Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Uwaga: podaję koszt elektryki: R: 6000, M: 3500, do tego alarm przez firmę ochroniarską : 30% z 5000 za kable. czyli łącznie 11.700zł. uważam to za dobry wynik.

Wycena elektryki wg projektu: R 5000zł. + zmiany i dodatki które sobie zażyczyłem dały kwotę : R 6000zł. ciekawym pomysłem elektryka który robił u mnie, jest II rozdzielnia na piętrze. Zaoszczędziłem tym rozwiązaniem ok 1,5krążka 2,5mm i 2 krążki 1,5mm kabli. (wiem ze zaoszczędziłem bo leżą w budzie kupione w grudniu....wg zestawienia projektowego) - na szczęście mają gdzie być dalej rozłożone. II rozdzielnia daje też ten komfort ze jak strzeli coś w pokoju na piętrze - to zabezpieczenie jest "pod ręką" a nie na parterze....

pozdr.

AMI

• Odpowiedzi 300
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Witamy wszystkich fanatyków Willi na Borowej,

Budujemy Willę na Borowej na Dolnym Śląsku (ok. 60 km od Wrocławia)

Obecnie jesteśmy na etapie dachu.

Kilka rzeczy, które zmieniliśmy w projekcie:

1) Poziom garażu musieliśmy obniżyć o 50 cm ze względu na pochylenie naszej działki, przez co nie mamy z niego wyjścia na ogród, a wejście do garażu jest na końcu korytarza. Brama garażowa wyższa o te 50 cm.

2) Zrezygnowaliśmy z szatni.

3) Zrezygnowaliśmy z sauny na rzecz większej pralni/suszarni.

4) Zamurowaliśmy okno po lewej od wnęki TV.

5) Zrezygnowaliśmy ze schowka pod schodami

6) Rezygnujemy ze spiżarni i przesuwamy ścianę do połowy aby w przedsionku zmieścić tam szafę, a w kuchni sprzęty AGD w zabudowie.

7) Drzwi do pralni ustawiamy na tej samej ścianie co do kotłowni i WC.

8) Zamurowaliśmy przejście z przedsionka do kuchni aby mieć więcej miejsca na szafki.

9) Zrezygnowaliśmy z garderób na górze poza główną sypialnią.

10) W sypialni zamurowaliśmy małe okno.

11) W garażu zamiast drzwi na ogród daliśmy okno.

Pytania do tych którzy już wybudowali:

1) Jak zabezpieczyliście dziurę w górnym biegu schodów? Ktoś mógłby pokazać zdjęcia swoich schodów?

2) Czy ktoś zamiast kominka zewnętrznego robił grill?

3) Ktoś może powiedzieć jak duży strych udało mu się*wygospodarować?

Pozdrawiamy,

Claudia i Krzysiek

1.jpg

2.jpg

Uwaga: podaję koszt elektryki: R: 6000, M: 3500, do tego alarm przez firmę ochroniarską : 30% z 5000 za kable. czyli łącznie 11.700zł. uważam to za dobry wynik.

Wycena elektryki wg projektu: R 5000zł. + zmiany i dodatki które sobie zażyczyłem dały kwotę : R 6000zł. ciekawym pomysłem elektryka który robił u mnie, jest II rozdzielnia na piętrze. Zaoszczędziłem tym rozwiązaniem ok 1,5krążka 2,5mm i 2 krążki 1,5mm kabli. (wiem ze zaoszczędziłem bo leżą w budzie kupione w grudniu....wg zestawienia projektowego) - na szczęście mają gdzie być dalej rozłożone. II rozdzielnia daje też ten komfort ze jak strzeli coś w pokoju na piętrze - to zabezpieczenie jest "pod ręką" a nie na parterze....

pozdr.

AMI

Witam. Planujemy z mężem zacząć budowę tego domu na jesień. Bardzo chcielibyśmy zobaczyć ten domek na żywo. Czy istnieje możliwość odwiedzin??. Wiem, że to dość kłopotliwe, ale bardzo nam zależy. Ewentualnie zdjęcia z budowy i wskazówki mile widziane. Prosimy o odpowiedź Karolina I Romek.

Witam,

Właśnie kończymy budowę domu na Borowej! W dosłownym tego słowa znaczeniu. Stąd pochodzi nazwa tego projektu. Chętnie podzielę się doświadczeniami. Cieszę się, że projekt się podoba. O które okno chodzi?

J.

Witam. My też budujemy ten piękny dom. Czy istnieje możliwość zobaczenia go na żywo. Karolina i Romek

• 2 months później...

Witamy wszystkich,

U nas aktualnie budowa wygląda tak jak poniżej:

http://krzyk.net/WnB/WnB1.jpg

http://krzyk.net/WnB/WnB2.jpg

(aby zobaczyć zdjęcia w większym rozmiarze - prawy przycisk myszy i otwórz w nowej karcie)

Ocieplenie ze styropianu 20 cm frezowanego. Dzięki tej grubości mogliśmy schować zewnętrzne rolety tak aby nie były widoczne (jak widać na zdjęciach).

W środku już ekipa kładzie tynki.

Elektryka wyszła nas do tego momentu ok. 7000 zł - robocizna, 5500 zł - materiały.

Ponawiam pytanie, czy ktoś już murował z tyłu grilla i podzieli się zdjęciem :)

Pozdrawiamy,

Claudia i Krzysiek

Edytowane przez KrzykSkate

• 3 weeks później...
  • 1 month później...