Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika "Nasz dom przy Liliowej, czyli bliżej niz dalej :)"

sylwerson

Recommended Posts

Sylwia, a w naszym województwie też tyle papierów do odbioru potrzeba? Bo ja widziałam listę przygotowaną przez Anulę i się za głowę złapałam. 3 duze pkt i np w ramach jednego z nich 18 pod pkt!!!

A ja jeszcze z prywatą... czy byłaby możliwość kiedyś tam, wkrótce :D pomacania twojej elewacji. Tzn. elewacji domu oczywiście.

No i oczywiście gratulacje. Tyle, ze, co Ty teraz będziesz robić, gdy budowa już się skończy ;) :D Z budowaniem, podobno jak z alpinizmem- człowiek się łatwo uzależnia od tych emocji i skoków adrenaliny :D

• Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Można macać moją elewację choćby i w tę sobotę - jesteśmy tam od 9 rano. Może i sam wykonawca się pojawi - ma się zameldować dziś jeszcze. Wyślę Ci do niego numer zaraz oraz i mój do kompletu, gdybyś faktycznie miała ochotę wpaść.

Lista dokumentów jest zaskakująco krótka! Ufam kierowniczce i nie będę tworzyć nowych.

No nieźle... to Ty się zaraz będziesz wprowadzać... :wiggle:

I kto w końcu odbiera tą oczyszczalnię? A elektryk to może być ten sam co robił kabelki, czy jakiś specjalny?

Mam pytanko o prysznic (kabinę) - gotowy kupowałaś, czy szklarz robił? Jaki koszt?

Sylwia, a jak pompa - lepiej trochę po dociepleniu poddasza?

Ja się pochwalę, że w przysz,łym tygodniu okienka mają nam wstawiać :D

Stolarz, którego rano informowałam, co, jak i gdzie, wypadła bdb - miły, kompetentny, cena najniższa z dotychczasowych - 7500 (no, do tego koszt blatów, które brałam od kogoś innego), ale policzył nie z blumowskimi prowadnicami do szuflad; jeśli blum, to +1000. Rozważę, obejrzę, potarguję się i myślę, że zamówię meble u niego, ale z lepszą prowadnicą jednak. I będzie kuchnia, lalala.

No i miałam okazję poznać Olgę - wprawdzie widziałysmy się ułamek minuty, ale i tak było miło.

:wiggle: Żeby tak pogoda jeszcze dopisała :)

Jak już się dogadasz, pochwal się namiarami na pana stolarza :)

Znacie kogoś sprawdzonego do łazienek? W sensie- płytki? No i kogoś od g-k? Chociaż tu się waham jak cholera, bo rozłożyć wełnę to pikuś a i w sumie podwiesić sufit też banał. tylko później, to gładzenie i szlifowanie :sick:

Tak - rozłożenie wełny nie jest trudne, ale:

uprzednie przygotowanie grzybków to mordęga (sic!!!)

trzeba znać wymiary płyt kg i zaplanować, gdzie wypadną łączenia

obróbka okien jest trudna - bez fachowca pod ręką sknociliśmy, choć bylismy pewni, że jest ok

wyłaz montuje się w skomplikowany jakiś sposób

no i CZASU musisz mieć masę - żadne tam chore dzieci, awarie aut, pilne rzeczy w pracy nie mogą wchodzić wełnie w paradę ( ;) )

u nas dużo zrobilismy sami, ale i tak ekipa robiła sporo poprawek

najważniejszy błąd - bylismy zbyt dokładni i przytkalismy szczelinę wentylacyjną połaci dachu i woda zaczęła się skraplać i spływać (myślałam, że dach przecieka)

Nasze chłopaki od wykończeń robią wszystko - zabudowę poddaszy, ścianki i zabudowy kg, płytki, gładzie, malowanie i inne też. Ale nie chwalę dnia przed zachodem słońca - teraz mieli przerwę, bo jakiejś ciotce się obiecali, ale mają przed świętami skończyć. Wtedy ew. będę rozdawać telefony.

Tatarak, ten wątek, to ja do poduszki czytam :D

Wełnę próbowałam rozkładać na dole jak byłam w ciąży.Masakra jak to się pyli (byłam przygotowana i miałam maseczki, ale i tak masakra).

Liczyłam, że poddasze łatwiejsze. Dół przeżyliśmy, robiliśmy stelaż krzyżowy,myślę, że było więcej roboty. Na poddaszu na szczeście zero okien dachowych, ale wyłaz na strych- owszem, szt.1. Ja tam takie rzeczy mogę robić, ale ja nie jestem typem dłubacza i potem to gipsowanie mnie wykańcza. Podejrzewam, że wyceny fachowców rozstrzygną temat.