Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naiwnych nie sieją ...

HenoK

Recommended Posts

Zgłosić można ale jako co ?

...a to że ludzie usilnie szukają sposobu na oszukanie licznika czyli chodzi o spowodowanie błędnych wskazań tegoż ustrojstwa a w następstwie tego praktycznie kradzież zużytych a nienaliczonych kilowatogodzin... czyli jak to mawiała moja śp. babcia - sam diabeł w piekle się śmieje jak złodziej złodzieja okradnie!!! :D :D :D

Edytowane przez Rom-Kon

Wygląda mi że to urządzenie służy do kompensacji mocy biernej, urządzeń o charakterze indukcyjnym lodówki itp.

Jeżeli urządzenie pobiera x [A] to po kompensacji nadal będzie pobierać x [A] z tym że część energii biernej będzie pochodzić z kondensatora. Inną sprawą jest to, że przepływ energii biernej powoduje straty energii czynnej. Kabel pod napięciem grzeją się i to są te straty. Więc jakieś oszczędności są ale raczej nie rzędu 30%.

Dostałem odpowiedź ze źródła:

Jeżeli masz pytanie natury technicznej, problem z urzadzeniem, bądź chcesz zgłosić usterkę skontaktuj się z naszym serwisem:

Bardzo wyczerpująca nieprawdaż :)

...najlepiej u producenta w jego ojczystym języku... szukamy translatora z chinskiego na nasze? :D :D :D

...wcale bym się nie zdziwił gdyby to ustrojstwo miało od spodu gniazdo RJ-45 (8P8C) czyli od sieciówki i w oryginale służyło jako modem do łączności sieciowej po kablach energetycznych (kiedyś była taka koncepcja i nawet urządzenia ale nie przyjęło się to) a przez polskich "inżynierów" zaadoptowane do zgoła innych zadań... :)

• 1 year później...

Mam pytanie w związku z Pana wypowiedzią. Sprzedawcy reduktorów informują że energia bierna jest wyłapywana i kierowana z powrotem do urządzenia i stad mniejsze zużycie energi. Tak więc nie chodzi o redukcję energi biernej tylko jej zamianę na czynną i wykorzystanie jej zwłaszcza że nie jest mierzona i jest za darmo. Rozumiem że dysponuje Pan wiedzą na ten temat więc czy mógłbym prosić o opinię.

Przeglądając ostatnio aukcję Allegro, trafiłem na urządzenie G-NER-G reduktor zużycia energii :

http://allegro.pl/listing.php/search?string=reduktor+zu%C5%BCycia+energii&order=p

Sprzedawcy zachwalają to urządzenie, obiecując nawet 30% redukcję zużycia energii elektrycznej, a tym samym rachunków za energię elektryczną.

Dlaczego taka redukcja jest niemożliwa wie każdy, kto ma podstawową wiedzę z zakresu elektrotechniki.

Urządzenie to może zredukować co najwyżej energię bierną, która u odbiorców indywidualnych (taryfa G...) nie jest wogóle mierzona.

Mierzona jest energia czynna, a tej to urządzenie z pewnością nie jest w stanie zredukować.

Pewne oszczędności mogłoby to urządzenie przynieść tam, gdzie wnosi się dodatkową opłatę za pobór energii biernej (dotyczy to raczej dużych odbiorców), jednak tam zazwyczaj są już zaprojektowane i wbudowane odpowiednie kompensatory mocy biernej.

Po pierwsze i najważniejsze: za energię bierną i tak nie płacisz (zakładam, że jesteś odbiorcą indywidualnym, nie fabryką z własną podstacją energetyczną), więc ten wynalazek nie zmniejszy twojego rachunku nawet o grosz.

Po drugie... właściwie nie ma żadnego "po drugie", powyższe wyczerpuje temat.

Z "zawracaniem energii biernej z powrotem do urządzenia" nawet nie mam siły dyskutować, bo ręce mnie opadli z wrażenia.

Urządzenie jest znane od dość dawna ii cały czas na nie łowią kolejnych naiwnych, doczekało się nawet swojego hasła na wikipedii:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bill_killer

J.

Edytowane przez Jarek.P

Są plany wprowadzenia nowych liczników energii tzw. inteligentnych które będa mierzyły oba rodzaje energii także w wypadku odbiorców indywidualnych, w takim przypadku to urządzenie powinno pomóc. Kolega ma sklep spożywczy i u niego po rozpoczeciu dzałalności przybiły go rachunki (sporo lodówek i chłodziarek) przyszedł znajomy elektryk, zamontował kilka urządzeń i mocno spadły, o szczegóły nie pytajcie bo nie znam ale dopytam przy okazji.

Nowoczesne elektroniczne liczniki są produkowane w wersjach potrafiących mierzyć i moc bierną, ale nie wydaje mi się, żeby zakłady energetyczne planowały instalację takich wersji tych liczników u małych odbiorców choćby z powodu ekonomicznego bezsensu takiego kroku. Tak więc, jeśli faktycznie są takie plany, jak piszesz, z chęcią bym o nich poczytał. Wskażesz źródło?

J.