Husy 20.09.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Sieć TV wykonaj "normalnie", przy użyciu rozdzielacza, najlepiej aktywnego (np. taki), J. Jeśli chodzi o rozprowadzenie TV to czy tak będzie ok? http://www.lumarseo.pl/TV.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.09.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Ja bym zrobił po pierwsze centralny router z dzieleniem pasma, robiłbym to na TP-Linku z wgranym softem Gargoyle, ale po prostu ten soft znam i lubię, Tomato też będzie OK. A za tym routerem, w każdym domu routerek dostępowy z access-pointem, niezależnym NATem i DHCP, jeśliby sieci w każdym domu miały pracować niezależnie, ew. tylko access pointy, a DHCP i nat byłby załatwiany centralnie przez ten główny router, wtedy na całości masz jedną sieć nadzorowaną w całości przez siebie, sam też będziesz mógł wpuszczać konkretne komputery do sieci filtrując ich MAC adresy, jeśli tak chcesz. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 21.09.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Jeśli chodzi o rozprowadzenie TV to czy tak będzie ok? Witam Nie koniecznie. Zależy wszystko od sygnału jaki uzyskasz za zwrotnicą multimedialną. Jeżeli będzie w granicach 65-75 dB, zastosuj Vectora Amigo w pierwszym domku (http://www.abovio.vector.com.pl/wzmacniacz-amigo-m-865-p-30/) do tego odgałęźniki z odpowiednim tłumieniem. Inną kwestią jest zgoda TV kablowej na rozdział sygnału, miernik poziomu sygnału mile widziany do wysterowania wzmacniacza (wzmocnienia i korekcji) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 22.09.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 ... Inną kwestią jest zgoda TV kablowej na rozdział sygnału, ... Bez dodatkowych opłat się nie obejdzie a ponadto jak już kablówka wejdzie to ... da swój sprzęt i Ty nie będziesz musiał się martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Husy 22.09.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) Witam Inną kwestią jest zgoda TV kablowej na rozdział sygnału, Pzdr Bez dodatkowych opłat się nie obejdzie a ponadto jak już kablówka wejdzie to ... da swój sprzęt i Ty nie będziesz musiał się martwić. Witam, Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Z kablówką już rozmawiałem, jeśli jest to na jednej posesji (jeden właściciel) i nie zarabiam na tym, to ich interesuje tylko to co do pierwszego gniazda, a później mogę dzielić sobie jak chcę. A więc wszystkie warunki są spełniane. Tylko trzeba to teraz dobrze podzielić. Pozdrawiam Edytowane 22 Września 2013 przez Husy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 22.09.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) Mniej więcej tak: nie wiem o co chodzi, plik automatycznie został zmniejszony Edytowane 22 Września 2013 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Husy 22.09.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) Mniej więcej tak: nie wiem o co chodzi, plik automatycznie został zmniejszony a mógłbyś opisać elementy? : http://www.lumarseo.pl/TV2.png Zastanawiam się jeszcze jakich kabli użyć. Oczywiście pomiędzy domami w rurze użyję kabli żelowanych. Do TV: Triset-113 czy może wystarczy np taki http://www.hollex.pl/kabel/kabel-satelitarny/1063-rolka-kabla-rg6u-cu-100m Do internetu: U/UTP 4x2xAWG24 kat.5e, drut, PVC, Belden (BL-1583E) Czy te kable będą dobre, czy można dać coś tańszego a wystarczającego jakościowo? Edytowane 23 Września 2013 przez Husy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 24.09.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Witam Przepraszam, że dopiero teraz, byłem "wyjechany" Ja mam przekonanie do firmy Satlan - jeżeli chodzi o przewody antenowe. 1 - wzmacniacz do którego podałem link wyżej. 2- odgałęźnik podwójny 18 lub 20dB tłumienie, OUT podłączasz na: TB-2-20++ 1,0 / 2 x 20 dB tratec 3 - odgałęźnik pojedynczy 1/10dB OUT podłączasz na 3-ci domek TB-1-10++ 1,0 / 10,5 dB tratec 4- multitap 8mio krotny np. SB-08++ 8 x 11,7 dB + testpoint 20 dB tratec tu katalog http://docs4.chomikuj.pl/497448593,PL,0,1,Tratec---Katalog-Produkt%C3%B3w.pdf nie wiem czy aktualny Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Husy 24.09.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Dziękuje Ci za odpowiedź.Czy wiesz gdzie można kupić te elementy online?czy wystarczy że kupię te elementy o takich parametrach ale inny producentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 24.09.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Możesz wybrać multiline, telmor - tylko ważna jest jedna rzecz, przed zakupem należy się upewnić co do poziomu sygnału, być może nie uzyskasz pożądanych decybeli, dodatkowo ważne jest ile stłumią przewody - po ich podłączeniu i pomiarze będzie wiadomo jakie elementy dokładnie dobrać - na odległość ciężko to uczynić.Najlepszym wyjściem jest zaproszenie monterów z miernikiem, być może elementy u nich zakupisz i to taniej niż w sklepie ( firmy kablowe mają spore zniżki przy masowym zakupie elementów sieciowych)pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Husy 25.09.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Najlepszym wyjściem jest zaproszenie monterów z miernikiem, pzdr Tak też zrobię. Dzięki za odpowiedzi. Ja bym zrobił po pierwsze centralny router z dzieleniem pasma, robiłbym to na TP-Linku z wgranym softem Gargoyle, ale po prostu ten soft znam i lubię, Tomato też będzie OK. A za tym routerem, w każdym domu routerek dostępowy z access-pointem, niezależnym NATem i DHCP, jeśliby sieci w każdym domu miały pracować niezależnie, ew. tylko access pointy, a DHCP i nat byłby załatwiany centralnie przez ten główny router, wtedy na całości masz jedną sieć nadzorowaną w całości przez siebie, sam też będziesz mógł wpuszczać konkretne komputery do sieci filtrując ich MAC adresy, jeśli tak chcesz. J. Sam nie wiem jaka sieć będzie lepsza, czy w każdym domku oddzielna czy też jedna na wszystko. Myślę, że najpierw skonfiguruje to jako jedną sieć, a jak bedzie coś nie tak to zmienie aby w każdym domku była inna sieć. Ok, a więc jako główny router daje TP LINK N750 TL-WDR4300 a jako AP Tp-Link TL-WR740N skonfigurowany w taki sposób: http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-link-a/router-bezprzewodowy-jako-ap-punkt-dostepowy/ Jarek.P jak myślisz sprzęt odpowiedni i będzie to działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek5467 14.10.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Jakby ktoś byłby zainteresowany to będą się odbywać szkolenia z instalacji takich sieci http://www.abovio.pl/ai warunkiem uczestniczenia jest prowadzanie DG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalecki 07.10.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Muszę przestawić router i potrzebuję dłuższy kabel koncentryczny. Czy gdzieś kupię gotowy taki z 10-15 metrów, czy muszę kupić na metry i zrobić końcówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.10.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Gotowych ze złączami typu F (bo o takim przewodzie mówimy?) szczerze mówiąc nigdy nie widziałem, ale w każdym szanującym się sklepie z takimi materiałami bez najmniejszego problemu zarobią Ci złącza na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts