Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika "Nasz dom przy Liliowej, czyli bliżej niz dalej :)"

sylwerson

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ja odnośnie wentylacji mechanicznej. Nam architekt też powiedział, że jeśli się uprzemy to nam zrobi ale on stanowczo odradza i sam u siebie nigdy by nie zrobił. A ja myślałam, że przy nowych domach wszyscy już teraz montują rekuperatory.

Cały czas jeszcze się waham czy dobrze robie rezygnując z tej rekuperacji. Ale jeśli kolejny architekt oradza to rozwiązanie w domach jednorodzinnych, to coś w tym musi być.

A i bardzo fajne elewacje. Domek nowoczesny, biały, szary + drewno. Moje klimaty :)

wiesz, też nas nurtowała kwestia mechanicznej, bo w pierwszej chwili chcieliśmy mieć taka właśnie. Do dziś mam wątpliwości w związku z nawiewnikami (będą w oknach). Ale zdecydowaliśmy i teraz będziemy czekać na weryfikację :) Mam nadzieję - pozytywną dla nas jednak ;)

Natomiast na komin w ogóle nie zwróciliśmy uwagi - cholerka, zmartwiłes mnie i zaraz zapytam, dlaczego wchodzi w tę ściankę pożarową. Może w ostatecznej wersji projektu jest inaczej - zaraz sobie sprawdzę w cadzie jak to wygląda.

Dzięki za podpowiedź!

Moje zdanie:

Okna na elewacji frontowej coś nie pasują estetycznie, dlaczego okno z podziałem a nie bez podziału? to samo okna na przeciwnej el.

Wentylacja mechaniczna - mam w biurze - porażka, nigdy!

Ja bym widział wzdłuż garażu taką wiatę nad drugie auto jak pergola nad tarasem.

W domu z 1 autem nie da się praktycznie funkcjonować, no może że tramwaj blisko.

A publiczność dzienniczka czeka na rzuty!

bo zagadką są choćby az 3 kominy...

Edytowane przez oresund
.

Rób jak uważasz, ale proszę zadaj swojemu architektowi ww. pytania.

A mnie proszę odpowiedz: DLACZEGO PRZY WENT. MECH. MASZ NIE OTWIERAĆ OKIEN ?

mechaniczna zwykle robiona jest z rekuperatorem - żeby to miało ręce i nogi (czytaj - dawało oszczędności), nie należy otwierać okien - to burzy system

idea domów pasywnych opiera się na tym samym - wnętrze izoluje sie od tego, co na zewnątrz; okien z zasady się nie otwiera

a z architektem pogadam

co do łazienki przy sypialni - chcieliśmy nawet, ale to już kwestia pewnych kompromisów - budynek musiał zmieścic się w 130m a chcieliśmy małą łazienko-pralnię, więc nic innego już nie weszło :)

Ja bym widział wzdłuż garażu taką wiatę nad drugie auto jak pergola nad tarasem.

W domu z 1 autem nie da się praktycznie funkcjonować, no może że tramwaj blisko.

.

gdyby nie finansowe ograniczenia, byłoby znacznie więcej wszystkiego - jeśli kasy starczy, będzie jakaś wiatka

a jak nie styknie, to pod sosenką będą goście parkować, co robić

Witam, domek fajny więc kibicuję -jeśli chodzi o rzut to podobną opcję widziałam w projekcie archonu dom w amarylisach - trochę funkcje są zmienione i schody - pewnie się architekt napatrzył ale to i dobrze bo wszystko ma sens a estetycznie jak najbardziej w moim guście :) pozdrawiam

Witam, domek fajny więc kibicuję -jeśli chodzi o rzut to podobną opcję widziałam w projekcie archonu dom w amarylisach - trochę funkcje są zmienione i schody - pewnie się architekt napatrzył ale to i dobrze bo wszystko ma sens a estetycznie jak najbardziej w moim guście :) pozdrawiam

dzięki :)

dom w amarylisach ma schody w salonie i kuchnię z drugiej strony, lukarnę i balkon - to juz za dużo atrakcji jak dla nas