Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sikorki porozrywały mi moskitierę - dlaczego ?

NOTO

Recommended Posts

Sikorki porozrywały mi moskitierę - przyleciały i zaczęły dziobać górną część siatki dosyć mocnej w metalowe oprawie. U sąsiada tak samo. Prawie jak u Hitchcocka.

Ktoś miał podobną przygodę ? Dlaczego tak się dzieje. Przez poprzednie 3 lata nic się takiego nie działo.

Jak temu zaradzić ?

Sikorki bez powodu nie rozrywały tej moskitiery.

Odżywiają się one głównie owadami. Właśnie tych owadów miałeś zapewne za moskitierą.

U mnie nie wiadomo skąd i jak nawłaziło tam much i również sikorki próbowały się z nimi rozprawić.

Jeżeli zdecydujesz się na ich dokarmianie to zaczekaj jeszcze troszkę do pierwszych poważniejszych mrozów. Jak już zaczniesz to ciągnij to dokarmianie aż do wiosny.

Sikorki jak i inne zwierzątka przyzwyczajają się do stałego dostępu pokarmu w danym miejscu. Jeżeli zapomnisz im wyłożyć karmę to będą czekały - jak dzień będzie ciepły to może znajdą sobie coś do zjedzenia. Jeśli jednak będzie wiało i mroziło to taka pusta stołówka będzie dla nich WYROKIEM.

Dlatego też mówi się o tym aby nie dokarmiać.

Podobnie stało się z miejskimi kaczkami i łabędziami - utraciły one instynkt naturalnego poszukiwania pokarmu- czekają aż ludzie im coś przyniosą.

Co się dzieje jeśli nie przyniosą.....