Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika "Nasz dom przy Liliowej, czyli bliżej niz dalej :)"

sylwerson

Recommended Posts

• Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nazywa się eko-bio 2500. Na dno studni poszły prawie 2t kamyków, koszt 230 zł z transportem. Na to piachu tyle samo. Sama studnia to dreny na głębokość 4m - kręgi + pokrywa 1100zł. A bańka oczyszczalni kupiona daaaaaaaaaaaaaawno temu, przeleżała prawie pół roku u producenta, kosztowała 5750zł. Do kompletu rury i studzienka rewizyjna - nie wiem jeszcze, ile to, bo część kupiłam sama (400 +/-) a część mistrz hydrauliczny nasz. No i koparka 680zł. Cuzamen do kupy wychodzi 8000+/-. So far. Za dużo jakoś - wydawało mi się, że bez trudu zmieści się w 7k, a tu o - sama koparka - portfelowa masakrrrrrrrrrrra łyżką mechaniczną.

Właśnie czytałam dziś o oczyszczalniach Ecopolu - bo mi moją planowaną odradzają, a polecają jako dobrą i niedrogą tą Bio-Hybrydę 2500 - biologiczną ze studnią...

Zainteresowałam się, bo jeden forumowicz płacił coś ponad 6 tys - ale okazało się że sam montował. Z montażem już tak różowo nie jest - choć jak na biologiczną w sumie nieźle (ale liczyłam że dużo taniej niż moja projektowana - nie wahała bym się zmienić koncepcję ;) )

szkoda że nie zdążyli Ci dać tynków.ale i tak pogoda nam wszystkim budującym sprzyja.Ja w tym roku nie zdążyłam nawet dać styropianu,ale ociepliłam poddasze.Jak będą mrozy to rachunki będę mieć duże....ale to tak bywa.

Powiedz mi jak będziesz robiła taras, bo zauważyłam że okna te duże są dużo wyżej od powierzchni gruntu, będziesz nawoziła ziemi? jaki taras planujesz?

jesteście kochani, ale muszę to przetrawić

taras będzie na nasypie z ziemi; są zrobione fundamenty pod murki oporowe

na wierzch pójdzie kostka brukowa

ma być klasycznym twardym tarasem do imprezowania, opalamy się na trawce na poziomie gruntu

prąd ma być ponoć 5.XII, co się okaże w swoim czasie ;)

To, że w listopadzie może przymrozić, to w naszym klimacie nic dziwnego :) Ale rozumiem, że żal serce ściska za tynkiem, byłby piekny finał tego roku.

Nic to sylwerson, żadne przeciwności nas nie pokonają :cool: Zaraz po Świiętach bedzie przeciez wiosna - i znowu startujemy! A taras też mam mieć z kostki i może podłogę w garażu.

Początek grudnia ma być miodzio - majster mówi, że jak się uprzemy, to tynkują :)

Kto wie - może się uprę?

Zrobiłam też szerszy research na temat bramy wjazdowej, bo kosztorys zrobiony przez ślusarza wydał nam się przesadzony - i nie da się taniej... W związku z tym się zbieram, żeby zadzwonić. A już panu powiedziałam, że dziękujemy na razie, więc mi głupio tak zawracać Wisłę kijem.

Szczerze mówiąc, to już postanowiłam, że otynkujemy:rotfl: We wtorek pan kominkowy robi wizję lokalną, tylko ciut późno go umówiłam zapomniawszy, że o 16 jest u nas ciemno jak wiadomo, gdzie. No nic - zabiorę halogenik :):):) Zbieram oferty na płytki podłogowe i dopiero teraz widzę, że duży metraż wykańcza przy wykończeniówce ;) Do pralni dam jakieś kafle badziewiaki, do garażu, kotłowni tak samo, ale reszty to już tak się nie opędzi. Coś trzeba pokombinować.