Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja TV, SAT i LAN

Gość eciver

Recommended Posts

dzięki za odpowiedź :)

szukałem dziś koncentryka żelowego i u mnie na wsi nigdzie go nie ma, tylko i wyłącznie na zamówienie, ehh

piszesz, że 30cm, ale mi chodzi o takie wyjątkowe przypadki typu nadproże, które ma 20-30cm i właśnie przez nie przechodzą kable elektryczne

Położenie kabli blisko siebie nie jest żadnym problemem, o ile przewód jest dobrej jakości i ma dobre ekranowanie. Ważny jest poziom skuteczności ekrany(>= 100dB) a nie zylion warstw. Czasami oznacza się go klasami: C, B, A, A+, A++. Dla klasy powyżej A+ kabel antenowy może izolacją dotykać kabel elektryczny na wielu metrach i nic nie będzie się działo.

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kilka lat temu od tepsiaków dostałem ładnych kilka metrów kabla telefonicznego. Wiem tylko, że izolacja jest koloru białego, nawet nie wiem ile ma żył :) Czy takie coś mogę położyć, czy nie łaszczyć się na parę groszy i kupić skrętkę 5e?

Ja na odcinku przyłącze tel > router kładę 5e. Czasami ekranowane ftp 5e, szczególnie jak kable przebiegają w pobliży dużej ilości lamp

Podłączam do uziemienia jednym końcem

To ok, tak własnie ma być :)

Pytałem zaś, bo dość częstym błędem jest dawanie przewodu ekranowanego "bo lepszy" i niepodłączanie ekranu nigdzie, a efekty wtedy są gorsze niż bez tego ekranu.

@Tysonq - przewód jest ok.

J.

mam wątpliwości co do jakości mojego przewodu, którego używam do rozprowadzania alarmu. Może lepiej byłoby kupić ekranowany, czy nie ma potrzeby?

Po co ekranowany?

Pytałem zaś, bo dość częstym błędem jest dawanie przewodu ekranowanego "bo lepszy" i niepodłączanie ekranu nigdzie, a efekty wtedy są gorsze niż bez tego ekranu.

Gorsze od niepodłączenia ekranu jest tylko podłączenie ekrany z dwóch stron

Dla pewności: do klawiatur i sygnalizatora zew/wew idzie także ten przewód 6 x 0.5?

Mam jeszcze pytanie odnośnie TV SAT. TV będzie bez naziemnej, czyli tylko i wyłącznie C+/CP/n. W 3 pokojach będę miał TV, z czego do dwóch (salon, sypialnia) poprowadziłem po dwa koncentryki, zaś do gabinetu jeden koncentryk. Wszystkie te kable poprowadziłem do garderoby - nazwijmy je kablami wyjścia i jest ich łącznie 5. Następnie z garderoby wyszedłem 4 kablami do satelity (kable wejścia). Dobrze jest to wykonane?

Dla pewności: do klawiatur i sygnalizatora zew/wew idzie także ten przewód 6 x 0.5?

Mam jeszcze pytanie odnośnie TV SAT. TV będzie bez naziemnej, czyli tylko i wyłącznie C+/CP/n. W 3 pokojach będę miał TV, z czego do dwóch (salon, sypialnia) poprowadziłem po dwa koncentryki, zaś do gabinetu jeden koncentryk. Wszystkie te kable poprowadziłem do garderoby - nazwijmy je kablami wyjścia i jest ich łącznie 5. Następnie z garderoby wyszedłem 4 kablami do satelity (kable wejścia). Dobrze jest to wykonane?

Zapomnialeś o naziemnej.

Jak zamierzasz połączyć 5 kabli wewnętrznych z 4 zewnętrznymi

przecież napisałem, że będzie BEZ naziemnej.

Czy jakiś spliter bądź multiswitch nie podzieli mi tego, by mieć dodatkowo sygnał na ten jeden kabel?

Można zrobić to tylko multiswitchem lub przy pomocy konwertera na osiem wyjść i 5 kabli( tańsza wersja)

Nie ma spliterów do rozdziału sygnału z anteny sat.

Rozumiem, że zdajesz sobie sprawę, że musisz mieć tyle tunerów sat ile telewizorów i że podzielić można tylko C+

W takim razie dorzucę jeszcze jeden kabel :)

O tym, że tylko C+ można podzielić to nie słyszałem, myślałem że to nie gra roli... Dzięki za informacje.

Tylko z C+ można zrobić prawdziwy multiroom. Jeden abonament i kilka tunerów.

W pozostałych przypadkach mamy reklamowy bełkot pod nazwą multiroom. Tak naprawdę powinno się to nazywać duo-, lub biroom, no ale słowa nie są modne i dają od razu do zrozumienie, że chodzi o tylko dwa miejsca odbioru.

Jeśli chcesz rozdzielać C+ musisz jeszcze poczytać o spliterach kart lub wymianie kodów po sieci lan.

nad urządzeniami typu spliter będę myślał za jakieś 3-4 lata jak będę się przeprowadzał, na razie chodzi o położenie kabli.

Do domofonu jaki kabel się stosuje? chcę zrobić coś takiego, że z hollu do garażu dać zwykły kabel, tam umieścić "skrzynkę telefoniczno-domofonową" i od niej kablem ziemnym do furtki.