Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wewnętrzna instalacja gazowa

claris

Recommended Posts

Mam w projekcie domu instalację gazową do ogrzewania oraz kuchenki. Tak generalnie miało być, tak mam w warunkach przyłącza gazowego - gaz z sieci (na własne życzenie) i generalnie tak miało być. Aż do dzisiaj... Jutro wchodzi instalator, żeby tę instalację mi machnąć, a mnie się właśnie odwidziało, że zamiast kuchenki gazowej chcę indukcyjną. Czy mogę sobie teraz zrezygnować z tej kuchenki i nie wykonywać w ogóle części tej instalacji biegnącej do niej [a pozostać jedynie przy ogrzewaniu gazowym]?

Nie wiem jak to się ma do pozwolenia na budowę, gdzie ta instalacja była wyszczególniona, oraz do umowy z gazownią...

Poradźcie proszę bo ja mam serio zgryz...

tak się zastanawiam, czy mój instalator robił zgodnie z projektem (mówię o instalacji wewnętrznej). Ba, czy on ten projekt widział? Pokazać, to mu pokazaliśmy, ale nie zauważyłam, żeby go od nas zabrał czy studiował dogłebie... No i w końcu to on potem podpisuje, jak podpisał, że jest dobrze, to jest dobrze ;)

Według mnie to jest istotna zmiana w projekcie, powinien zmienić ją projektant, a następnie zmiana warunków przyłaczenia w gazowni.

Tak wogóle, nie lepiej zrobić według projektu, teraz "odwidziała" Ci się kuchenka gazowa, a za kilka lat może "odwidzieć" Ci się kuchenka indukcyjna. Zostawiasz nitkę przyłącza z zamkniętym zaworem i zaślepką, nic z nią się nie będzie działo, a w każdej chwili będziesz miał możliwość podłączenia kuchenki gazowej.

Tak wogóle, nie lepiej zrobić według projektu, teraz "odwidziała" Ci się kuchenka gazowa, a za kilka lat może "odwidzieć" Ci się kuchenka indukcyjna. Zostawiasz nitkę przyłącza z zamkniętym zaworem i zaślepką, nic z nią się nie będzie działo, a w każdej chwili będziesz miał możliwość podłączenia kuchenki gazowej.

I ja sie do tego przychylam. Koszt zmiany projektu i innych związanych dokumentacji może byc podobny do kosztu wykonania tej nitki. Jak juz masz taka dokumentacje to zrób tą nitke tylko jej nie używaj. Zamkniesz zawór i tyle. A jak by Ci się coś zmieniło za jakiś czas to masz juz instalacje zrobioną.

Według mnie to jest istotna zmiana w projekcie, powinien zmienić ją projektant, a następnie zmiana warunków przyłaczenia w gazowni.

Zrobiłbym dokładnie tak samo.

Dziś nie potrzebujesz, a za jakiś czas będziesz wdzięczny że masz gaz tylko do podpięcia kuchenki.

Zrobiłbym dokładnie tak samo.

Dziś nie potrzebujesz, a za jakiś czas będziesz wdzięczny że masz gaz tylko do podpięcia kuchenki.

No dobra, nie chodzi o sama kuchenkę, bo w sumie kuchenka na gaz może być, problem mam z lokalizacja rury do gazu (mąż tak pokładł inne różne kabelki, że teraz rurę gazową to chyba tylko przez środek kuchni mogę puścić]. Dlatego ten pomysł o zmianie na indukcję... Jak widać trudno, rura musi być :( teraz niech sie instalator pomęczy, żeby to jakoś sensownie zlokalizować, bym to mogła jakoś zamaskować.