Anjazzielonego 31.10.2010 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Prośba do wszystkich z dobrymi pomysłami o rady, jak umieścić drzwi do łazienki (pomieszczenie nr 7) - czy zostawić je zgodnie z projektem, czy lepiej przenieść na lewą stronę: wprowadziliśmy ns. zmiany w porównaniu do oryginalnego projektu (rzuty są w oryginalnej wersji): Wyjście z pomieszczenia nr 8 na korytarz zamurowane, będą drzwi między pomieszczeniami nr 1 i 8. W związku z tym, że w zasadzie cała ściana w korytarzu będzie wolna, przenieśliśmy na nią schody. Schody będą drewniane, jednobiegowe proste, albo z 1/4 zabiegu. I jakoś tak mi się drzwi do łazienki zaraz za schodami nie widzą, po pierwsze, sądzę, że będzie to brzydko wyglądać, a po drugie, nie wiem, czy będzie to funkcjonalne. Jak się Wam wydaje??? http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/xj/yb/sxfm/qUmyDm5NrGA0iAeVTX.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 31.10.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Jak przenieśliście schody to przeniosłabym i drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasche 31.10.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 ja bym też przestawiła ... zdecydowanie, ale obmyśl plan łazienki i czy spływy będą pasować do wizji http://i1.fmix.pl/fmi2305/1add150600221c9e4ccd38ff/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konstancja30 31.10.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Aniu ... mam bliźniaczy układ obecnie no gdyby odciąć pomieszczenia za salonem ... ... pierwsze to połączenie dwóch wiatrołapów ...1i8 ... mozna tylko nie lekceważ tych dwóch szaf które w ten sposób tracisz ... część gospodarcza ...tu na przechowywanie to na etapie budowy bardzo często niedoceniane i pomijane sektory ... budujemy oczami i nie myslimy o praktyce a masa butów palt i czapek ... jeżeli tam zostanie to masz masę porządku za sobą ... i niech zostanie w ładzie za zamkniętymi drzwiami ...w tym zakresie nikt nie wymyślił nic lepszego od szafy ... ale możesz zrobić jedną długą na ścianie gdzie zamurujesz drzwi ... i wilk syty i owca cała ..(a umywalka niezbędna ... nie pozwól na wprowadzenie brudnego obuwia za te drzwi ....z autopsji ostrzegam ... trudno mi doradzić w kwestii schodów ... to najtrudniejsza kwestia w domu ...od nich wiele zależy i trzeba fachowca ... muszą być wygodne ... wygodne oznacza określoną szerokość stopnia i wysokość ... myślę że przenieść je na lewo mozna po dokładnym sprawdzeniu czy się zmieszczą zgodnie z ich wymaganiami bo najpiękniejsze zostaną znienawidzone jeżeli kazdego dnia będziesz sie na wzbijać wbrew prawom fizyki ... warto dla ich prawidłowych gabarytów zmienić coś w ogólnym planie niż odwrotnie ... gdyby ci sie zmieściły jednobiegowe to sliczne i wzrokowo i do pokonywania ... nie żałuj w tym względzie na profesjonalistów ...warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konstancja30 31.10.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 nic to że tu sie o schodach debatuje ... jak powiedziałam plan jak zdarty z mojego M ... to z autopsji bedzie ... nie ma nic gorszego niż taki układ kuchni z jadalnią ... otwarta kuchnia to nie integrowanie z gośmi tylko ich wieczne patrzenie nam na ręce ... a potem poza szczęśliwcem posadzonym tyłem do kuchni wszyscy patrzą jedząc na to co w czasie przygotowań pozostało w kuchni ... dlatego zamiast tego barku wymyśl coś co zasłoni i oddzieli te dwa sektory warto ... no i jak lubisz bigos czy rybki to przy otworzonej kuchni przygotuj sie na ich zapach w całym domu ...zwłaszcza w cześci ponad schodami ... przy najlepszym wyciągu nawet ... moim zdaniem ta kuchnia może być oddzielona od reszty dołu przy okazji wkomponujesz w nią ten słup (słupy to zmory aranżacyjne ...) ... to duża ulga przy meblowaniu ... unikniesz walki o salonowy look w kuchni i nie będziesz musiała z niczego rezygnowac w salonie ... zamykając tę przestrzeń mozesz mieć kuchnie z małym stolikiem do szybkich posiłków i zyskujesz sporo ściany na szafki do przechowywania ... a z czasem jest co przechowywac ...oj jest ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anjazzielonego 31.10.2010 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 (edytowane) Wielkie dzięki za porady, Lasche i Koni:) Konstancjo, dom już jest, stoi, niedługo skończy się krycie dachu. Schody zostały przeniesione właśnie po wizycie fachowca od schodów, przyjechał zanim wylaliśmy strop, zobaczył, pomierzył, doradził, zdecydowaliśmy, że o wiele lepiej schody będą prezentowały się biegnące przy ścianie.Będzie pole do popisu na dużą galerię zdjęć w drodze na piętro. Zapomnieliśmy jednak pomyśleć o zmianie lokalizacji drzwi do łazienki po przeniesieniu schodów; a szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie schodzenia w dół i widoku drzwi łazienkowych; pewnie gorsza byłaby też komunikacja, schody, i zaraz wejście, przeniesiemy je na pewno. Na razie kuchnia wydaje mi się ok, otwarta na jadalnię, ale jednak nie z bezpośrednim widokiem na salon, trochę na uboczu.Obecną kuchnię mamy też bez drzwi, sprawdza się i nie nastręcza nam problemów przy gotowaniu.A bajzel, no cóż, trzeba będzie na bieżąco i regularnie sprzątać; zaproszenie gości nie musi równać się pobojowisku, jak po bombie:)Gdybyśmy zabudowali całą ścianę aż do słupa, droga do kuchni prowadziłaby przez salon i jadalnię, wydaje mi się, że byłoby to kłopotliwe.Byliśmy w domu wybudowanym wg tego projektu i układ wydał nam się dobry. A masz rację, zabudowując wyjście z kotłowni do holu, i robiąc przejście między kotłownią a wiatrołapem, nie rezygnujemy z szaf, po prostu inaczej je umieścimy, ale z całą pewnością będą. w wiatrołapie będzie duża szafa na całą ścianę na okrycia wierzchnie i buty, plus pewnie mały wieszak dla gości. W kotłowni - również przydatna zabudowa. I w kuchni z całą pewnością nie będzie tego barku - koszmarku, tylko półwysep, lub wyspa. Edytowane 31 Października 2010 przez Anjazzielonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olga_321 28.01.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Aniuzzielonego,Próbuje wysłać do Ciebie prywatną wiadomość ale wygląda na to, że masz przepełnioną skrzynke... Pozdrawiam,Olga_321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts