Rom-Kon 02.11.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 (edytowane) Zgłosić można ale jako co ? ...a to że ludzie usilnie szukają sposobu na oszukanie licznika czyli chodzi o spowodowanie błędnych wskazań tegoż ustrojstwa a w następstwie tego praktycznie kradzież zużytych a nienaliczonych kilowatogodzin... czyli jak to mawiała moja śp. babcia - sam diabeł w piekle się śmieje jak złodziej złodzieja okradnie!!! :D Edytowane 2 Listopada 2010 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.11.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Wygląda mi że to urządzenie służy do kompensacji mocy biernej, urządzeń o charakterze indukcyjnym lodówki itp. Jeżeli urządzenie pobiera x [A] to po kompensacji nadal będzie pobierać x [A] z tym że część energii biernej będzie pochodzić z kondensatora. Inną sprawą jest to, że przepływ energii biernej powoduje straty energii czynnej. Kabel pod napięciem grzeją się i to są te straty. Więc jakieś oszczędności są ale raczej nie rzędu 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.11.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Dostałem odpowiedź ze źródła: Jeżeli masz pytanie natury technicznej, problem z urzadzeniem, bądź chcesz zgłosić usterkę skontaktuj się z naszym serwisem: Bardzo wyczerpująca nieprawdaż ...najlepiej u producenta w jego ojczystym języku... szukamy translatora z chinskiego na nasze? :D ...wcale bym się nie zdziwił gdyby to ustrojstwo miało od spodu gniazdo RJ-45 (8P8C) czyli od sieciówki i w oryginale służyło jako modem do łączności sieciowej po kablach energetycznych (kiedyś była taka koncepcja i nawet urządzenia ale nie przyjęło się to) a przez polskich "inżynierów" zaadoptowane do zgoła innych zadań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archtw 25.08.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Mam pytanie w związku z Pana wypowiedzią. Sprzedawcy reduktorów informują że energia bierna jest wyłapywana i kierowana z powrotem do urządzenia i stad mniejsze zużycie energi. Tak więc nie chodzi o redukcję energi biernej tylko jej zamianę na czynną i wykorzystanie jej zwłaszcza że nie jest mierzona i jest za darmo. Rozumiem że dysponuje Pan wiedzą na ten temat więc czy mógłbym prosić o opinię. Przeglądając ostatnio aukcję Allegro, trafiłem na urządzenie G-NER-G reduktor zużycia energii : http://allegro.pl/listing.php/search?string=reduktor+zu%C5%BCycia+energii&order=p Sprzedawcy zachwalają to urządzenie, obiecując nawet 30% redukcję zużycia energii elektrycznej, a tym samym rachunków za energię elektryczną. Dlaczego taka redukcja jest niemożliwa wie każdy, kto ma podstawową wiedzę z zakresu elektrotechniki. Urządzenie to może zredukować co najwyżej energię bierną, która u odbiorców indywidualnych (taryfa G...) nie jest wogóle mierzona. Mierzona jest energia czynna, a tej to urządzenie z pewnością nie jest w stanie zredukować. Pewne oszczędności mogłoby to urządzenie przynieść tam, gdzie wnosi się dodatkową opłatę za pobór energii biernej (dotyczy to raczej dużych odbiorców), jednak tam zazwyczaj są już zaprojektowane i wbudowane odpowiednie kompensatory mocy biernej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.08.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 (edytowane) Po pierwsze i najważniejsze: za energię bierną i tak nie płacisz (zakładam, że jesteś odbiorcą indywidualnym, nie fabryką z własną podstacją energetyczną), więc ten wynalazek nie zmniejszy twojego rachunku nawet o grosz.Po drugie... właściwie nie ma żadnego "po drugie", powyższe wyczerpuje temat. Z "zawracaniem energii biernej z powrotem do urządzenia" nawet nie mam siły dyskutować, bo ręce mnie opadli z wrażenia. Urządzenie jest znane od dość dawna ii cały czas na nie łowią kolejnych naiwnych, doczekało się nawet swojego hasła na wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bill_killer J. Edytowane 27 Sierpnia 2012 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truteń1719510061 02.09.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Są plany wprowadzenia nowych liczników energii tzw. inteligentnych które będa mierzyły oba rodzaje energii także w wypadku odbiorców indywidualnych, w takim przypadku to urządzenie powinno pomóc. Kolega ma sklep spożywczy i u niego po rozpoczeciu dzałalności przybiły go rachunki (sporo lodówek i chłodziarek) przyszedł znajomy elektryk, zamontował kilka urządzeń i mocno spadły, o szczegóły nie pytajcie bo nie znam ale dopytam przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.09.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Nowoczesne elektroniczne liczniki są produkowane w wersjach potrafiących mierzyć i moc bierną, ale nie wydaje mi się, żeby zakłady energetyczne planowały instalację takich wersji tych liczników u małych odbiorców choćby z powodu ekonomicznego bezsensu takiego kroku. Tak więc, jeśli faktycznie są takie plany, jak piszesz, z chęcią bym o nich poczytał. Wskażesz źródło? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts