Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Jestem nowym zapaleńcem a tym bardziej zielonym w branży budowlanej ale potrzebuje rady. Zaczynam budowe w tym roku na wiosne stawiam swój wymazony domek na istniejących już fundamentach. Będzie to dom podpiwniczony wraz z garażem. Wiazd do garażu jest z drugiej strony niż bym chciał. I tu jest moje pytanie chciałbym wyciąć z drugiej strony taki wiazd w ścianie fundamentowej (może nazywają się piwniczne) ma ok 50-60 cm grubości i są zbrojone stalowymi prentami. Czy sa do takich prac może jakieś specjalne piły które umożliwią mi w miarę bezproblemowo i jak najmiejszym kosztem zrobienie takiego otworu( wiem że mogę użyć pożądnego pikola i rozwalić ścianę ale boję się czy drgania nie naruszą pozostałyćh ścian, fundamentów lub płyty podłogowej). A może lepiej nic nie ruszać i zostawić tak jak jest.

https://forum.murator.pl/topic/14978-wjazd-do-gara%C5%BCu/

Witam Wszystkich

I tu jest moje pytanie chciałbym wyciąć z drugiej strony taki wiazd w ścianie fundamentowej (może nazywają się piwniczne) ma ok 50-60 cm grubości i są zbrojone stalowymi prentami. Czy sa do takich prac może jakieś specjalne piły które umożliwią mi w miarę bezproblemowo i jak najmiejszym kosztem zrobienie takiego otworu( wiem że mogę użyć pożądnego pikola i rozwalić ścianę ale boję się czy drgania nie naruszą pozostałyćh ścian, fundamentów lub płyty podłogowej). A może lepiej nic nie ruszać i zostawić tak jak jest.

Flex z tarczą diamentową i przeciąc z obu stron ściany, potem wyburzyć.

Pewnie masz na ten dom projekt, w którym jest nadproże (to z drugiej strony), więc już wiesz jak powinno wyglądać.

Zgłoś tylko sprawę do urzędu, żebyś potem nie miał problemów (rysunek z naniesioną przez kierownika zmianą). Jak nie odpowiedzą w ciągu (bodajże) 30 dni, to nanosisz to na dok. powyk. Jak odpowiedzą, że masz wystąpić o zmianę pozw. na budwę, to wystąpisz.

Pzdr

https://forum.murator.pl/topic/14978-wjazd-do-gara%C5%BCu/#findComment-242173

koszt będzie nieporównywalnie mały do korzyści jakie pewnie przyniesie Ci to rozwiązanie (podejrzewam, że zaoszczędzisz na długości podjazdu - nie będziesz musiał omijać swojego domku przed wjazdem do garażu).

Pozdrawiam

Pearl

https://forum.murator.pl/topic/14978-wjazd-do-gara%C5%BCu/#findComment-242213