Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika "Nasz dom przy Liliowej, czyli bliżej niz dalej :)"

sylwerson

Recommended Posts

• Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wewnętrzne cementowo wapienne Dolina Nidy. tylko się boję, czy to nie za zimno, żeby je teraz kłaść. jedni twierdzą, że za zimno i będą pękać. inni,że luz i przy niższych temperatura nie ma problemu. wykonawca niby daje gwarancje na 3 lata w umowie, ale w razie czego - jak go ściągnę, żeby mi robił poprawki? nie oszukujmy się... w jakiej temp. kładliście tynki u siebie?

hmm, niby było względnie ciepło, bo to jeszcze początek jesieni, ale wiało jak diabli i to był główny problem

w domu nie było wtedy okien ani drzwi i męczyli się trochę panowie

myślę, że temp. była na poziomie 15st. ale odczuwalnie było chłodniej

edit.chyba jednak było cieplej - obejrzałam zdjęcia z tynkowania - słonko na kilku że hej :)

Sosna będzie już bez odwołania - wynika to jasno z kalkulacji kosztów wykończenia łazienek ;)

Mam wstępną listę, do jakiejś weryfikacji jednak, bo mam furę :)

Najbardziej zaskoczyły mnie umywalki, które chcą kosztować o 100% więcej, niż miałam w budżecie.

Zrobię zaraz zestawienie i proszę o konstruktywna krytykę i sugestie podmiany na coś estetycznie podobnego a korzystniejszego cenowo. Ważny jest też stosunek jakość/cena.

Olga - cześć, kochana mistrzyni moja niedościgła :)

Idzie powili, nie szybko! Wleczemy się ze wszystkim aktualnie, a raczej - dzieje się pozakulisowo. Załatwiam masę rzeczy - płytki (namiary dam, jeśli się spiszą), ceramikę, wszelkie krany, odpływy i inne badziewiaki podtynkowe. I liczę kasę ciągle, sknerzę pierwszorzędnie na wszystko. 10.II obróbki okien, stolarz do 14. ma się wyrobić ze schodami, potem robi drzwi wewnętrzne.

Kominek wg mojego widzimisę - prostopadłościan korespondujący z ceglaną ścianą oddzielającą kuchnię od salonu/jadalni. Właśnie się zastanawiam jeszcze nad jego okładaniem kamieniem jakimkolwiek. Muszę do kamieniarza na jakąś randkę podjechać i na żywo się przekonać, co jest ładne a co feee. Pierwsze palenie w tę sobotę jednak, bo kominkowy się pochorował.

Kończymy ocieplanie poddasza, ale przyblokował nas wyłaz - nie mam pojęcia, jaki powinien być, więc robota stoi. Płyty kg dojadą w najbliższym tygodniu i lecimy ze skosami. Martwi mnie obróbka okien, bo o ile z dużymi płaszczyznami spokojnie damy radę, o tyle z glifami może być ciężko dla kogoś, kto nigdy czegoś takiego nie robił. Ba - nie widział nawet, jak inni robili. No nic - trzeba znaleźć jakiegoś mistrza i się poradzić.

Pompa hula na całego - przez równy miesiąc na budowlanej taryfie, ocieplanym na raty poddaszu, przy maksymalnym ciągu i wariacjach zjadła 850zł. To dobry wynik :)

Tatarak - śniłaś mi się - mała, wiercipięta, z jakimś drągiem w ręku próbowałaś zahaczyć dyndający z jętki kabel i bluźniłaś po szewsku :)

ha haha ha :lol2::rotfl:

a nawet dziś zaklęłam przy instaltorze na cieśli, co nam okno przesunęli i teraz mi pion wychodzi w łazience zamiast w pralni i trzeba będzie diabelne rury zabudowywać, cuda wianki i w ogóle. a kable obok mnie wisiały, więc był to sen prawie proroczy :D

Ja zakupiłam w drugim gat. do garażu i pralni. Te do pralni są tak ładne, że się zastanawiam czy ich do łazienki nie dać, bo w sumie to będę podobnych szukała :)

Małżonek układał i nie narzekał, tzn jak to w IIgat lekko nie trzymały wymiarów, ale jakościowo ok, nic w rękach nie pękało jeśli o to Ci chodzi.

a które dokładnie brałaś? bo mnie wczoraj w oko wpadła podłogowa Dalia 33,3x33,3 - chciałam coś niebieskiego na podlogę do sieni, a to nawet I gatunek w cenie 40 zł z groszami.

na stronie wyglądają świetnie: http://www.ceramikakonskie.pl/pl/strona.php/module=Oferta/action=Pokaz/IDKategorii=60/Nowosc=1

Ja zakupiłam w drugim gat. do garażu i pralni. Te do pralni są tak ładne, że się zastanawiam czy ich do łazienki nie dać, bo w sumie to będę podobnych szukała :)

Małżonek układał i nie narzekał, tzn jak to w IIgat lekko nie trzymały wymiarów, ale jakościowo ok, nic w rękach nie pękało jeśli o to Ci chodzi.

Cześć Olgu - fajnie Cię spotkać (wirtualnie co prawda, ale dobre i to...)

A po ile ten II gatunek?

robiłam dziś wyceny na łazienkowe komplety - za dużo liczą :(

miało się zamknąć w 10k, a wchodzi w 13-14 :(

jadę marudzić jutro - zobaczymy, co to da - a ma dać 3 kafle :)

A widziałaś tą chińszczyznę, o której pisałam wyżej? - linea blue czy jakoś tak, ma atika np. kilka rzeczy (umywalki i wc chyba też).