witu102 11.03.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 ja też uważam, że 5e wystarczy w zupełności..poza kosztami kabla (różnica 50-80gr/m) dochodzą horrendalne koszty osprzętu, gniazdek, switchy itd oraz potrzeba bardzo dokładnej instalacji tego..źle zainstalowane i położone kable cat 7 będą w praktyce gorzej działały niż 5e...Co do potrzeb transferowych to obecnie film FullHD zajmuje około 30Mb/s czyli mniej niż 3% teoretycznej przepustowości, przy czym gniazdka oznaczone jako 5e w dekoderach, telewizorach mają przepustowość na poziomie 60-80Mb/s..czyli obecnie kupno skrętki cal wyższej niż 5e wydaje się bezsensowne jak dla mnie...światłowody fajna rzecz, ale tylko jak zamierzasz przesyłać sygnał na 10km w innym wypadku też nie ma sensu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.03.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 (edytowane) Kiedyś stworzyłem taki schemacik. Gniazdo jest 5w1, koszt to ok 25PLN szt. Te "multi" gniazdka to kompletne nieporozumienie. Chętnie zobaczyłbym ułożenie kabli w puszce, a raczej ich zmaltretowanie. http://www.mezon.it.pl/hdtvcenter.html Edytowane 19 Marca 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 12.04.2011 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 CZy jeżeli skrętkę UTP zbyt mocno przybije się uchwytem to zostaną naruszone wewnętrzne przewody? Brak pęknięcia na zewnętrznej izolacji... Podobnie...zdarzyło mi się przy rozwijaniu z kłębka że skrętka się jakby "załamała"....czy to mogło naruszyć przewód czy raczej nie ma się o co martwić? Ew. czy jest jakiś prosty sposób sprawdzenia czy polożone przewody nie zostały uszkodzone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.04.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Jedno i drugie nie powinno uszkodzić izolacji i doprowadzić do przerwy czy zwarcia (przy normalnym przewodzie, przy chińczyku z aluminiowymi żyłami mozliwe jest wszystko), ale mogło (nie musiało) naruszyć strukturę samej skrętki. Przerwy/zwarcia sprawdzisz czymkolwiek, do przetestowania pod kątem naruszenia samej struktury przewodu potrzebny jest specjalistyczny i potwornie drogi miernik. W domowych warunkach można przyjąć, że nie ma potrzeby robienia takich testów bo i w większości przypadków, przy domowych potrzebach takie uszkodzenie nie będzie istotne. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 12.04.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Jarek, co masz na myśli "struktura skrętki"? Przewody oczywiście z czystej miedzi. Rozmumiem że równiez przy YTKSY nie powinno być problemu? Czymkolwiek tzn....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.04.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Mam na myśli to wszystko, co powoduje, że przewód z ośmioma drutami wewnątrz jest skrętką kategorii piątej (lub wyższej), a nie zwykłym przewodem wielożyłowym, jak np. YTKSY. Chodzi o to, że w takim przewodzie żyły muszą być cały czas względem siebie w dość ściśle określonym położeniu. Każde rozgniecenie przewodu, każde jego złamanie tą strukturę zaburza. Nie jest to tak, że przewód niedeptany i niezginany działa, a deptany i zginany już nie działa, rzecz jest bardziej subtelna i objawiająca się raczej przy długich liniach, dlatego pisałem, że w domowych warunkach raczej nie ma się czyn szczególnie przejmować. Przy YTKSY, póki nie jest uszkodzona wewnętrzna izolacja, problemu nie ma wogóle. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 13.04.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Ok dzięki wielkie za odpowiedź. Bałem się raczej o to że mimo braku uszkodzenia izolacji mogło dojść do przerwania/złamaniua drutu miedziandego... Czym przykładowo mogę sprawdzić przerwy przy nie podłączonym przewodzie do finalnych urządzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.04.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Wiesz... nie można tego wykluczyć, że na pewno nic się nie stało, szanse są małe, ale wszystko zależy od tego, jak bardzo przewód został zagnieciony i jakiej jakości jest. Prosty test na przerwy i zwarcia możesz zrobić omomiarką, choć jeśli chciałbyś przetestować to dokładnie, musiałbyś sprawdzić najpierw ciągłość każdej z ośmiu żył, a potem jeszcze czy nie ma zwarć między żyłami, każda z każdą. Jeśli takich podejrzanych przewodów masz więcej, to warto zaopatrzyć się w taki testerek: http://allegro.pl/tester-kabli-rj45-rj11-rj12-utp-ftp-stp-promocja-i1533143521.html To bardzo proste i dość badziewne urządzenie, ale do prostego testu, czy wszystkie żyły mają ciągłość, czy są dobrze skrosowane i czy nie ma zwarć między nimi jest znakomity. Kosztuje grosze, a przydaje się. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 13.04.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 rozumiem że przy zastosowaniu tego testera jednp zakończenie przewodu wkładam w jedną "cześć" urządzenia, a drugie w drugą? jak znajde czas na pozaciskanie wtyków RJ to bym przetestowal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.04.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Jeśli chcesz to przetestować teraz, przed tynkami, to nie ma wyjścia, trzeba zacisnąć wtyczki, ale normalnie, przewody masz zakończone z jednej strony na gniazdkach, z drugiej na jakimś patchpannelu i wtedy to ustrojstwo przy pomocy jakichś krótkich przewodów podłączasz: jedną połówkę testera do gniazdka, drugą do patchpannela i testujesz. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 13.04.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 No fajnie byłoby to zrobić teraz....problemem jak zawsze czas:) Ale może sie uda w okresie poświątecznym... Macie może jakiś schemacik w jaki sposób powinny być ułożone przewody w wtyczkach RJ45 i RJ12/11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.04.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) Schemacik, jak rozszyć wtyczkę RJ45: http://adam.wasik.biz/wp-content/uploads/2007/12/1034_how_make_crossovercable.jpg Schemat przedstawia kabel tzw "cross-over", (albo "skrzyżny"), Ty zaś masz robić tak samo na obu końcach, zawsze wg górnego, albo zawsze wg dolnego schematu. A RJ12, jeśłi wogóle jeszcze takie gniazdka przewidujesz, rozszywasz dowolnie, byle tak samo na obu końcach. J. Edytowane 13 Kwietnia 2011 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 13.04.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Faktycznie, widziałem wcześniej ten schemacik u Ciebie w dzienniku:) RJ12 nie wiem, do spliterra chyba idzie RJ11... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.04.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Porób same gniazda Rj45 a potem je wykorzystasz wedle uznania. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 14.04.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Co prawda do prawda:) Dzięki Jarku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 18.04.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Te "multi" gniazdka to kompletne nieporozumienie. Chętnie zobaczyłbym ułożenie kabli w puszce, a raczej ich zmaltretowanie. http://www.mezon.it.pl/hdtvcenter.html Bez przesady, nie jest tak źle, dla wygody stosowałem puszki głębokie, idzie to ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 04.05.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 (edytowane) Zapewne jest gdzieś na forum odpowiedź na moje pytanie, ale odpowiedzi potrzebuję na "już" zatem prośba dla znających temat. Rozprowadziłem właśnie kable do LAN, teraz zaczynam kłaść koncentryk do SAT, a następnie kable do alarmu. Kable od LANu starałem się nie puszczać blisko kabli elektrycznych, wyszły tylko dwa krzyżowania z nimi, ale to chyba nie będzie przeszkadzało. Czy z koncentrykiem też muszę tak postepować? Czy kable od alarmu także nie mogą przebiegać obok elektrycznych? Pytam, bo w garażu mam taką pajęczynę elektryki, że chyba będę musiał alarm puścić sufitem A i jeszcze pytanie na temat zwykłego kabla telefonicznego - też jest tak "wrażliwy" jak UTP do LANu? Bo puszkę dla TPsiaków chcę ulokować w garażu, a jak wcześniej wspomniałem kabli elektrycznych w garażu mam od groma. edit: czy kabla koncentrycznego nie trzeba wkuwać w ścianę, bo jest on dosyć gruby? Tynk będzie tradycyjny - cementowo wapienny. Edytowane 4 Maja 2011 przez Tysonq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.05.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Szczerze mówiąc, to odsuwanie od przewodów energetycznych tej skrętki od LANu mogłeś sobie darować, a właśnie o koncentryk zadbać, ale jeśli na kawałku jakimś będą szły razem, to naprawdę nie będzie problem. Podobnie alarmowe. Ani telefoniczny ani lanowski absolutnie nie jest "tak wrażliwy", do 30m mogą iść wręcz razem z energetycznymi. Ja swoich koncentryków nie wkuwałem, wszystko pięknie pokryte tynkiem. ZXadbaj tylko, żeby na pewno nigdzie nie odstawał, żeby tynkarze go młotkiem nie potraktowali. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 05.05.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 dzięki za odpowiedź szukałem dziś koncentryka żelowego i u mnie na wsi nigdzie go nie ma, tylko i wyłącznie na zamówienie, ehh piszesz, że 30cm, ale mi chodzi o takie wyjątkowe przypadki typu nadproże, które ma 20-30cm i właśnie przez nie przechodzą kable elektryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.05.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Ja piszę o 30 metrach J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts