Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimosz Ling combi Viadrus, groszek Wasze ustwienia.

qwazar

Recommended Posts

Do napisania tego postu zmusiły mnie problemy jakie mam z zakupionym groszkiem z kopalni Bobrek.

Poprzednio paliłem węglem z Chwałowic i Julianem i przy nich problemów nie było.

Napiszcie proszę jakiego groszku używacie przy kotłach Ling i jakie macie ustawienia.

Ling U22 Klimosza

Groszek Chwałowice i Julian:

- 8s podawania, 30s przerwy i podtrzymanie żaru co 25minut

- dmuchawa otwarta na ok. 2cm

- temperatura na piecu ustawiona na 62C

- temperatura wody w bojlerze ustawiona na 42C

- sterownik pokojowy temperatury

Spalanie super.

-------------------------------------------------

Groszek z Bobrka:

- 8s podawania, 50s przerwy, podtrzymanie żaru co 25 min

- dmuchawa otwarta na ok. 4cm

- reszta jw.

Spalanie tragiczne, walczę dalej.

Edytowane przez qwazar
poprawa tytułu

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Proszę o pomoc

Piec ling combi 35kW (bez pogodówki) ustawienia U1 -5s, U2- 20s, U3- 20min., dom nowy, dobrze ocieplony, pow. 300m2 (dom dwulokalowy - całość obsługuje 1 piec), węgiel nie wypala się do końca, strasznie dużo popiołu i niewypalonego węgla (ok. 3 pojemników na 2 dni) - 2 worki węgla spalane na dzień (worki po 30kg) przy temp. -10 na zewnątrz, w domu temp. + 23 do +25 (jestem ciepłolubna), węgiel ekogroszek z Juliusza, ponoć b. dobry, może mamy złe ustawienia, pomóżcie proszę.

• 3 years później...

witaj ,tak ze pale w klimoszu drogi ,ale cena robi jakoscpewnie juz rozgryzlas swuj piec, ale i tak sie podziele doswiadczeniami;)posiadam kl.23kw

twoje ustawienia sa dosyc dobre ale jezeli nie dopala to wydluz czas podawania , wegla lub zwieksz powietrrze ja caly czas zmieniam ustawienia ,sa to nie wielki korekty i obserwacja , serwisant przy pierwszym uruchomieniu zrobil takie ustawienia u1 5s u2 15 s u3 15min. dmuchawa na 95procent wuwczas bylo duzo spiekow zbyt duza teperatura w palenisku nominalna dla mojego kotla to 5,17,15 ja teraz pale u1 5s u2 27 u3 30min powietrze na 88 dobrze sie wypala kilka niewielkich spiekow ,a tak sam pyl powodzenia