grigorios 29.10.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Szybkie pytanko. Mam dach z deskowaniem i papą. Krokwie mają 17 cm. Wiem, że pomiędzy wełną, a deskowaniem musi być 2 cm szczelina. Wiem, że zazwyczaj robi się to na sznureczkach. Moi majstrowie mi proponują położenie pomiędzy te krokwie 15 cm wełny bez żadnych sznureczków. Twierdzą, że ponieważ krokwie mają 17 cm, a wełna 15 cm to i tak powstanie szczelina. Na krokwie na wierzch pójdzie jeszcze dodatkowe 10 cm wełny. Pytanie dotyczy tego, czy wykonawca słusznie sugeruje, że przy krokwiach 17 cm, wełna 15 cm sama utworzy szczelinę bez montowania sznureczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 29.10.2010 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 (edytowane) twój wykonawca jest dureń jeśli producent wełny inaczej nie na pisze to po pierwsze szczelina wentylacyjna musi być przy dachu deskowanym i papowanym , lub nawet jeśli nie ma papy ale jest folia nisko-paroprzepuszczalna, dach ma mały kąt lub jest wielopołaciowy w pomieszczeniach wilgotnych. Drugie pytanie czy ten wykonawca kiedyś wkładał wełnę ?, wełnę trochę wkładamy na wcisk, aby wypełniała dokładnie przestrzenie między krokwiowe, ona się załamuje, rozszerza i dotyka do desek, inna sprawa że dobra wełna 15cm potrafi sama się rozszerzyć nawet do 17cm. Sznurki dodatkowo przetrzymują wełnę, która mając 15cm w szczelinie 17cm może się w przyszłości obsunąć. Przy sznurowaniu jest kupę roboty, więcej niż przy wełnie !!!!. Twoi wykonawcy kombinują jak się nie narobić i zarobić, a nie abyś Ty miał dobrze Edytowane 29 Października 2010 przez mdzalewscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 29.10.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 ...czy wykonawca słusznie sugeruje, że przy krokwiach 17 cm, wełna 15 cm sama utworzy szczelinę bez montowania sznureczków? Pewnie, że powstanie taka szczelina. Dodatkowo wełna ma takie coś jak samoistne opadanie. Musi być ona luźno ułożona. Jej ubijanie i ugniatanie nic nie daje bowiem izolatorem jest uwięzione powietrze, W zgniecionej wacie tego powietrza jest mniej itd... Co do tych sznureczków to niech wezmą go do rączki i zszywacz pstryk pstryk i ala stelaż do oparcia zrobiony-- raczej jest on nie potrzebny. Wcześniej jednak zmierz jaka jest faktyczna grubość tej wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 29.10.2010 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Dzięki za odpowiedzi! Jutro z rana się z nimi rozmówię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts