Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika "Nasz dom przy Liliowej, czyli bliżej niz dalej :)"

sylwerson

Recommended Posts

• Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to jest Wiśniowski z napędem od Normstahla, wąskie tłoczenie woodgrain w kolorze orzecha, cena z montażem (vat 8%) - 3775zł (czekaliśmy 3 tyg. prawie)

wełnę Isovera supermatę, to chyba najlepszy kompromis cena/jakość (chyba że znacie lepszą opcję, to podpowiadajcie szybko!)

a ekipa:

p.Antoni - 693317734

są boscy

Twoje fajne. Bryłę przewęzisz, jak dasz te poszerzenia ciemne do końca, można też zrobić poziomą wąską wnękę nad kominkiem ew półkę taką wciętą, rozbijającą ten monolit.

A kominek masz już wybrany?

Masz zaufanego projektanta? Ja po paru rozmowach stwierdziłam, że sama chyba będę projektować, no - może przy łazienkach i rozmieszczeniu płytek się wesprę ewentualnie.

Dzięx za namiar :) - oni robią ocieplenie + tynk, tak?

Co do wełny na razie nic nie szperałam, ale zaczynam powoli zbierać info. Chciałabym dać jakąś bardzo ciepłą, bo mam tylko 18 w krokwiach i dość leżący skos (30st), więc za dużo pod krokwie nie chcę dawać, żeby nie obniżać.

Z projektantem jest tak - rozmawiałam z panem, który wychwalany jest bardzo przez wielu ludzi, u których pracował. On też, oczywiście, kominek by robił. Właśnie obejrzałam wycenę i stwierdzam jednak, że casting trwa - cena jak dla nas kosmiczna (wkład może być tańszy lub droższy, ale robocizna i materiały pozostałe to ZA DUUUUUUUUUUUUUUŻO)

Zakres prac:

Montaż urządzenia grzewczego, wykonanie komory termicznej na izolacji z płyty wapniowo-krzemianowej

obłożonej warstwą betonu komórkowego gr 5 cm oraz architektury zewnętrznej kominka według projektu.

Specyfikacja:

1. Kominek tradycyjny na zabudowie zimnej

· Materiały termiczne (płyty wapniowo-krzemianowe, kleje termiczne) 2300,00

· Materiały podłączeniowe (redukcje,rury, kolana stalowe gr 2 mm) 550,00

· Materiały konstrukcyjne (kleje plastyczne, kleje zwykłe, gipsy) 950,00

· Wykonanie komory termicznej 1750,00

· Wykonanie kominka 1600,00

Razem netto: 7150,00

+ wybrany kamień do wykonania obróbek frontu

+ sam kominek (w ofercie od 3600 do 7100netto)

Cholerka jakie ceny... Ja to się tak po cichu łudziłam, że obudowę kominka zrobi mi fachman od wykończeniówki - ale pojęcia nie mam czy tak się da - może to wymaga jakiejś wiedzy tajemnej... :confused:

Czekaj - w którą stronę masz na myśli przewężenie bryły? Bo się właśnie zreflektowałam, że trochę po chińsku Ci doradziłam (u siebie planuję kominek w poziomie, długi i niski + biała (ew betonowa) zabudowa, stąd te sugestie... :oops: ) - ciemny pas z kominkiem i kamieniem + ew półeczka odwróciłyby uwagę od całej zabudowy i byłoby wizualnie niżej, ale w sumie szerzej...

Weź to w painta i pokaż jak to widzisz.

w paincie - ha!, aleś mi dała zadanie :)

u nas kominek wypadałby bardziej centralnie i wyobrażam to sobie tak:

http://i161.photobucket.com/albums/t204/sylwerson/11-2.jpg

układ pomieszczeń jest dokładnie taki, jak na zdjęciu - korytarz/hall właśnie tam jest, gdzie go tu widać;

widzę opjonalnie jeszcze jedno rozwiązanie, ale to trzeba w paincie ;) rozrysować :) chwilka mi zejdzie

Edytowane przez sylwerson

No widzisz jak ładnie Ci wyszło... :wiggle:

Ta druga opcja (chyba skumałam o co kaman) mi się podoba (ale ja lubię asymetrię, więc nie wiem)... tylko dałabym ten kamień do końca z lewej strony. I szafa wyjdzie, a tak to jakaś taka wnęka - na kwiatka chyba :rolleyes: (wiem bo będę mieć taką, tyle że płytką, bo kominek wsunięty będzie do drugiego pomieszczenia, dzięki czemu zabudowa zlicuje się z kominem - no i moja będzie przy schodach)

kamień może iść do końca z lewej strony - wtedy zrobiłabym tam siedzisko na wierzchu (bo to nie jest wcale taka wąska przestrzeń, jak sugeruje wizka)

ew. nie dam go do końca, tylko zostawię miejsce na wstawienie fotela między kominek a okno, które tam jest

muszę zrobić model przestrzenny w salonie i się zdecyduje :)

Proponuję zostawic miejsce na fotel miedzy oknem a kominkiem - można z książką się zaszyć: z jednej strony światło a z drugiej ciepło :)

Jak pójdziesz z kamieniem do końca i zrobisz półkę-siedzisko to może się porobić tak jak teraz u mnie - nikt tam nie siada, za to chętnie kazdy rzuca jakiś papier: przeczytaną gazetę, reklamy z makro czy innego selgrosa, zapisaną, niepotrzebną kartkę - bo przecież się spali. I cały bajzel z makulaturą na widoku + figurki i klocki Najmłodszej. Takie siedzisko :mad: