Tatarak 17.11.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 oj! ja myślałam, że ta dotacja to do oczyszczalni! do pompy ciepła? a możesz napisać coś więcej? kto udziela takich dotacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 17.11.2011 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Tataraku - dofinansowanie do pompy, ale do oczyszczalni też dają. Tylko że my nie zdążyliśmy z projektem zamiennym i z tego powodu do oczyszczalki nie będzie dopłat :bash:. Obu udziela WFOŚiGW w Łodzi. Od stycznia ruszy nowa edycja i można składać wnioski. Nie dają kasy do ręki, tylko trzeba uruchomić kredyt w jednym z banków współpracujących po czym fundusz spłaca bankowi określoną część odsetek. Duuuuuuuuużo formalności, czekania i niewiadomych - jak to przy załatwianiu kredytu. Ale załatwione Studnię dokończyli wczoraj, jutro osadzą bańkę oczyszczalni i rozłożą rury. BTW Wczoraj dzwonił pan dystrybutor i powiedział, że UWAGA: W TYM ROKU NIE MA SZANSY NA SPROWADZENIE JEDNOSTKI ZEWNĘTRZNEJ DO POMPY. Co w praktyce oznacza, że pompy nie będzie. Nie uwierzycie - nie zdenerwowałam się . Powiedziałam, że skoro zrobiłam przedpłatę, oczekuję realizacji zamówienia. Dziś dzwonił, że ma ten agregat. To po co mnie informuje o tym, co powyżej? Nie chciało mu się wykonać paru telefonów najwyraźniej. Cała operacja montażu pompy przeciągnie się więc do czasu, kiedy fizycznie ściągną tę jednostkę z Belgii. Ponoć 25.XI, ale nie nastawiam się. Rozliczenie transzy się przeciąga zatem... No, zobaczymy, jaki rabat/rekompensatę zaproponują w związku z tym wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 17.11.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 finlandia jeszcze dziala a na powaznie takiego dystansu zycze na codzien w zmaganiach budowlanych Tobie, Wam i takze sobie takie budowanie chyba wyzwala w czlowieku nieodkryte wczesniej poklady i cierpliwosci, ale tez hardosci i uiejetnosci wyegzekwowania paru rzeczy pozdrawiam cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.11.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Kjuta, może to nawet nie finlandia w którymś momencie nerwy się "kończą" - u mnie od poniedziałku powinni być cieśle na dachu, ale będą "chyba za tydzień". też to przyjęłam ze spokojem, no bo co ja mogę? grunt, że przed zimą dach postawią. prawdopodobnie... ech... A Ty tu nie zagaduj, tylko dziennik zakładaj! Sylwerson - to fajnie macie, ale my tu pod Wrockiem to się na łodzkie dotacje nie załapiemy nasze WFOŚiGW miało w tym roku dotacje na reku i oczyszczalnie. reku robimy, ale wm chcemy własnymi ręcami - lepiej się opłaci niż z dotacją. a jakiej marki PC instalujecie? i jakie dolne źródło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 17.11.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Noo... budowa wyzwala w człowieku nowe nieodkryte umiejętności - zwłaszcza w kobietach - bo my z reguły z budowlanką niewiele mamy wcześniej wspólnego... Sylwia - zobaczyłam teraz dopiero Twojego maila - sorki, ale dawno tam nie zaglądałam i naschodziło mi tyle powiadomień i spamu, że spadło gdzieś w kilka stron do tyłu. Idę odpisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 17.11.2011 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 a jakiej marki PC instalujecie? i jakie dolne źródło? Altherma Daikina, pompa powietrze-woda, nie ma żadnych odwiertów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.11.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 aaa! i nie boisz się? jak sobie poczytałam o tych powietrznych, to jednak stwierdziłam, że to niekoniecznie na nasz klimat i dałam spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 17.11.2011 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 a ja tam poczytałam i zakładam czy ja się zresztą na tym znam? no nie czarujmy - nie znam się zima pokaże, czy był to dobry wybór na razie cieszę się z dofinansowania - do takiej jak nasza pompy dają 11tys. dla nas to duuuuuuuuuuuuużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.11.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 a dla kogo nie? ja to cały czas kombinuję, co by tu zrobić, żeby nie zapłacić za instalację ogrzewania 60k jaką macie moc tej Althermy i jeśli można wiedzieć, ile kosztuje? (może być na priva) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 17.11.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 (edytowane) Ja mam taki cichy plan, żeby w 60 a może nawet w 50 się zmieścić, ale wliczając podłogówkę, kompletną kotłownię i odwierty... Tatarak - jest sporo polskich firm, był taki wątek, gdzie ludzie podawali nazwy, wymieniali się informacjami kto jaką i od kogo wycenę dostał. Też będę musiała niebawem casting jakiś zrobić. Sylwia - na czysto te 11 tysi dadzą, czy jeszcze podatek z tego odejdzie? Edytowane 17 Listopada 2011 przez *milek* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 17.11.2011 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 podatek trzeba odliczyć - ale ile? hmm, nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 17.11.2011 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 finlandia jeszcze dziala a na powaznie takiego dystansu zycze na codzien w zmaganiach budowlanych Tobie, Wam i takze sobie takie budowanie chyba wyzwala w czlowieku nieodkryte wczesniej poklady i cierpliwosci, ale tez hardosci i uiejetnosci wyegzekwowania paru rzeczy pozdrawiam cieplo dzięki, kjuta masz rację - ten dystans jest niezbędny, żeby czuć się normalnie wiecie, kiedy zdenerwowałam sie okropnie ostatnio? pod koniec lipca, kiedy nie mieliśmy kasy na dachówkę a bank zablokował wypłatę transzy zasłaniając sie rzekomym niedostarczeniem rozliczenia potem jeszcze przez moment, kiedy wynikła sprawa sąsiedzkich zarzutów o naruszenie granicy działki teraz już mnie nic nie ruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 18.11.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 teraz już mnie nic nie ruszy i tego sie trzymamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.11.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Tatarak - jest sporo polskich firm, był taki wątek, gdzie ludzie podawali nazwy, wymieniali się informacjami kto jaką i od kogo wycenę dostał. Też będę musiała niebawem casting jakiś zrobić. zmartwię Cię, że robiłam wstępne rozeznanie i niestety ich instalatorzy doliczają sobie takie kwoty za montaż kotłowni itp., że ceny wychodzą niewiele atrakcyjniejsze trzeba kombinować montaż we własnym zakresie (zaprzyjaźnionym hydraulikiem), żeby się opłaciło. i póki co obieramy ten kierunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 18.11.2011 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Podpisałam umowę z bankiem na okoliczność dofinansowania. Kasa z kredytu będzie od ręki, dofinansowanie po odbiorze domu. Zatem nie tak od razu Kraków zbudowano, ale w swoim czasie pieniądz będzie. I nie płaci się od tego żadnych podatków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.11.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 masz rację - lepiej tak niż wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 18.11.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 No jak to? A podatek od wzbogacenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 18.11.2011 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 kobitka w banku zaprzecza, jakoby się płaciło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 18.11.2011 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 http://www.mszana.ug.gov.pl/aktualnosci/761-dotacje-wolne-od-podatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.11.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 No jak to? A podatek od wzbogacenia? budującym do państwo powinno wypłacać jakiś podatek od stałego debetu na koncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts