devileczek 30.10.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Pytanie do tych co zmierzyli sie z takim problemem. Czy zagęszczanie piachu (zasypki) wewnatrz fundamentow i związane z tym wibracje moze miec destrukcyjny wpływ na swieżo wymurowane mury fundamentowe? Czy nie ulegna zruszeniu,a ich stabilnosc/ trwalosc ulegnie zmniejszeniu ? Czy sa jakies przerwy technologiczne pomiedzy zakonczeniem murowania scian a rozpoczeciem zageszczania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 08.11.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Wszystko zależy od wielu czynników: jak długo mury już stoją, czy mury są obsypane z zewnątrz. Ja też zagęszczałem piasek wewnątrz fundamentów, mury stały już około 2-3 tygodnie, nawet koparka na nie wjeżdżała i nic się nie stało (mury były obsypane z zewnątrz i lekko od środka) przy zagęszczaniu nie powinno się nic stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 08.11.2010 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Podobnie jest u mnie. Mury maja lekko ponad 2 tygodnie, beda zasypywane rownomiernie z wewnatrz i zewnatrz. Pogoda byla ladna wiec chyba mur ( zaprawa) zwiazal wystarczajaco. Jutro zasypka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 08.11.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Skąd bierzesz piasek i po ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 08.11.2010 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Skąd bierzesz piasek i po ile? piasek biore z okolicznej piaskowni w Częstochowie po 10PLN/tone. Transport samochodem 10T, jeden kurs trwa okolo godziny, transport 70PLN. Czyli za 10T (5-6m3) wychodzi 170PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts