Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgrzewanie pp przy ścianie, pomocy

qwertyasdfgh

Recommended Posts

Witam, mam zgrzewarke tego typu http://allegro.pl/zgrzewarka-do-rur-pcv-pp-2100-w-7-matryc-nozyce-i1284702986.html i kompletnie nie wiem jak zgrzac 2 rurki kolankiem w narożniku ściany. Jesli nagrzeje rurke i kolanko to musze rurke wsunac w kolanko a jak je wsune to mi rura odejdzie od sciany i nie bede jej mial jak przymocować do sciany bo bedzie od niej odchodzila za bardzo. Wszystko jest wyjasnione na zalacznym obrazku. Podobny problem mam przy wyprowadzaniu podejsc pod umywalke trojnikiem z glownej rury, ja wyciagne zgrzewarke i wloze rurke to rurka wychodzi z bruzdy pionowej w ktorej powinna sie znajdowac. Jak takie cos zrobić, inna zgrzewarka jest potrzebna?

zgrzewara..JPG

Może inaczej, jak wykonać takie podejscie pod baterie? Jak to sie zgrzewa po kolei? Zalozmy ze mam rownolegla do sciany rure w posadzce, wklejam trojnik i jak chce wkleic rurke prostopadla do sciany w ten trojnik to zgrzewarka zabiera mi jakies 5 cm i po zgrzaniu jak wloze rurke do trojnika to rurka nie bedzie dostatecznie gleboko w scianie. Nie wiem czy zrozumiale to wytłumaczyłem

instalacja..JPG

Porobiłem zdjęcia jak to dokładnie u mnie wygląda. Mam jedna zgrzewarke, rury to pp25. Woda dochodzi tymi metalowymi zlaczkami. Zgrzewarka ma dokladnie 8 cm szerokosci razem z kamieniami i jak odchyle rure to ona mi na te kamienie nie wejdzie prostopadle (fot 2). Czy jest jakis sposob zeby to polaczyc? Pomóżcie

Kopia Kopia 011120.jpg

01112010155..jpg

Kopia 01112010153..jpg

Edytowane przez qwertyasdfgh

Zgrzewarka ma dokladnie 8 cm szerokosci razem z kamieniami i jak odchyle rure to ona mi na te kamienie nie wejdzie prostopadle (fot 2). Czy jest jakis sposob zeby to polaczyc? Pomóżcie

Tak. Pożyczyć drugą zgrzewarkę. Ewentualnie dać śrubunek na to przejście stal - PP. Tylko że to gorsze rozwiązanie - uszczelka gumowa jest zawsze najsłabszym ogniwem.

faktycznie im mniej połączeń skręcanych w posadzce tym lepiej, innym rozwiązaniem sytuacji jest dodatkowe zagięcie nitki: najpierw zgrzewasz to co niebieskie na rysunku, potem przejście stali na pp z kawałkiem rurki (niebieska) i kolanko, na koniec łączysz obie części zgrzewem czerwonej rurki z kolankiem (do wyboru masz w zależności gdzie wygodniej oba końce rurki, miejsca oznaczone żółtymi kropkami)

samo zagięcie też możesz zrobić, że tak powiem, od ściany bądź do ściany, tak jak ci wygodniej będzie, różnicy funkcjonalnej nie ma

pp.jpg

Uwaga, kolejna szansa na zdobycie superwiertarki w konkursie !!!

Skomentuj artykuł opublikowany na stronie głównej Muratordom.pl. Inni już to zrobili. Autorzy najciekawszych wypowiedzi otrzymają superwiertarkihttp://forum.muratordom.pl/[email protected]

Na ciekawe komentarze czekamy tylko do środy. Tytuł artykułu wskazaliśmy w ostatnim newsletterze Muratordom nr 417.

Jeżeli jeszcze nie jesteś naszym subskrybentem, zapisz się ! (www.muratordom.pl/newsletter).

Ostatni już konkursowy newsletter z informacją, pod którym artykułem zamieścić komentarz by wygrać, wyślemy jeszcze tylko 4 listopada. Wskazówki szukaj TYLKO w newsletterze Muratordom.pl !

Szczegóły i regulamin na stronie konkursowej.

Pozdrawiamy

Redakcja Muratordom.pl

Ok uporałem się z tym, wyjście z metalowej rury przedłużyłem o jakiś metr zeby dało się to trochę odgiać i ostatnie zgrzewy poszły na trojnikach z glownych rur, zamieszczam zdjecia może się komuś przyda.

Przy okazji zapytam: co polecacie na wypełnienie tych bruzd pod te rury? w podlodze sa bruzdy na glebokosc 8 cm a w scianach na ok 3-4 cm, pozdrawiam i dziekuje za udzieloną pomoc

Ok uporałem się z tym, wyjście z metalowej rury przedłużyłem o jakiś metr zeby dało się to trochę odgiać i ostatnie zgrzewy poszły na trojnikach z glownych rur, zamieszczam zdjecia może się komuś przyda.

Przy okazji zapytam: co polecacie na wypełnienie tych bruzd pod te rury? w podlodze sa bruzdy na glebokosc 8 cm a w scianach na ok 3-4 cm, pozdrawiam i dziekuje za udzieloną pomoc

20101104024..jpg

20101104025..jpg