dendrytus 05.05.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 dzięki za odpowiedź szukałem dziś koncentryka żelowego i u mnie na wsi nigdzie go nie ma, tylko i wyłącznie na zamówienie, ehh piszesz, że 30cm, ale mi chodzi o takie wyjątkowe przypadki typu nadproże, które ma 20-30cm i właśnie przez nie przechodzą kable elektryczne Położenie kabli blisko siebie nie jest żadnym problemem, o ile przewód jest dobrej jakości i ma dobre ekranowanie. Ważny jest poziom skuteczności ekrany(>= 100dB) a nie zylion warstw. Czasami oznacza się go klasami: C, B, A, A+, A++. Dla klasy powyżej A+ kabel antenowy może izolacją dotykać kabel elektryczny na wielu metrach i nic nie będzie się działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 05.05.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Ja piszę o 30 metrach J. niech żyje dokładne czytanie. Dla pewności... czy przy takich kablach mogę spokojnie puścić kabel i grzechu nie będzie? ewentualnie odsunę się ok 10cm trochę mało widoczne, bo wieczorem i fonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 06.05.2011 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 niech żyje dokładne czytanie. Dla pewności... czy przy takich kablach mogę spokojnie puścić kabel i grzechu nie będzie? ewentualnie odsunę się ok 10cm trochę mało widoczne, bo wieczorem i fonem. [ATTACH=CONFIG]55396[/ATTACH] Ale jaki kabel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 06.05.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 kabel telefoniczny i alarmowy koło elektrycznych które pokazane są na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 06.05.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 kabel telefoniczny i alarmowy koło elektrycznych które pokazane są na zdjęciu Dla alarmowego jest to bez znaczenia. Telefoniczny musi być skrętką. Można dać komputerowy 5e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 06.05.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 kilka lat temu od tepsiaków dostałem ładnych kilka metrów kabla telefonicznego. Wiem tylko, że izolacja jest koloru białego, nawet nie wiem ile ma żył Czy takie coś mogę położyć, czy nie łaszczyć się na parę groszy i kupić skrętkę 5e? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 06.05.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 kilka lat temu od tepsiaków dostałem ładnych kilka metrów kabla telefonicznego. Wiem tylko, że izolacja jest koloru białego, nawet nie wiem ile ma żył Czy takie coś mogę położyć, czy nie łaszczyć się na parę groszy i kupić skrętkę 5e? Ja na odcinku przyłącze tel > router kładę 5e. Czasami ekranowane ftp 5e, szczególnie jak kable przebiegają w pobliży dużej ilości lamp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 06.05.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Ja na odcinku przyłącze tel > router kładę 5e. Czasami ekranowane ftp 5e, szczególnie jak kable przebiegają w pobliży dużej ilości lamp A co robisz potem z ekranem? @Tysonq - taki przewód (prawdopodobnie YTDY) w zupełności wystarczy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 07.05.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 @Tysonq - taki przewód (prawdopodobnie YTDY) w zupełności wystarczy. dzięki Jarku. Jak będę miał jeszcze jakieś pytania to będę pytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.05.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 A co robisz potem z ekranem? Podłączam do uziemienia jednym końcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 07.05.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 mam wątpliwości co do jakości mojego przewodu, którego używam do rozprowadzania alarmu. Może lepiej byłoby kupić ekranowany, czy nie ma potrzeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.05.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Podłączam do uziemienia jednym końcem To ok, tak własnie ma być Pytałem zaś, bo dość częstym błędem jest dawanie przewodu ekranowanego "bo lepszy" i niepodłączanie ekranu nigdzie, a efekty wtedy są gorsze niż bez tego ekranu. @Tysonq - przewód jest ok. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.05.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 mam wątpliwości co do jakości mojego przewodu, którego używam do rozprowadzania alarmu. Może lepiej byłoby kupić ekranowany, czy nie ma potrzeby? Po co ekranowany? Pytałem zaś, bo dość częstym błędem jest dawanie przewodu ekranowanego "bo lepszy" i niepodłączanie ekranu nigdzie, a efekty wtedy są gorsze niż bez tego ekranu. Gorsze od niepodłączenia ekranu jest tylko podłączenie ekrany z dwóch stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 08.05.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Dla pewności: do klawiatur i sygnalizatora zew/wew idzie także ten przewód 6 x 0.5? Mam jeszcze pytanie odnośnie TV SAT. TV będzie bez naziemnej, czyli tylko i wyłącznie C+/CP/n. W 3 pokojach będę miał TV, z czego do dwóch (salon, sypialnia) poprowadziłem po dwa koncentryki, zaś do gabinetu jeden koncentryk. Wszystkie te kable poprowadziłem do garderoby - nazwijmy je kablami wyjścia i jest ich łącznie 5. Następnie z garderoby wyszedłem 4 kablami do satelity (kable wejścia). Dobrze jest to wykonane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 08.05.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Dla pewności: do klawiatur i sygnalizatora zew/wew idzie także ten przewód 6 x 0.5? Mam jeszcze pytanie odnośnie TV SAT. TV będzie bez naziemnej, czyli tylko i wyłącznie C+/CP/n. W 3 pokojach będę miał TV, z czego do dwóch (salon, sypialnia) poprowadziłem po dwa koncentryki, zaś do gabinetu jeden koncentryk. Wszystkie te kable poprowadziłem do garderoby - nazwijmy je kablami wyjścia i jest ich łącznie 5. Następnie z garderoby wyszedłem 4 kablami do satelity (kable wejścia). Dobrze jest to wykonane? Zapomnialeś o naziemnej. Jak zamierzasz połączyć 5 kabli wewnętrznych z 4 zewnętrznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 08.05.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 przecież napisałem, że będzie BEZ naziemnej.Czy jakiś spliter bądź multiswitch nie podzieli mi tego, by mieć dodatkowo sygnał na ten jeden kabel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 08.05.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 przecież napisałem, że będzie BEZ naziemnej. Czy jakiś spliter bądź multiswitch nie podzieli mi tego, by mieć dodatkowo sygnał na ten jeden kabel? Można zrobić to tylko multiswitchem lub przy pomocy konwertera na osiem wyjść i 5 kabli( tańsza wersja) Nie ma spliterów do rozdziału sygnału z anteny sat. Rozumiem, że zdajesz sobie sprawę, że musisz mieć tyle tunerów sat ile telewizorów i że podzielić można tylko C+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 09.05.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 W takim razie dorzucę jeszcze jeden kabel O tym, że tylko C+ można podzielić to nie słyszałem, myślałem że to nie gra roli... Dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 09.05.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 W takim razie dorzucę jeszcze jeden kabel O tym, że tylko C+ można podzielić to nie słyszałem, myślałem że to nie gra roli... Dzięki za informacje. Tylko z C+ można zrobić prawdziwy multiroom. Jeden abonament i kilka tunerów. W pozostałych przypadkach mamy reklamowy bełkot pod nazwą multiroom. Tak naprawdę powinno się to nazywać duo-, lub biroom, no ale słowa nie są modne i dają od razu do zrozumienie, że chodzi o tylko dwa miejsca odbioru. Jeśli chcesz rozdzielać C+ musisz jeszcze poczytać o spliterach kart lub wymianie kodów po sieci lan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 10.05.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 nad urządzeniami typu spliter będę myślał za jakieś 3-4 lata jak będę się przeprowadzał, na razie chodzi o położenie kabli.Do domofonu jaki kabel się stosuje? chcę zrobić coś takiego, że z hollu do garażu dać zwykły kabel, tam umieścić "skrzynkę telefoniczno-domofonową" i od niej kablem ziemnym do furtki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts