sebol11 31.10.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Witam!!!! Mam kilka pytań odnośnie zakupu i samego montażu centralnego ogrzewania.Chciałbym kupić piec kominkowy z płaszczem wodnym i ogrzewać nim 50 metrowe mieszkanie.Wiem ,że potrzebne mi będą:-Piec http://allegro.pl/hurt-detal-piec-z-plaszczczem-12kw-3-lata-gw-i1286653406.html-Pompa http://allegro.pl/pompa-c-o-ulrich-25-40-jutro-u-ciebie-w-domu-i1285158508.html-Wymiennik http://allegro.pl/wymiennik-plytowy-20kw-20plyt-nowy-najtaniej-i1280462435.html-Naczynie wzbiorcze http://allegro.pl/naczynie-wzbiorcze-nierdzewne-20-l-firmy-kratki-i1289585360.html-Rury z tworzywa (polipropylenowe?)-Trzy kaloryferyMoje pytania:1.Co mi jest jeszcze potrzebne do tej instalacji?2.Czy produkty do których linki podałem na liście nadadzą się?3.Jak to wszystko połączyć? Z góry dziękuję za pomoc.Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwent 31.10.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 A masz jakieś doświadczenie w układaniu tego typu instalacji? Chcesz się dowiedzieć jak to według forumowiczów powinno być to zrobione by: a) zrobić samemu; b) sprawdzić wynajętą firmę? Doprecyzuj. Jeśli "a" to ........., jeśli "b" to........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebol11 31.10.2010 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Chciałbym spróbować sam -zależy właśnie jaki jest stopień trudności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwent 31.10.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Poczytaj trochę forum. Wątki o kominkach i co. Tam znajdziesz odpowiedzi na temat stopnia komplikacji. Poza tym, z czystej ciekawości - taki sposób ogrzewania w mieszkaniu 50m2 - masz w nim chociaż przewód kominowy i odpowiednią wentylację? Poczytaj, pomyśl i później zapytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebol11 31.10.2010 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 No właśnie już czytałem dlatego też zastanawiam się nad tym montażem...Jeżeli chodzi o kominy itp.to raczej nie będzie problemu gdyż w mieszkaniu były trzy piece kaflowe+kuchnia węglowa (w dawnych czasach).Jestem umówiony z kominiarzami na przyszły tydzień żeby to dokładnie sprawdzić ale z dokumentacji wynika ,że co najmniej dwa kominy są wolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwent 31.10.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 ok. a płaszcz wodny do czego ma być używany? do kaloryferów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebol11 31.10.2010 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwent 31.10.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 wybacz sarkazm, ale elektrownie jądrową planujesz w ogródku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebol11 01.11.2010 00:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 czemu??? znam wiele osób z okolicy ,które ogrzewają mieszkanie w ten sposób i wychodzą na tym całkiem nieźle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 01.11.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Witam. Wtrącę swoje zdanie choć nie jestem fachowcem w tej dziedzinie. Moje mieszkanie było dokladnie takie same. 2.70 wys. I takie same plany mieliśmy, tyle,że kominek z płaszczem wodnym to chyba przesada. Taka powierzchnię ogrzeje zwykły kominek, ale zainwestuj w dobry wkład zamiast plaszcza. I rury np. pod sufitem. Po prostu ogrzejesz to powietrzem. Radzilabym ci wejść na wątek np. kominki nasze i przyczaić się na Foresta. To jest miły gość i on ci odpowie fachowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebol11 01.11.2010 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Dzięki za radę Ziuta62 -taki właśnie miałem plan z rozprowadzeniem ciepła z kominka i mam nawet turbinę ale odwiedli mnie od tego kominiarze i to oni podsunęli mi pomysł z piecem.Kominek można stawiać gdy blok nie przekracza wysokości dwóch pięter a mój razem ze strychem ma pięć więc ta opcja odpada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts