przand 30.10.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Witam. Staje przed trudnym momentem, z ktorym trzeba sie zmierzyc. Doborem osprzetu hydraulicznego i pieca do budowanego przeze mnie domu jednorodzinnego. Stad morze pytan... ale po kolei: I. DOM - Jednorodzinny z uzytkowym poddaszem (projekt Hornówek). Ponad 250 m2, w tym około 100 m2 ogrzewania podłogowego, 3 łazienki, rodzina 4-osobowa + ewent. goscie. Dom dobrze ocieplony: budynek z porothermu 35 + wełna 20 cm, 30 cm wełny na poddaszu, okna drewniane z pakietem trójszybowym. II. PIEC - Kocioł gazowy kondensacyjny, jednofunkcyjny, z zamkniętą komorą spalania, wiszacy, niedrogi . O jakiej mocy? Czy te do 28 kW to nieco nie za malo? Z doborem oscyluje wokol kotlow ok 30-35 kW. Na chwile obecna mam na uwadze dwa: 1) Junkers Cerapur Comfort ZBR 35-3A 2) Viessmann Vitodens 200-W (8,8 - 35 kW) De Dietricha nie chce, co do Vaillanta tez jestem sceptyczny (obecnie uzytkuje taki piec). Ale czekam na sugestie. III. URZADZENIA WSPOLPRACUJACE W domu planuje instalacje kominka z plaszczem wodnym (od razu) i prawdopodonie solarów (jak beda w gminie dotacje, rury mam wyprowadzone). Kominek raczej bedzie w systemie otwartym i zakladam ze wspomoze ogrzewanie CWU oraz instalacji CO. Czy moze lepiej zaryzykowac z wkladem do obiegu zamknietego? IV. WYMIENNIK CIEPŁEJ WODY Interesuje mnie ACV Multi Energy 400. Czy wg Was nadaje sie do podpiecia powyzszych urzadzen? Czy kominek podpiac przez wymiennik ciepla a solary bezposrednio? Licze na porade i Wasze opinie co do wymienionego osprzetu. Czy powyzszy system bedzie wydolny? A moze cos w nim zmodyfikowac? Z gory dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 02.11.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Moja skromna propozycja to duży bufor z 2 wężownicami i wewnętrznym zbiornikiem na CWU. Do wężownic podepniesz kominek w układzie otwartym, do drugiej solary. Piec i kaloryfery będą w układzie zamkniętym bufora. Bufor pozwoli odebrać ciepło z solarów i z kominka. Wielkość bufora to ok 1000-1500l. Ja mam 750l z wewnętrznym zbiornikiem 250l na CWU i wody wystarcza na 3 łazienki. Co do wielkości pieca to sądzę, że wystarczy do takiego domu nawet 15kW. Ja mam podobnie ocieplony z powierzchnią ok 260m2 i kocioł 15kW wystarcza nawet w -20 stopniowe mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Dlaczego nie chcesz podłogówki w całym domu? I policz ile to wszystko będzie kosztować bo może okazać się że nie tędy droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przand 02.11.2010 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Niestety instalacje w tym i podlogowka sa juz ulozone i zalane posadzka, wiec te pole manewru juz sie zamknelo Jakies konkretne propozycje modelu buforu ciepla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 03.11.2010 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Niestety instalacje w tym i podlogowka sa juz ulozone i zalane posadzka, wiec te pole manewru juz sie zamknelo Jakies konkretne propozycje modelu buforu ciepla? Buforka trzeba poszukać. Na przykład taki: http://www.biawar.com.pl/index.php/ogrzewacze-wody/zbiorniki-multiwalentne-buz/menu-id-115.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts