Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naiwnych nie sieją ...

HenoK

Recommended Posts

Przeglądając ostatnio aukcję Allegro, trafiłem na urządzenie G-NER-G reduktor zużycia energii :

http://allegro.pl/listing.php/search?string=reduktor+zu%C5%BCycia+energii&order=p

Sprzedawcy zachwalają to urządzenie, obiecując nawet 30% redukcję zużycia energii elektrycznej, a tym samym rachunków za energię elektryczną.

Dlaczego taka redukcja jest niemożliwa wie każdy, kto ma podstawową wiedzę z zakresu elektrotechniki.

Urządzenie to może zredukować co najwyżej energię bierną, która u odbiorców indywidualnych (taryfa G...) nie jest wogóle mierzona.

Mierzona jest energia czynna, a tej to urządzenie z pewnością nie jest w stanie zredukować.

Pewne oszczędności mogłoby to urządzenie przynieść tam, gdzie wnosi się dodatkową opłatę za pobór energii biernej (dotyczy to raczej dużych odbiorców), jednak tam zazwyczaj są już zaprojektowane i wbudowane odpowiednie kompensatory mocy biernej.

http://allegro.pl/bq12-reduktor-zuzycia-energii-g-ner-g-saver-new-i1282417729.html

17000 pozytywów i tylko jeden negatyw i ty mówisz HenoK że to nie działa;)?

Jeżeli uważasz, że działa, to kup. Gość będzie miał 17001 pozytywów ;).

Jak już kupisz, to pochwal się ile energii zaoszczędziłeś :).

...znacznie lepszym sposobem na oszczędności związane z energią elektryczną jest rezygnacja z urządzenia pomiarowego (zwanego potocznie licznikiem) które to oczywiście samo w sobie jest dodatkowym i niepotrzebnym obciążeniem na linii energetycznej... znam takich co zrezygnowali z urządzenia pomiarowego i do celów grzewczych w domu poprowadzili oddzielne zasilanie oczywiście nie obciążone tymże urządzeniem pomiarowym... oszczędności związane z rezygnacją z tego urządzenia sięgnęły 100%... na linii gdzie jest nadal zainstalowane to urządzenie niestety są straty i to tak duże że energetyka musi wystawiać rachunki

...czyli jeszcze raz podsumowując urządzenie pomiarowe wpięte w obwod zasilania generuje duże straty - lepiej jednak z niego zrezygnować!

To cudeńko gościu sprzedaje bez dokładnego opisu technicznego.

Pytam bo lubię wiedzieć, a specem od elektryczności nie jestem.

Chodzi mi o to co ma piernik do wiatraka wsadzając małe cudo do gniazdka i 30% prądu w dół ?

Zdaje sobie sprawę że to kit, ale ciekawi mnie co niby ten kit gdyby był prawdziwy miałby robić ?

To cudeńko gościu sprzedaje bez dokładnego opisu technicznego.

Pytam bo lubię wiedzieć, a specem od elektryczności nie jestem.

Chodzi mi o to co ma piernik do wiatraka wsadzając małe cudo do gniazdka i 30% prądu w dół ?

Zdaje sobie sprawę że to kit, ale ciekawi mnie co niby ten kit gdyby był prawdziwy miałby robić ?

Dać zarobić sprzedającemu. ;)

Zapytaj go, może Ci wyjaśni zasadę działania. Sam jestem ciekawy, co wymyśli.