Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja TV, SAT i LAN

Gość eciver

Recommended Posts

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak pisałem, nie znam tego kabla i nie chcę wyrokować, ale być może "dobra cena" nie jest dobrą ceną, tylko po prostu ceną adekwatną do jego jakości? Tanio kupić nie problem...

Bałbym się kupować czegoś o czym nikt nic nie wie (nie znalazłem żadnej opinii o tym koncentryku góglając), w dodatku o którym sam sprzedawca pisze, że jest "ekonomicznym odpowiednikiem".

J.

No to faktycznie tanio. Spróbuj poszukać innych sprzedawców i sprawdź ceny u nich, bo ceny producenta są raczej dla niezorientowanych inwestorów (instalator im wtedy pokazuje, ile taki przewód kosztuje, po czym mówi, że on ma w hurtowni chody i załatwi im od tej ceny całe 10% rabatu ;) ).

Triset-113 kosztuje od 1,60 za metr w górę. RG-6U można znaleźć za 1 - 1,4zł za miedziany. Z miedziowanego żelaza kosztują poniżej złotówki, ale można znaleźć i po 40-50gr, jak się dobrze poszuka (allegro jest dobrym miejscem do takich wykopków, oczywiście cały czas mowa o przewodzie w krążkach po 100m).

J.

jest to cena jaka mogę mieć na fv wystawioną na mnie ale zakup jest de facto poprzez elektryka który wykonuje mi instalację; pewnie gdybym zapytał sam to cena byłaby coś wyższa...

rozważam tylko z czystej miedzi; wziałbym Triset tylko różnica cenowa dość znaczna jakby nie patrzeć:)

W końcu udało mi się znaleźć chwile i rozrysować instalację:) Co sądzicie?

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc!

SAT parter:

http://images40.fotosik.pl/641/a3fe8383e0ac7d25m.jpg

SAT poddasze:

http://images40.fotosik.pl/641/99f8aa9ce2e4ce2am.jpg

LAN parter:

http://images41.fotosik.pl/653/4947038680f5681dm.jpg

LAN poddasze:

http://images40.fotosik.pl/641/d9f517501f930c73m.jpg

Zastanawiam się tylko nad jednym. "Centrala" jest umieszczona w garderobie na poddaszu, gdzie planowałem zbudować jakąś skrzyneczkę na urządzenia. Ale pojawiła mi się właśnie koncepcja przeniesienia tego na stryszek nad jętkami - miał być nieogrzewany ale jako że przenoszę tam też rekuperator to izolacja dachu będzie po kalenicę a w suficie podwieszanym pewnie juz nie będę dawał wełny. Tym samym mógłbym w nim np. puscić część kabli nawet bez peszla.

Co Wy na to?

Edytowane przez mp_krk

Podlinkuj te zdjecia jakoś inaczej, bo tak jak są, nie otwierają się w osobnym oknie, a bezpośrednio w forum są za małe i nieczytelne.

Co do zamontowania tego wszystkiego na strychu - myślę, że to dobry pomysł, w garderobie zawsze będzie ciasno i za mało miejsca, szkoda go zajmować takimi gratami, a na strychu nikomu to nie będzie wadzić. Strych ocieplony - super, ale warstwę izolacji na suficie też połóż. Przez dach najwięcej ciepła spierdziela, dodatkowa warstwa izolacji, to zawsze dodatkowa warstwa izolacji. :)

J.

No właśnie też pomyślałem że żona nie będzie zbyt szczęśliwa jak jej to garderoby wstawię ładną skrzyneczkę zamiast półeczek:-P

Czy jeśli ew. w tym suficie podwieszanym będzie jakaś warstwa wełny lub innego ocieplenia (bo jako dodatkowa izolacja dużo taniej wyszedłby np granulat wełny lub styro) to przewody dawać luzem czy w peszlu?

Linki powinny teraz działać.

Co do linkowanych projektów - nie mam uwag.

A przewody - moim zdaniem bezpieczniej je dać w peszlu. Peszel kosztuje grosze, układasz go luzem, więc robota też żadna, a przynajmniej nie ma obawy, że potem Ci się jakiś przewód przetrze o ostrą krawędź profila do GK albo coś takiego.

Ale myślę, że nie jest to jakieś superistotne, jeśli peszla nie ma pod ręką, a robić trzeba - rób bez peszla, najwyżej zadbaj o takie popodczepianie przewodów, żeby o żadną krawędź nie zaczepiały.

J.

To super, dzięki!

Zauważyłem co prawda jeden błąd - "piony" które oznaczyłem na prawej str ścianki garderoby wcale nie wyjdą na parterze w ozn. miejscu:( Czyli albo zostawię w garderobie jak jest i wyjście na parterze gdzieś 0.5m w prawo albo zrobię pion na środku garderoby w podłodze...zobaczę jak będzie łatwiej wygiąć przewody pod kątem 90st.

W końcu udało mi się znaleźć chwile i rozrysować instalację:) Co sądzicie?

Co Wy na to?

SAT parter:

Zastanowiłbym się nad ulokowaniem gniazda w kuchni. Zobaczysz, że z czasem Żoneczka będzie chciała mieć taki mały 19cal LCD bo ... szkoda jej ulubionych seriali.

SAT piętro:

Brakuje mi gniazda w tym pokoju w prawym dolnym rogu oraz w tym lewym dolnym rogu dałbym jeszcze tam gdzie będzie komp.

LAN parter i piętro:

wszędzie robiłbym gniazda podwójne RJ45 bo może się przydać do LAN a drugie do innych mediów. Dodatkowo tam gdzie ma byc RTV-SAT dołożyłbym również gniazdo RI-45.

Co więcej brakuje "wyjścia" Lanu i TV na zewnątrz budynku do ogrodzenia od rozdzielnicy. Teraz może być nie przydatne ale za X lat - kto to wie.

Co do lokalizacji rozdzielnicy Medialnej - lokalizacja raczej nie ma większego znaczenia. Zaglądać do niej będziesz bardzo i to bardzo rzadko, albo i wcale.