Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowlańcy i przekręty

Recommended Posts

Dokładnie. Rynek obroni zawsze tych solidnych i uczciwych. A wiadomo przecież że najlepszą reklamą w przypadku tej branży jest reklama szeptana.

Zgadzam się ale najpierw trzeba zdobyć tych pierwszych klientów ale jak? Metoda na wizytówki i reklamówki też jest dobra... ja też tak zaczynałem... i nie wstydzę się tego... no i jeszcze jedno - mieć jeden numer telefonu przez praktycznie całe życie! ...ja parę lat temu musiałem zmienić i wiem że paru potencjalnych klientów straciłem...

...no i mala rada dla wchodzących na rynek - na początku trzeba być tanim i dobrym a jak wyrobicie sobie już markę to możecie pozostać już tylko dobrym :D ale jeśli zrezygnujecie z tego "dobry" to pozostaniecie już tylko tani!!! U Inwestorów indywidualnych dobre pieniądze są tylko z polecenia - Inwestor dołoży parę złotych by mieć spokojną głowę i dobrze spać po nocach ...ale sa Inwestorzy co chcą mieć tanio zrobione i dają ogłoszenie na giełdę ofert typu Get-Up (sufit podwieszany - stawka 27zł/m2!!!:jawdrop:...oczywiście faktura! Oczywiście jeśli bym chciał wejść musiałbym "dać" mniej!!!)

Pytać, pytać i jeszcze raz pytać. Rodziny, znajomych, tu na forum, poprosić o pokazanie swoich robót. Jak to mówią; kto pyta nie błądzi. I jeszcze raz to podkreślę, nigdy nie płacić przed!

...zgadzam się ale częściowo... bo zaliczki w trakcie są niezbędnym zabezpieczeniem wykonawcy... ja nie wchodzę jeśli nie mam zagwarantowanych zaliczek w trakcie... oczywiście zawsze te pól kroku w tyle... bo może się okazać że tak jak kolega-konkurencja dowiedział się po skończonej pracy (praca bez zarzutu!) że niemoralnym i sprzecznym z poczuciem sprawiedliwości społecznej byłoby wyplacenie takich pieniedzy!!! (płytki przeszło 300m2 stawka taka sobie... chyba 30-35zł/m2 ...praca po 14 i wiecej godzin dziennie świątek, piątek czy niedziela... no i uwinął się z tym dosyć szybko... ) Argument - u niego we firmie ludzie takich pieniędzy nie zarabiają!!! No i kolega był w plecy chyba 4 tysie!!! Tacy inwestorzy (z malej litery!) też się trafiają!!!

Tys prawda. No na szczęście ja jakoś nie trafiłem na pseudo fachowców i pijaczków ( jedynie jak wodę podłączali to bez flachy im robota nie szła:)) Za roboty które ciężko naprawić nawet świadomie płaciłem więcej ale miało być raz a dobrze. Samemu robiłem tylko rzeczy które w razie spieprzenia można było łatwo i tanio naprawić;)