROPU.

Co do rozprowadzenia pionów KAN - bez problemu wszystko poszło. Aktualnie wycinam kształtki z pustaczków wentylacyjnych (zostały mi) i sobie te piony zamurowuję w kotłowni/korytarzu - tak by na wiosnę tynkarze przykryli wszystko jedną masą. Starałem się nie wkuwać pionów w ściany zewnętrzne. Dzięki temu żadnego pionu nie widać - a ściany nie są "ruszane". Dodałem odpływ-sitko na podłodze w kotłowni. Kotłownia obniżona jest -2cm właśnie z tego powodu by w razie awarii... to sitko powinno być jako 2 zabezpieczenie.

Kolejne prace to ocieplenie ściany szatni od garażu. Po przemyśleniach - garaż nie będzie ogrzewany c.o. (- 2 grzejniki) Więc ściana działowa którą postawiłem zostanie ocieplona styro 10cm.

Aktualnie wybrałem elektryka do prac na marzec - jak ktoś ma przemyślenia i pomysły do zmiany (albo szczerze podzieli się tym co dorabiał po projekcie) - proszę o takie informacje.

kolejny UPDATE za miesiąc.

• 4 weeks później...

Witam,

zwracam się do osób, które już się pobudowały lub są po montażu okien i rolet. Mam gorącą prośbę o podanie rozwiązania problemu, który pojawił się przy połączeniu rolet nad oknami narożnymi (kuchnia od frontu oraz pokój na piętrze)- z tego, co się dowiedziałem od ekipy montującej okna powstaje szczelina między roletami, która może być mostkiem termicznym.

Z góry dziękuję za podpowiedzi - załączam również swojego maila: [email protected]

• 4 weeks później...

adamzdan: odpowiem ci za miesiąc, aktualnie elektryk robi.... i jak zrobi to podsumuję robociznę i materiał.

co do ocieplenia to w projekcie jest 20cm białego, ale jak przeliczysz opór to można uzyskać to samo 15cm grafitowego. Nad tym się zastanawiam, zawsze to 5cm po obwodzie domu więcej miejsca :), natomiast to co jest moim dylematem to to czy robić 2x7,5cm lub 2x10 (przy białym) z przekładką - czy od razu walić 15 (20) na ścianę...., roboty i kleju 2x więcej - czy jest to warte ?

pozdrawiam

AMI

Witam,

zwracam się do osób, które już się pobudowały lub są po montażu okien i rolet. Mam gorącą prośbę o podanie rozwiązania problemu, który pojawił się przy połączeniu rolet nad oknami narożnymi (kuchnia od frontu oraz pokój na piętrze)- z tego, co się dowiedziałem od ekipy montującej okna powstaje szczelina między roletami, która może być mostkiem termicznym.

Z góry dziękuję za podpowiedzi - załączam również swojego maila: [email protected]

Hej Wojciu

Te okna narożne to rzeczywiście problem przy montażu rolet. Twoja ekipa od okien ma rację. U mnie jest szczelina ok 0,5-0,8 cm w tych dwóch miejscach, o których piszesz. Ponieważ dom był przez zimę nie ocieplony to dmuchało stamtąd jak z wentylatora, mam jednak nadzieję, że po izolacji ścian problem zniknie. Ważną rzeczą której musisz miec świadomośc, jest to , żeby zamówić mniejsze okna + poszerzenia.Inaczej skrzynki się nie mieszczą.

Witam . Myślę że robienie z zakładką jest warte tych pieniędzy . narobicie sobie tylko mostków termicznych . mi wstępnie za elektrykę wychodzi od 10 tyś do 25 tyś . więc przedział jest dość duży . jak robicie z cegłami klinkierowymi na elewacji . moja żona ( i chyba słusznie ) upiera się na cegłe ręcznie formowaną . cena x 1,5 + impregnowanie i inne zabawy / zastanawiam się nad zastosowaniem płytki zamiast cegieł będzie trochę taniej a efekt bardzo podobny.

Ja nie zamierzam przekroczyć 10.tys. za elektrykę ;) a 15tys. z inst. alarmową. Elektryk skonczył pietro - zabiera sie za parter, jeszcze max 2 tygodnie i bedzie finisz.

a co do styro, to moze 15cm/20cm z frezem ?

Ja nie robie cegieł klinkierowych ani płytek klinkierowych na elewacji w ogole. Tynk strukturalny na ociepleniu. Decyzje podjęliśmy w sumie juz na etapie ścian parteru.

pozdr.

AMI