Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary dom - ogrzewanie - chyba zbankrutujemy

Recommended Posts

Witam serdecznie

W lipcu przeprowadzilismy sie do naszego mieszkania - parter 57m w szeregowcu przedwojennnym plus dobudówka (17 m) w latach 80.

Wszystko było OK dopóki nie rozpoczął się sezon grzewczy.

Nie jestesmy w stanie dogrzać pomieszczen wszędzie ucieka ciepło.

Od czego zacząć - jak zanalizować gdzie ucieczka ciepła jest największa. '

Czy ktoś robił już taką rewolucję i czy moze korzystaliście z kamer termowizyjnych.

za kierunki analizy "ucieczek ciepła" z góry dziękuję

Krzysiek _ Szczecin

Najczęściej ciepło ucieka przez dach, ściany, stolarkę i podłogę. Zajmij się tym a ciepło zostanie w domku. Badanie kamerą termowizyjną to fajna rzecz ale najlepiej jak zdjęcia są zrobione przy dużej różnicy temperatur w domu i na zewnątrz. Śmiało to możesz zrobić aby wiedzieć od czego zacząć. U mnie takie badanie kosztuje około 300zł a zwraca się bardzo szybko.

Po co robić termowizję, przed modernizacją. Ja bym sobie to zostawił na koniec, jako sprawdzian jakości wykonanych prac.

Jeżeli dysponujesz małym budżetem to będziesz wiedział co powoduje największe straty i to poprawić. Może przecież się okazać że ściany, podłoga i okna są ok a tylko dach jest jak durszlak.

Serdecznie dzięki za info

Po naszej kilkudniowej nieobecności po powrocie dom zastaliśmy wstępnie nagrzany.

Jednak co się bardzo rzuciło w oczy:

- pomiar temp. pomiędzy podłogą a wysokością oczu - róznica ok. 3 stopni. Wyraźnie odczuwamy, że "ciągnie po nogach"

Chyba jednak weźmiemy usługę termowizyjną, bo inaczej będę krążył bez sesnu. W weekend poczynię obserwacje i pomiary.

Co do pytań:

- ściany cegła (przedwojenna)

- okna plastik

2/3 domu podpiwniczone, 1/3 dobudówka (być może dach jest do kitu i wychładza pomieszczenia.

Jeżeli dysponujesz małym budżetem to będziesz wiedział co powoduje największe straty i to poprawić. Może przecież się okazać że ściany, podłoga i okna są ok a tylko dach jest jak durszlak.

Ale do tego nie trzeba termowizji, wystarczy policzyć wsp. przenikania dla poszczególnych przegród i rozwiązania będą się nasuwały same. Za cenę 300 zł, można już kupić średniej klasy pirometr z pomiarem ciągłym i samemu sprawdzić jak rozkładają się temperatury na poszczególnych elementach - owszem nie wyłapie się dokładnie mostków termicznych, ale w tym wypadku nie o to chodzi, bo przecież budynek nie posiada w ogóle ocieplenia. Ja bym sobie termowizje zostawił na koniec, jako sprawdzian.

• 2 weeks później...

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi

Dalsze analizy i obserwacje wykazały:

- okna były źle wstawione (trochę przewymiarowane i ramy się bardzo szybko wychładzały)

okna osadziliśmy na nowo, 1 kwalifikuje się do wymiany więc już zamówiłem.

- dodatkowo co ciekawe Panowie od pieca podłączyli odwrotnie główną magistralę do kaloryferów.

efekt woda ciepła wchodzi dołem a górą jest powrót w grzejnikach. Więc to też wpływa bezwględnie na sprawność układu grzejnego.

Piec niby bardzo zaawansowany gdy wpiąłem się do niego sterownikiem nie był do końca skonfigurowany. (oczywiście Pan instalator wskazał, że nic nie nalezy już robić)

Zabawa staje się coraz ciekawsza.

Po zmianie z podłączeniem pieca napiszę o wynikach

ps. dzięki za podpowiedź z pirometrem

Pozdrawiam