Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika "Nasz dom przy Liliowej, czyli bliżej niz dalej :)"

sylwerson

Recommended Posts

• Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja tam lubię róże - może róż???

a tak serio, to będzie biały

zwyczajnie :)

na to wejdą kwitnące jak oszalałe powojniki w różo-fioleto-bielach właśnie

takie

http://i161.photobucket.com/albums/t204/sylwerson/z7687458XPowojnik--clematis--Nelly-Moser--to-stara--ale-wciaz.jpg

i takie

http://i161.photobucket.com/albums/t204/sylwerson/Clematis-Paniculata-large-26630.jpg

i ten

http://i161.photobucket.com/albums/t204/sylwerson/clematis-1.jpg

ten

http://i161.photobucket.com/albums/t204/sylwerson/clematis-etoile-violette.jpg

oraz

http://i161.photobucket.com/albums/t204/sylwerson/313442-jasny-r--owy-clematis-kwitnienia-w-lecie.jpg

i...

http://i161.photobucket.com/albums/t204/sylwerson/Clematis_Rooguchi.jpg

matko huto, ale tempo, nie jedna koziczka a staado Ci bryka po rusztowaniu, ale tempo ho ho ho

niby troche styropianu, a jaka zmiana, oczywiscie na lepsze :-)

parapety masz idealnie podpasowane pod kolor :D

sylwerson a jaka masz dachowke, chodzi mi o kolor ?

co to za babol tynkarzt, bo ja nietomna ? nie dorobili ?

Bry :)

Sylwia - ale Ci się dom fajnie wykańcza!

Mam parę pytanek ;)

Zadowolona jesteś z ociepleniowców? Cenowo rozsądni?

Co to za gzyms o którym pisałaś - planuję gzyms, wypustkę czy cuś w tym stylu na obwodzie elewacji ale nie wiem jak toto ugryźć...

Gdzie kupowałaś i za ile drzwi przeciwpożarowe? Wyglądają na porządne i całkiem ładne.

I mocno oczekiwane przeze mnie wieści - czy wiadomo już coś w kwestii dotacji?

Dzięki, dziewczyny, za komplementy :) Zawsze się miło słucha :)

Ekipa ocieplająca bardzo fajna, będzie też tynkować zaraz. Wszystko ogarniają, staranni, nie trzeba im uwagi zwracać. Cenowo bardzo ok :)

Ale z gzymsem, milek, to będziesz miała kłopot moim zdaniem. Nasz był w projekcie od początku i wszyscy go oprotestowywali jako "nonsensowny wytwór tego architekta" (tyle mistrz murarzy), "przerośniętą podpórkę do rynien" (dekarze), "niczemu niesłużącą zjadaczkę pieniędzy" (kierowniczka). Ale się uparlismy, że tego nie ruszamy i wylali go na etapie robienia wieńców zdaje się. Dużo było marudzenia, poszła masa desek na szalunki, pieniędzy na beton. Ale teraz jest. Jeśli takiego nie przewidywaliście wcześniej, to może być awykonalny teraz (na jakim etapie jest Twoja budowa aktualnie?) Zdjęcia będą może jutro... Zależy, co zastanę, bo dzis tam nie byliśmy wcale.

Drzwi p.poż. to Hormanny kupione w Obi, nie takie tanie (jakieś 750=/-) ale sympatyczne. Tylko mi nimi samochód porysowały chłopaki z działu drzwiowego, co to nie mają pojęcia, ile takie drzwiczki ważą...

A o dotacji ani słychu ani widu, chociaż bank dał niby wstępną decyzję kredytową. Na razie papiery utknęły w WFOŚiGW. Nie miałam okazji byc nigdzie w pobliżu, żeby podjechać na rozmowę. Jeśli do końca tygodnia nie odezwą się sami, to pojadę. Raz kozie śmierć!!!

W sobotę koparkowy miał ryć pod kabel elektryczny. Miał, ale nie rył, bo go w pracy przetrzymali i ciemności zapadły. Za to przyjechał w niedzielę z rana :) Coś ostatnio mam szczęście do niedzielnych robót. Wykopał rowek, kabel wpakował Mójmąż z Tatą i zasypali od razu. Po kłopocie. Jutro podłączamy się fizycznie do skrzynki, robię zgłoszenie i czekam na prąd w gniazdku, które elektryk założy :)

A w środę w czeluść pięciometrową (którą wykopie duża kopara) spuścimy dreny (które przywiezie z rana pan z sąsiedniej wsi). Zasypiemy piachem (którego resztki są, o dziwo ;) ) i dołożymy żwir (który ma dojechać). I podłączamy oczyszczalnię! Taram - dobry humor mam :)

Obejrzałam domek w dzienniku i mam pytanie jaką masz dachówkę creatona domino może?kolor łupek? jak tak to muszę Ci powiedzieć że ja też taką mam i okna w podobnym kolorze i też bym teraz inne zrobiła- jaśniejsze i nie wpadające trochę w czerwień.I moje też takie duże 4 szerokie i 2,80 wysokie?A jakie kiolory ewlwacji robisz?biały?

I odnośnie tynku, są temperatury minusowe i podobno tynku nie powinno się dawać, my to zostawiliśmy na wiosnę.Wracam jeszcze raz do Twojego dziennika poczytać ...

Skończyłam dziennik , więc już wiem że nie masz dachówki domino,ale Twoja i tak podobna.Ciekawa jestem jakie będzie miała łazienki, propozycje kuchni widziałam i mi się podobają ,wiec bedę cały czas śledziła Twoją budowę. Ja chociaż mam też alergiczne dzieciaki zdecydowałam się na wentylację z reku- podobno można czyścić-zobaczymy.

Mam pytanie jakie wylewki daliście w garażu?też anhydryt?

U mnie dzisiaj zaczęli ocieplać poddasze pianą- rewelacja , dwa dni i gotowe, w dodatku chyba wyjdzie jak wełna mineralna, teraz czekam na podłogó∑kę :)

cześć, Barbarko :)

Garażu nie dałoby się w anhydrycie, bo spadek musiał być - dlatego zrobiliśmy betonową i to nawet nie z mixokreta, tylko z betoniarki. Jest ok. Tynkowania teraz trochę się boimy, ale ma się ponoć jeszcze ocieplić :) Ekipa jest myśląca - umówiliśmy się, że, jeśli w dzień będzie mrozek, nie tynkują. Spróbujemy przeczekać. Kierowniczka nie protestuje. A elewacja biała będzie, bielutka i jak najgładsza, żadne korniki nas nie kręcą :)

Piana fajna, ale nie bierzemy jej pod uwagę, bo sami będziemy poddasze ocieplać. Musimy zejść z kosztów.

Też sobie Twój dziennik podczytuję wieczorami :)

To będę śledzić rozwój wypadków - trochę sobie w kulki lecą, że tak długo to trwa...

Sylwia - uśmiechnę się o namiary na ekipę od ociepleń, skoro godni polecenia.

A ten gzymsik planujemy ze względów estetycznych - dla odcięcia elewacji. Styropianowy będzie pewnie...

Masz już obcykane wnętrza? Gdzie jakie okładziny planujesz? Uchyl rąbek... ;)

Dopisek - widziałam wizualki kuchni - a co na reszcie powierzchni? W salonie np?

Edytowane przez *milek*

Sylwia - uśmiechnę się o namiary na ekipę od ociepleń, skoro godni polecenia.

Masz już obcykane wnętrza? Gdzie jakie okładziny planujesz? Uchyl rąbek... ;)

Dopisek - widziałam wizualki kuchni - a co na reszcie powierzchni? W salonie np?

namiary do dyspozycji, ale poczekaj aż skończą (nie chwal dnia...)

a wnętrza - hmmm

podłogi: (zdjęcie pożyczam od pewnej Forumki):

http://i161.photobucket.com/albums/t204/sylwerson/pytkiserenissimaseriati.jpg

Część domu w jednym, część w drugim kolorze. I nie jest to drewno a płytki podłogowe Serenissima Timber.

Ściany - generalnie mleko

Drzwi - surowa sosna albo białe - zobaczymy

Meble - mało, drewno jasne albo białe

Łazienki - płytki tylko na podłodze i pod prysznicem, armatura podtynkowa - minimalizm za wszelką cenę ;)

Kuchnia - zasadniczo jak na wizualkach (idea, kolor, klimat) ale detale nieznane

Dodatki - nasycone kolory w postaci akcentów - poduszki, pufy

Mam zdjęcia inspirujące, ale zasypiam juz pisząc, więc nie pokażę

:goodnight: