jarekborowa 28.07.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Jarku, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź postaram się przemyśleć wszystko dokładnie bo każda uwaga od praktyka jest niezwykle cenna ja póki co nie jestem przekonany do rolet zewnętrznych nie tylko z uwagi na koszty ale i ewentualny wygląd bo zawsze jednak ciut widać kasetę ale rzeczywiście rozumiem, że jest również wiele niezaprzeczalnych zalet pozdrawiam wszystkich "Borówkowców" Witam, Kasety do rolet mam zintegrowane, tak więc z zewnątrz nic nie widać. Dostęp jest od środka, od dołu co przy odpowiednim wykończeniu też nie jest widoczne. Może wrzucę jakieś zdjęcie. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekborowa 28.07.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Dzięki za odpowiedź - a w tym wypadku czy masz też miejsce na głośniki z tyłu? .. no i ile osób tak naprawdę mieści się na 'seansie' bo z tego co widzę na rysunku tech., przewidziana sofa jest dwuosobowa... Drugie pytanie - jak rozwiązałeś problem akustyki w tak dużej otwartej przestrzeni na parterze? Czy masz jakieś wyciszenie z wełny w suficie podwieszanym lub pod K-G na ścianach? Trzecie pytanie - też 'akustyczne' - czy cienkie ściany działowe z ceramiki na piętrze dają wystarczające wygłuszenie czy warto dorzucić cienką warstwę wełny? Czy w Twoim projekcie płyty K-G są przymocowane do cegieł klejem, czy stoją na stelażach? I czwarte, ostatnie - w przypadku instalacji wentylacji mechanicznej, które szyby wentylacyjne pozostawiłeś z oryginalnego projektu? Pozdrawiam, Imp. Witam, Głośniki z tyłu wiszą na ścianie, Sofę mam narożnikową pięcio-osobową plus fotel. komfort jest pełen. Z akustyką przyznam się nie jest najlepiej. Powodem jest za słaba determinacja z mojej strony w przekonaniu małżonki. Chciałem zastosować panele akustyczne "ecophon" niestety mój "inspektor nadzoru" nie wyraził zgody. Próbowałem szukać innych rozwiązań ale z tym u nas jeszcze kiepsko... To jest jeszcze nadal do dopracowania w przyszłości. Jeśli chodzi o ściany na piętrze to nie ma potrzeby dodatkowej izolacji akustycznej, nawet sypialni;). Płyty GK mam tylko na suficie piętra przykręcane do rusztu. Szyby wentylacyjne pozostawiłem wszystkie.Jeden wykończony cegłą klinkierową a dwa z nich w postaci pustaków i kominków ceramicznych na dachu. Do szybów podłaczone są wentylatory wyciągowe z łazienek, kotłowni i okap kuchenny. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgorzanna 04.08.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Witam wszystkich sympatyków projektu jako kolejna jego wielbicielka. Pytanie do Jarka. Zastosowałeś pompę ciepła. Ile musiałeś zrobić odwiertów oraz na jaką głębokość przy takiej kubaturze domu? Zasięgałam już w tej materii informacji i poinformowano mnie wstępnie, że musiałyby być trzy odwierty na głębokość 100 m. Jak to wygląda u Ciebie? Pozdrawiam! Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekborowa 04.08.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Witam wszystkich sympatyków projektu jako kolejna jego wielbicielka. Pytanie do Jarka. Zastosowałeś pompę ciepła. Ile musiałeś zrobić odwiertów oraz na jaką głębokość przy takiej kubaturze domu? Zasięgałam już w tej materii informacji i poinformowano mnie wstępnie, że musiałyby być trzy odwierty na głębokość 100 m. Jak to wygląda u Ciebie? Pozdrawiam! Małgosia Witam, Mam kolektor poziomy z bezpośrednim odparowaniem, powierzchnia ok 400 - 500 m2. Firma Neura (Clima Komfort) http://www.climakomfort.pl/ Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgorzanna 04.08.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Dziekuje za odpowiedz. Na pewno skontaktuje sie z ta firma, ale napisz mi prosze, czy przy tego rodzaju pompy odwierty nie sa potrzebne? Poki co nie jestem jeszcze specem w materii pomp i nie znam szczegolow ich montownia oraz przygotowywania gruntu pod nie. Czy starales sie o unijne doplaty za pompe? A z innej beczki mam jeszcze pytanie odnosnie nadprozy? Czy zastosowales te z projektu wylewane zelbetowe, czy zmienies na prefabrykowane?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekborowa 05.08.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Dziekuje za odpowiedz. Na pewno skontaktuje sie z ta firma, ale napisz mi prosze, czy przy tego rodzaju pompy odwierty nie sa potrzebne? Poki co nie jestem jeszcze specem w materii pomp i nie znam szczegolow ich montownia oraz przygotowywania gruntu pod nie. Czy starales sie o unijne doplaty za pompe? A z innej beczki mam jeszcze pytanie odnosnie nadprozy? Czy zastosowales te z projektu wylewane zelbetowe, czy zmienies na prefabrykowane? Pozdrawiam! Witam, Są dwa rodzaje kolektorów: pionowy wtedy konieczne są odwierty min 100m oraz poziomy. W poziomym układa się wiązki przewodów na głebokości 1,5 do 2m na powierzchni od 2 do 4 krotnie większej od powierzchni ogrzewania. Staranie się o unijną dopłatę jest możliwe (przynajmniej kiedy ja realizowałem budowę) tylko w projektach o wysokiej wartości, czyli składanych przez grupę osób np. osiedle. Nadproża miałem prefabrykowane. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgorzanna 05.08.2011 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Witam, Są dwa rodzaje kolektorów: pionowy wtedy konieczne są odwierty min 100m oraz poziomy. W poziomym układa się wiązki przewodów na głebokości 1,5 do 2m na powierzchni od 2 do 4 krotnie większej od powierzchni ogrzewania. Staranie się o unijną dopłatę jest możliwe (przynajmniej kiedy ja realizowałem budowę) tylko w projektach o wysokiej wartości, czyli składanych przez grupę osób np. osiedle. Nadproża miałem prefabrykowane. Pozdrawiam Jarek Jarku, a jaka masz powierzchnie dzialki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardjan 09.08.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 A ja mam pytanie o konstrukcję kominka zewnętrznego. Mam wrażenie, że komin nie będzie spełniał swojej roli a cały dym będzie rozchodził się na zewnątrz. Jarku, jak Ty rozwiązałeś ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario-c 22.08.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam Wszystkich, Ja również- muszę się pochwalić- jestem szczęśliwym posiadaczem projektu "Willi na Borowej" Aktualnie jestem na etapie wylanego chudziaka. Jutro powinien pojawić się transport z cegłą na ściany. Może ktoś z Was mi pomoże. Dziś byłem z żoną wybierać cegłę klinkierową i mam mały zawrót głowy. Zastanawiam się jakie nazwy ma klinkier użyty w wizualizacji projektu(z tego co widziałem na forum Adrian zadał już to pytanie)-może ktoś z was wie? Oraz jaki rodzaj zaprawy-fug wybrać żeby kolorystycznie wyglądało to w zbliżony sposób do wizualizacji z biura projektowego. Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez mario-c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardjan 29.08.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Mario, Ja wybrałem cegłę ręcznie formowaną "ROBEN MOORBRAND sandgelb-bunt" http://www.klinkierbud.pl/pl/images/of3/roben/3.jpg Wrzucę gdzieś zdjęcia z mojej budowy żeby pokazać jak ta cegła wygląda na "willi na borowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardjan 29.08.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 (edytowane) Proszę bardzo: http://xelibri.pl/projekty/budowa/ Edytowane 30 Sierpnia 2011 przez ardjan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zulka88 30.08.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 witam,czy w tym projekcie jest mozliwosc zrobienie schodów drewnianych a nie betonowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ragniesia 30.08.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Witam, my tez budujemy wg tego projektu i od dłuższego czasu śledzę z ciekawością forum. Mam pytanie dotyczące wysokości parteru, w projekcie jest 3 m, czy ktoś obniżał tę wysokośc do wysokości piętra? Czy może mieć to negatywne konsekwencje dla innych elementów budynku? Jarku ciekawi mnie jaki zamysł kryje się za tą wysokością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario-c 05.09.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Dzięki Ardjan za zdjęcia i za nazwę cegły. Moja żona uparła się jednak na ciemny Jantar z EkoKlinkieru. Także zobaczymy jak to będzie wyglądało jak już cały dom stanie i będziemy na etapie elewacji. Zapewne pojawi mi się jeszcze klika pytań. Co mogę na dzien dzisiejszy od siebie dodać to zrezygnowaliśmy z 2 kominów wentylacyjnych na rzecz rekuperacji-"zaoszczędzimy" trochę bo z 4 kominów będą 2 No i kilka dni temu musiałem podjąć decyzję czy zostawiać miejsce na rolety jak to jest w projekcie czy też nadproża zrobić troszkę niżej. Zdecydowałem się zostawić miejsce na rolety-choć obawiam się strat ciepła przez mostki. Co do schodów, o też myślałem o drewnianych-jednak zostaję przy betonowych-aktualnie mam dylemat czy upierać się nad spocznikiem czy też zrobić zabiegowe. Dziś wykonawca dał znać że niestety będą 2 stopnie zamiast spocznika. Nie wiem czy płakać czy się cieszyć-pewnie za kilka , kilkanaście miesięcy wypowiem się na ten temat troszkę szerzej Do usłyszenia M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
upfoto 13.09.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Witam ponownie wszystkich,WNB chodzi mi po głowie od roku, ale plan zagospodarowania przestrzennego przewiduje kąt nachylenia dachu minimum 35 stopni więc obawiam się wygląd dachu i czy dom nie straci swojego stylu. Szukałem więc innych i ... nic mi się nie podoba. moje pytanie brzmi ? czy ktoś zmieniał kąty nachylenia dachu?Roger czy można Cię odwiedzić w Józefowie i obejrzeć budynek? Chciałbym na żywo obejrzeć wielkość pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJB 14.09.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam, my tez budujemy wg tego projektu i od dłuższego czasu śledzę z ciekawością forum. Mam pytanie dotyczące wysokości parteru, w projekcie jest 3 m, czy ktoś obniżał tę wysokośc do wysokości piętra? Czy może mieć to negatywne konsekwencje dla innych elementów budynku? Jarku ciekawi mnie jaki zamysł kryje się za tą wysokością? Witaj ragniesia, my wprawdzie dopiero uzyskaliśmy pozwolenie na budowę, ale będziemy budować w tym samym mieście co do wysokości - my już na etapie adaptacji obniżyliśmy wysokość parteru z 3 m do 2,75 m, co oczywiście wymagało odpowiednich zmian. Zamysł Jarka mógł być taki, że chciał mieć takie wysokie pomieszczenie, ale druga sprawa to poprostu rolety my z nich zrezygnowaliśmy co pozwoliło obniżyć wysokość Napisz proszę więcej jak Wam idzie budowa:) powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJB 14.09.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 D Co do schodów, o też myślałem o drewnianych-jednak zostaję przy betonowych-aktualnie mam dylemat czy upierać się nad spocznikiem czy też zrobić zabiegowe. Dziś wykonawca dał znać że niestety będą 2 stopnie zamiast spocznika. Nie wiem czy płakać czy się cieszyć-pewnie za kilka , kilkanaście miesięcy wypowiem się na ten temat troszkę szerzej Do usłyszenia M witam, na etapie adaptacji zmieniliśmy schody z zabiegowych na te ze spocznikiem, bo jak dla mnie są wygodniejsze. Ale to już rzecz indywidualna Pozdrawiam i czekam na relację z budowy i fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJB 14.09.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Proszę bardzo: http://xelibri.pl/projekty/budowa/ dzięki za wspaniałą relację my się szykujemy na wiosnę więc chętnie zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awca 19.09.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 (edytowane) Witam wielbicieli WNB. Bardzo często zaglądam na forum i śledzie wszystkie wasze przemyślenia. Własnie otrzymałem projekt i ruszam z budową na wiosne. Na początku chyba na siłe szukałem jakiś zmian i chciałem być mądrzejszy od projektanta:). Po głębszej analizie doszedłem do wniosku, że rezygnuje tylko z sauny. Co do schodów to wiem, że muszą być zabiegowe bo w przypadku schodów ze spocznikiem pierwszy bieg schodów musiałby być dłuższy aby uniknąć bardzo wysokiego pierwszego stopnia w drugim biegu. KJB jak to rozwiązałeś napisałeś, że masz przeprojektowane na schody ze spocznikiem może zmiana wysokości dolnych pomieszczeń pozwoliła na to?. Proponuje wszytkim którzy dopiero będą rozpoczynać budowe zapoznać się z produktami dociepleń firmy Linzmeier. Ja na stropie drewnianym zastosuje płyte linitherm POSB o grubości 108 mm jest to płyta: pianka poliuretanowa(100mm) razem z płytą OSB(8mm). Od spodu przykręcamy tylko ruszt metalowy i płytę GK. Co do dachu to docieplam go płytą nakrokwiową N+F 80mm z obydwu stron z folią aluminiową(jak wiecie w projekcie dach nie jest docieplany), garaż docieplam podobnie natomiast nie bede juz dawal na stropie płyty GK(myśle, ze odkryte belki stropowe wyszlifowane i pomalowane dodadza uroku garazowi, a plyty da sie pomalowac na dowolny kolor)Oglądnijcie film na stronie głownej linitherm.pl wszystko wam wyjasni. Rezygnuję również z kominka na koszt pieca kaflowego z zamkniętą komorą spalania i przerzucam go w przeciwny róg solonu(po przekątnej) i łącze rozprowadzenie ciepła z rekuperacją i to co pewnie wszyskich zdziwi:) rezygnuje z grilla na tarasie(niestety widzialem juz ściany zabrudzone od dymu). Jako alternatywe do cegieł klinkierowych proponuje elastyczny klinkier widziałem w rzeczywstości pięknie wygląda (http://www.elastycznyklinkier.pl) produkt holenderski lub http://izoflex.pl/ (produkt polski) oszczędzamy już na stopie fundamentowej, nie musi być taka szeroka. Pytanie do Adriana, oglądałem zdięcia z budowy i prosze wytłumacz dlaczego nie zaizolowałeś ścian wewnętrznych fundamentu oraz stopy fundamentowej i dlaczego nie dałeś pod chudzik folii nie wiem czy to nie jest błąd w sztuce budowlanej. Jesli kierownik budowy na to pozwolił to ciekaw jestem dlaczego. W czerwcu byłem u rodziny w okolicach Pabianic i widziałem Jarka willę na własne oczy przepięknie wygląda(niestety nie zastałem nikogo) Pozdrawiam. Edytowane 20 Września 2011 przez awca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuhli 22.09.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Witam serdecznie wszystkich wielkicieli WNB.Szkoda ze dopiero na etapie budowy partery odkrylem forum. Wracajac do tematu budujemy z zona WNB, obecnie przystepujemy do stropu na parterze.W najblizszym czasie podesle kilka fotem, ozywiscie jezeli jest taka mozliwosc to prosze o fotki z realizacji: [email protected]Na tym etapie budowy mamy watpliwosci dotyczace schodow, wszelkie sugestie mile widziana, na jaka szerokosc sie zdecydowaliscie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts