salik 24.05.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Chce miec w domu rozprowadzony sygnal z Cyfry+.Kiedys mi sie wydawalo ze wystarczy splitter (np. bezprzewodowy) i ewentualnie pociagniecie kabli do odbiornikow przewodowych.Karte cyfry wkladam w splitter, a karty splittera w dekodery przy odbiornikach.Czy dobrze rozumuje, czy jednak zle i potrzebuje multiswitch?Kilka linijek wyzej mozna przeczytac ze 'nie ma splittera do podzialu sygnalu tv-sat'...Docelowo ma byc do 4-5 odbiornikow, wiec multiroom Cyfry odpada.Wszedzie ma byc sygnal HD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.05.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Mylisz dwie rzeczy. Splitter "dzieli" kartę dekodera. Multiswitch rozdziela na odbiorniki sygnał z satelity. Jedno od drugiego jest całkowicie niezależne. Natomiast kilka linijek wyżej było o tym, że sygnału SAT nie da się podzielić splitterem, ale nie chodziło o ten splitter do kart dekodera, tylko o splitter w.cz.Ogólnie mówiąc - poczytaj trochę o temacie, doszkol się. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 24.05.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Jak bym mial sie doszkalac we wszystkim co dotyczy budowy i wykonczenia domu, to by mi zabraklo czasu na zajmowanie sie faktycznie ta budowa A tak na serio - czyli rozumiem ze to co chce zrobic jest osiagalne przy pomocy splittera o ktorym pisalem i kart sparowanych z tym splitterem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.05.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Tak. Splitterem, takim do kart kodowych (bezprzewodowym, czy przewodowym) dzielisz kartę dekodera, natmiast sygnał z satelity między odbiorniki dzielisz multiswitchem. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 24.05.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 A sa urzadzenia ktore lacza obie funkcje? I na przyklad da sie je zamontowac w racku 19"? Oczywiscie chodzi o jedno urzadzenie w kontekscie obudowy, a nie polaczenia funkcjonalnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.05.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Szczerze mówiąc nie słyszałem i raczej wątpię, żeby coś takiego było, ale nie jestem specem od TVSat, więc byc może są, a ja o tym nie wiem. Do domowych zastosowań rackowe urządzenia do TVSat sobie odpuść. Chyba, że zbywa Ci kasy na tyle, że nie będzie ci szkoda zapłacić kilkakrotnie więcej za sprzęt tylko po to, żeby go do racka upchać. Multiswitche do racka ciężko kupić, są to zwykle urządzenia profi, bardzo drogie. Poza tym moim zdaniem nie warto - do multiswitcha wprowadzasz od groma przewodów, jeśli umieścisz go w szafie, to zajmie ci to mnóstwo miejsca. A jak powiesisz go gdzieś solo, np. na belce na strychu, będzie i wygodnie i bezproblemowo. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 24.05.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 (edytowane) Pytalem o racka, bo planuje wstawic jakiegos malego (switch lanowy, panel krosowniczy, UPS dla kotlowni itp.). Ze strychem jest u mnie problem taki ze multiswitch potrzebuje pradu, ktorego na strychu nie planuje miec Szkoda ze nikt nie wymyslil jeszcze multiswitcha bezprzewodowego No nic - moze dam to jednak kompleksowo do zaprojektowania i wykonania firmie, ktora mialaby robic instalacje kina domowego... Edytowane 24 Maja 2011 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 24.05.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Szkoda ze nikt nie wymyslil jeszcze multiswitcha bezprzewodowego I zasilałbyś go z baterii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 24.05.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Nie, z sieci elektrycznej.Ale nie musiałbym ciągnąć fafnastu kabli po całym domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 24.05.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 A sa urzadzenia ktore lacza obie funkcje? I na przyklad da sie je zamontowac w racku 19"? Oczywiscie chodzi o jedno urzadzenie w kontekscie obudowy, a nie polaczenia funkcjonalnosci Co do urządzeń "all in one" to nie spotkałem się z multiswitchem i spliterem. Podejrzewam, że nikt o czymś takim nie myśli bo jest to mało opłacalne. Niewielu jest klientów którzy by się zdecydowali na coś takiego od konkretnego jednego producenta. Większość ma w czym wybierać podczas zakupu multiswitcha a ze spliterami to jest ich tylko kilku. Kolejna sprawa to zamontowanie ich w szafie rackowej jest jak dla mnie ... niewypałem (dla domku jednorodzinnego). Większość "poważnych" inwestorów na siłę chce mieć u siebie szafy teleinformatyczne dla 6-10 gniazd RJ45 a przecież jest to czysto nieekonomiczne. Jest sporo innych ciekawych rozwiązań. Wracając do montażu multiswitcha w szafie rackowej to pozostaje tylko montaż albo na półce stałej albo w szufladzie ruchomej co w pierwszym i drugim rozwiązaniu nie jest wcale atrakcyjne. Lepszym rozwiązaniem ją rozdzielnice multimedialne z płytami perforowanymi do której można właśnie takie czy inne urządzenia zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 24.05.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Lepszym rozwiązaniem ją rozdzielnice multimedialne z płytami perforowanymi do której można właśnie takie czy inne urządzenia zamontować. Poczytałem o rozdzielniach, Google właściwie wskazuje jeden model (RM 6415-1, chociaż pewnie są i inne) ale on u mnie się nie sprawdzi. O ile jeszcze 8 gniazd na tv-sat by od biedy wystarczyło, to 12 portów na patchpanelu to o połowę za mało. Same telewizory i access-pointy zajmą połowę, a gdzie reszta urządzeń, telefony itp? A nie widzę opcji dołożenia jakichś modułów typu właśnie patchpanel. Poza tym to nie rozwiąże mi montażu UPS-a... rackowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 24.05.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Większość "poważnych" inwestorów na siłę chce mieć u siebie szafy teleinformatyczne dla 6-10 gniazd RJ45 a przecież jest to czysto nieekonomiczne. Inwestora małpy, inwestora cyrk. Przecież tak szafa to komfort i reklama dla instalatora. Powinieneś zostać doradcą inwestycyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 25.05.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Poczytałem o rozdzielniach, Google właściwie wskazuje jeden model (RM 6415-1, chociaż pewnie są i inne) ale on u mnie się nie sprawdzi. O ile jeszcze 8 gniazd na tv-sat by od biedy wystarczyło, to 12 portów na patchpanelu to o połowę za mało. Same telewizory i access-pointy zajmą połowę, a gdzie reszta urządzeń, telefony itp? A nie widzę opcji dołożenia jakichś modułów typu właśnie patchpanel. Poza tym to nie rozwiąże mi montażu UPS-a... rackowego. Oczywiście każdy ma swoje wizje i o to w tym wszystkim chodzi. Ja wyraziłem tylko swoje zdanie. W zależności do czego będzie UPS to chyba większy wybór jest ups'ów stacjonarnych a o rozdzielnicy której wspominałem to przykładem może być FW Media firmy Hager. Pełna dowolność konfiguracji - jest w czym wybierać: http://www.hager.pl/rozdzial-energii/rozdzielnice-/fw-media/1043.htm Ponadto wszystko mamy w jednym miejscu: zabezpieczenia elektroinstalacyjne, sprzęt medialny a i wszelką automatykę domową można zmieścić. Inwestora małpy, inwestora cyrk. Przecież tak szafa to komfort i reklama dla instalatora. Powinieneś zostać doradcą inwestycyjnym. Reklamę można zdobyć w inny sposób - doradzając inne rozwiązania a nie tylko jedno "oklepane" i nie zawsze najlepsze. A po drugie lepiej opisać swoje zdanie w kulturalny sposób jak tylko innych bezczelnie obrażać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.05.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 W zależności do czego będzie UPS to chyba większy wybór jest ups'ów stacjonarnych a o rozdzielnicy której wspominałem to przykładem może być FW Media firmy Hager. Pełna dowolność konfiguracji - jest w czym wybierać: http://www.hager.pl/rozdzial-energii/rozdzielnice-/fw-media/1043.htm Ponadto wszystko mamy w jednym miejscu: zabezpieczenia elektroinstalacyjne, sprzęt medialny a i wszelką automatykę domową można zmieścić. Fajna ta rozdzielnica. Ciekawe czy gdzieś można obejrzeć jakąś większą instalację (np. ze switchem, patchpanelami, multiswitchem itd.) Integracja wszystkiego w jednej rozdzielnicy to może być jednak plus jak i minus. Czasami łatwiej jest zrobić 2 oddzielne punkty - elektryczny w jednym miejscu, a 'multimedialny' w innym. W innym przypadku może się okazać że musimy ciągnąć przez pół domu dziesiątki metrów kabli i przewodów, zamiast zminimalizować wydatki i zrobić punkt dystrybucyjny gdzieś bliżej. Co do UPS-ów - jasne że łatwiej można kupić taki wolnostojący (ale to tez zależy od mocy), tylko że potem mamy takie wolnostojące urządzenia w 5 miejscach w domu, bo 'przecież tak łatwiej'. Ja chcę raczej zminimalizować ilość przypadkowego sprzętu stojącego luzem w jakichś szafach, komodach i innych, stąd pomysł postawienia małej szafy rackowej na tego typu ustrojstwa. Kwestia indywidualnego wyboru, co kto woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 25.05.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 (edytowane) Reklamę można zdobyć w inny sposób - doradzając inne rozwiązania a nie tylko jedno "oklepane" i nie zawsze najlepsze. A po drugie lepiej opisać swoje zdanie w kulturalny sposób jak tylko innych bezczelnie obrażać. A jak chcesz to zrobić, jeśli ktoś bez ciebie ogląda twoją robotę, a ogląda tylko dlatego że inwestor chciał się pochwalić. A po drugie lepiej opisać swoje zdanie w kulturalny sposób jak tylko innych bezczelnie obrażać. Obrażać? A w którym miejscu. Edytowane 25 Maja 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.06.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Poczytałem o multiswitchach i Cyfrze+ i mam zagwozdkę.Jeśli nie planujemy montować żadnej anteny naziemnej i rozdzielić tylko sygnał z Cyfry na 4 odbiorniki w budynku, to jaką zaletę ma puszczenie tego przez multiswitch, nad bezpośrednim ciągnięciem kabli do odbiorników od anteny (a właściwie to przez jakiś patch panel krosowniczy - są takie w ogóle dla coaxów?)?Skoro planujemy wykorzystanie pary dla każdego odbiornika (PVR), to i tak musimy od anteny do multiswitcha puścić 8 kabli, zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 06.06.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Jeśli nie planujemy montować żadnej anteny naziemnej i rozdzielić tylko sygnał z Cyfry na 4 odbiorniki w budynku, to jaką zaletę ma puszczenie tego przez multiswitch, nad bezpośrednim ciągnięciem kabli do odbiorników od anteny Między multiswitchem a antena idą tylko 4 kable i nie ma znaczenia czy za multiswitchem będzie 1 czy 50 odbiorników satelitarnych.. Wada rozwiązania z multiswitchem na cztery odbiorniki z pojedynczym wejściem, to wyższe koszty. (a właściwie to przez jakiś patch panel krosowniczy - są takie w ogóle dla coaxów?)? to właśnie multiswitch Poczytałem o multiswitchach i Cyfrze+ i mam zagwozdkę. Za mało przeczytałeś o multiswitchach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.06.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 to właśnie multiswitch Nie do końca. Chodzi mi o to że rozrysowuję instalację dla pokojów które będą miały odbiorniki dopiero za 3-5 lat. Nie wiem w tej chwili w którym miejscu tych pokojów będą w przyszłości odbiorniki, więc chciałem dać po gniazdku na każdej ze ścian. Cała ta instalacja miała się schodzić do czegoś w stylu panelu krosowniczego, gdzie w przyszłości przepnę sobie po prostu odpowiednie gniazdka (te ze ściany gdzie faktycznie będzie odbiornik) na multiswitch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 07.06.2011 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 ... Jeśli nie planujemy montować żadnej anteny naziemnej i rozdzielić tylko sygnał z Cyfry na 4 odbiorniki w budynku, to jaką zaletę ma puszczenie tego przez multiswitch, nad bezpośrednim ciągnięciem kabli do odbiorników od anteny (a właściwie to przez jakiś patch panel krosowniczy - są takie w ogóle dla coaxów?)? Skoro planujemy wykorzystanie pary dla każdego odbiornika (PVR), to i tak musimy od anteny do multiswitcha puścić 8 kabli, zgadza się? Multiswitch pozwala zaoszczędzić na: - wieszaniu kilku anten obok siebie - układaniu całkiem sporej ilości kabli od anteny do Tunera umieszczonej gdzieś daleko (przy montażu centralno - gwieździstym montuje się MS, albo w kamienicach na każdej kondygnacji MS) Multiswitch pozwala na budowanie skomplikowanych instalacji RTVSAT przy prawie nieograniczonej ilości gniazd końcowych dla 1 anteny satelitarnej (z odbiorem nawet 4 satelit). Same zyski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 07.06.2011 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 ... Chodzi mi o to że rozrysowuję instalację dla pokojów które będą miały odbiorniki dopiero za 3-5 lat. Nie wiem w tej chwili w którym miejscu tych pokojów będą w przyszłości odbiorniki, więc chciałem dać po gniazdku na każdej ze ścian. Cała ta instalacja miała się schodzić do czegoś w stylu panelu krosowniczego, gdzie w przyszłości przepnę sobie po prostu odpowiednie gniazdka (te ze ściany gdzie faktycznie będzie odbiornik) na multiswitch. Jak dla mnie jakieś połowiczne rozwiązanie. Osobiście jestem daleki od robienia czegoś na raty - raz a pożądnie. Nie lepiej wszystkie gniazda podłączyć jak sie należy? W takiej sytuacji w każdej chwili życia rodzinnego można przenieść TV (i tuner) w dowolne miejsce, np. przyjeżdża rodzinka, impreza rodziców - TV dla dzieci, cokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts