KJB 29.09.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Co do schodów to wiem, że muszą być zabiegowe bo w przypadku schodów ze spocznikiem pierwszy bieg schodów musiałby być dłuższy aby uniknąć bardzo wysokiego pierwszego stopnia w drugim biegu. KJB jak to rozwiązałeś napisałeś, że masz przeprojektowane na schody ze spocznikiem może zmiana wysokości dolnych pomieszczeń pozwoliła na to? Witam, schody wcale nie muszę być zabiegowe nasz konstruktor od nowa zaprojektował schody tak jak sobie życzyłam, co nie stanowi żadnego problemu. Zresztą nie my jedni przeprojektowaliśmy w ten sposób schody zmiana wysokości pomieszczeń nie miała znaczenia. Zwróć uwagę, że nawet jak zostawisz wysokości jakie są to schody po wylaniu mogą się wydawać, że coś nie tak (oczywiście przy założeniu, że ekipa dobrze je wykonała), bo przecież dochodzą jeszcze wylewki a brakujący schodek można dołożyć. To już kwestia wykonawców. Doświadczenie praktyczne w temacie mam zamiar zdobyć w przyszłym roku Pozdrawiam i trzymam kciuki za budowę! wklejaj fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJB 29.09.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Na tym etapie budowy mamy watpliwosci dotyczace schodow, wszelkie sugestie mile widziana, na jaka szerokosc sie zdecydowaliscie? pozdrawiam Witam, o którą szerokość chodzi? stopni schodów czy szerokość całych schodów - bo jak całych schodów, to raczej nie poszalejesz z szerokością za bardzo, bo poprostu w tej dziurze tzn. miejscu na klatkę schodową nie ma podobno za bardzo miejsca aby zmieścić jakieś "reprezentacyjne" schody Czekam na zdjęcia z realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max123max 05.12.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Ja również zmieniłem schody, na schody ze spocznikiem, co prawda pewną wadą tego rozwiązania jest wysokość stopni bo "wypadają' wtedy z normy i wyżej trzeba podnosić nogi ale nie stanowi to dużego problemu, a sam spocznik w stosunku do zabiegowych rekompensuje ten fakt, bo wygoda wchodzenia jest dużo większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luk_Bor 21.12.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Witam, Jestem na etapie zbierania ofert na wykonanie elewacji zewnętrznej. Otrzymałem pierwszą ofertę i wydaje mi się dość wysoka. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jakiej kwoty powinienem się spodziewać. Chodzi mi o robociznę + materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krztrz 27.12.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam wszystkich obecnych i przyszłych właścicieli domu wg. projektu WNB. Chciałbym otworzyć wątek dotyczący błędów w tym projekcie. Jako że jestem na etapie zera, bardzo przydadzą się wskazówki np. ile cm przesunąć komin żeby krokiew oparła się na murze, nie na nim??? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krztrz 27.12.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam, Jestem na etapie zbierania ofert na wykonanie elewacji zewnętrznej. Otrzymałem pierwszą ofertę i wydaje mi się dość wysoka. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jakiej kwoty powinienem się spodziewać. Chodzi mi o robociznę + materiał. Myślę że robocizna ok. 40 zł./mkw, natomiast materiał w zależności co wybierzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJB 27.12.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam wszystkich obecnych i przyszłych właścicieli domu wg. projektu WNB. Chciałbym otworzyć wątek dotyczący błędów w tym projekcie. Jako że jestem na etapie zera, bardzo przydadzą się wskazówki np. ile cm przesunąć komin żeby krokiew oparła się na murze, nie na nim??? Pozdr. Witaj, również jesteśmy na etapie zera, więc chętnie zapoznamy się z uwagami nt. błędów. Dla nas nieprzemyślaną do końca sprawą są te duże narożne okna przy loggiach - drzwi wyjściowe do loggi otwierają się na te okna i klamka trafia prosto w szybę - można mieć tylko nadzieję, że z czasem nic się nie stanie innej opcji otwierania nie ma. Dodatkowo w/g projektu okna te się nie otwierają i.... zastanawiające jest ich mycie. Zadzwoniłam do pracowni MGP, gdzie jakaś pani powiedziała, że to nie problem, bo będę mogła zamówić sobie podnośnik do ich umycia )))) .... Nic więcej się nie dowiedziałam i potraktowałam to jako żart.... Na pocieszenie dodam, że podobno jest możliwość zamówienia okien drewnianych z możliwością otwierania tego skrzydła do mycia. Nie podoba mi się to małe okno nad garażem, ale niestety ze względu na kształt dachu nad garażem nie ma innego rozwiązania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgorzanna 29.12.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Witam wszystkich fanów Willi na Borowej. Niezmiennie należę do tego grona, lecz mimo mej sympatii do projektu z powodów osobistych musiałam szybko kupić gotowy dom i zrezygnować z budowy. Zostałam z zakupioną w lipcu kompletną, oryginalną, opieczętowaną na niebiesko katalogową wersją projektu. Chcę go sprzedać. Projekt jest ponownie wystawiony w serwisie Allegro. Oto link: http://allegro.pl/show_item.php?item=2038697350Pozdrawiam i zachęcam do zakupu.Małgosia Edytowane 5 Stycznia 2012 przez malgorzanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgorzanna 12.01.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Wciąż mam do sprzedania projekt. Obniżyłam cenę do 1900 zł. Zachęcam do zakupu. Link do aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=2053930190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
impressa 20.01.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Czy myśleliście może o zagospodarowaniu strychu jako schowka? Wygląda na to że w projekcie jest dość mało miejsc na 'kartonoprzechowalnię'... Dajcie znać jeśli czegoś nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgorzanna 29.01.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 No to ostatnie podejście. Jak się nie uda sprzedać, to zostawię sobie chyba projekt na pamiątkę. Na Allegro wystawiłam po raz kolejny wersję katalogową projektu. Oto link: http://allegro.pl/show_item.php?item=2088710737. Pozdrawiam i niezmiennie zachęcam do zakupu. Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1979 29.01.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Witam wszystkich fanów projektu domu, zwanego jak widze WNB. Równiez jestem na etepie zero. To znaczy mam juz dzialke, wiekszosc pozwolen i formalnosci. Mysle, ze pierwsze wbicie lopaty nastapi w okolicach kwietnia. Wybralem projekt po dlugich ogledzinach z wielu pracowni. Ten spodobal mi sie najbardziej. Moze ktos powiedziec ile mnie wyniesie stan surowy? (pewne obilczenia mam, ale chcialbym porownac z innymi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max123max 30.01.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam wszystkich fanów projektu domu, zwanego jak widze WNB. Równiez jestem na etepie zero. To znaczy mam juz dzialke, wiekszosc pozwolen i formalnosci. Mysle, ze pierwsze wbicie lopaty nastapi w okolicach kwietnia. Wybralem projekt po dlugich ogledzinach z wielu pracowni. Ten spodobal mi sie najbardziej. Moze ktos powiedziec ile mnie wyniesie stan surowy? (pewne obilczenia mam, ale chcialbym porownac z innymi) Stan surowy otwarty - materiały, robocizna, deski na szalunki, koparka, piasek czyli i wszystko co niezbędne, wyszło mi ~160 000zł co prawda wykonałem kilka zmian , myślę że to -10% sumy (wszystko z 23% vat) Można chyba przyjąć że szacunki projektanta są raczej miarodajne i na gotowo bez fajerwerków wyjdzie ~650tysi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi87 30.01.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam, również zastanawiałem się nad WNB, ale ostatecznie postanowiłem porwać się na Wiolę. Wiem, ze to prawie 100 metrów kwadratowych więcej, ale to pewnie będzie mój jedyny dom, który wybuduję w życiu. Mogę powiedzieć, że dokonałem pierwszych obliczeń również i tego projektu. Wyszło mi mniej niż 10% więcej niż napisał max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max123max 30.01.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 W moim przypadku nie są to obliczenia ale faktycznie poniesione wydatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luk_Bor 30.01.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 U mnie wyszło około 300 tys za SSO z dachem pokrytym dachówką ceramiczną i orynnowaniem. Całość szacuje na jakieś 800 tys. Ja postawiłem na sprawdzoną ekipę z pełną świadomością, że przepłacam około 10%. Trochę jestem zaskoczony kwotą 160 tys. bo jak liczyłem koszty materiałów + robocizna to wyszło mi około 200 tys. do więźby. Mogę jedynie pogratulować rozeznania na rynku materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardjan 30.01.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 W związku z pytaniami na priv wrzucam aktualne zdjęcia z budowy.http://xelibri.pl/projekty/budowa/5.jpghttp://xelibri.pl/projekty/budowa/4.jpghttp://xelibri.pl/projekty/budowa/3.jpghttp://xelibri.pl/projekty/budowa/2.jpghttp://xelibri.pl/projekty/budowa/1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1979 30.01.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Dzięki ardjan za zdjęcia. Dom wygląda naprawde fajnie. Jasne obliczenia i poniesione wydatki to dwie różne sprawy, ale tak oriętacyjnie licze się z takimi kosztami. Jako świeży jeszcze budowlaniec mam kilka rad dla rozpoczynajacych budowe.1. Wybrac dobra pracownie - dobry projekt to podstawa. WNB stworzyla pracownia MG Projekt. chłopaki dali rade.2. Sprawdzic swoja zdolnosc finansowa - nie szrpac sie na duzy dom, ale tez nie budowac za malego. Potem bedziecie zalowac a koszty rozbudowy sa duze.3. miec dobra ekipe budowlana - wiem o tym mozna ksiazki pisac...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
impressa 04.02.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Świetne zdjęcia .. i 2 pytanka: 1) poszerzałeś garaż?2) co mówił kierownik budowy o wykorzystaniu strychu jako schowka? strop wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardjan 06.02.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) 1. garażu nie poszerzałem2. kierownika nie pytałem, ale na wszelki wypadek wzmocniłem strop dodatkowymi belkami poprzecznymi więc można tam zrobić graciarnie. Jedyną poważną zmianą było zwiększenie kąta dachu do 30* ze względu na wymogi planu zagospodarowania.Odebrało mu to trochę uroku ale na strychu jest bardzo dużo miejsca. Edytowane 27 Lipca 2012 przez ardjan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts