Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kosa spalinowa do wycinania drzewek, krzaków, starej trawy

Recommended Posts

Ja radzę rozglądnąć sie za rozdrabniaczem jaki stosują w sadach towarowych do rozdrabniania gałęzi z przecinki. Oczywiście tego nie będziesz kupował tylko zapłacisz usługę. Nie powinno to dużo kosztować, bo to zwykły ciągnik napędza a praca tego szybka.. Wcześniej jednak grubsze sprawy musisz załatwić w podany tu już wcześniej sposób. Jakie grubości będziesz mógł zostawić to dowiesz się od tego co będzie to wykonywał. Są fora ogrodnicze - może tam szukać albo jechać w tereny sadów produkcyjnych i tam pytać.

darek 63 kosiłem różne tereny i rowy gdzie trawa miała i po metr wysokości, wykaszałem również teren gdzie było mnóstwo samosiejek olchy i wierzby wśród pokrzyw (te samosiejki wykaszane były właśnie taką tarczą http://www.husqvarna.com/pl/landowner/accessories/product-accessories/g-owice-i-ostrza/tarcza-tn-ca,-scarlett/537-27-75-01/

Jeżeli chcesz wykosić wysokie trawy to w żadnym wypadku nie żyłką bez względu jakie cudo ci wcisną. Tylko tarcza (u mnie trójząb). Żyłka(u mnie kwadratowy przekrój) idealnie sprawdza się do traw maksymalnie do 50cm. Przy niskiej trawie możesz praktycznie wykosić do ziemi (tak robię np. wokół drzewek).

darek 63 kosiłem różne tereny i rowy gdzie trawa miała i po metr wysokości, wykaszałem również teren gdzie było mnóstwo samosiejek olchy i wierzby wśród pokrzyw (te samosiejki wykaszane były właśnie taką tarczą http://www.husqvarna.com/pl/landowner/accessories/product-accessories/g-owice-i-ostrza/tarcza-tn-ca,-scarlett/537-27-75-01/

Jeżeli chcesz wykosić wysokie trawy to w żadnym wypadku nie żyłką bez względu jakie cudo ci wcisną. Tylko tarcza (u mnie trójząb). Żyłka(u mnie kwadratowy przekrój) idealnie sprawdza się do traw maksymalnie do 50cm. Przy niskiej trawie możesz praktycznie wykosić do ziemi (tak robię np. wokół drzewek).

Dzięki Bart - nareszcie pojawiły się jakieś konkrety.

Mam pytania - czy ta tarcza to widiowa?

Czy ta japońska nie byłaby do wycinek lepsza?

http://allegro.pl/tarcza-tnaca-do-kos-255mm-x-25-4-japan-zobacz-i1305598392.html

Czy nóż trójzębny powinien być ostrzony ? chyba tak?

Czy kosił ktoś nożem dwuramiennym ? Intuicja mi mów, że taki powinien być najbardziej efektywny (jak w kosiarkach).

• 6 months później...
  • 2 years później...

Minęły ponad 2 lata.

Działka wyczyszczona, krótka relacja:

Najpierw kupiłem piłę spalinową używaną i maczetę fiskarsa. W kilka godzin nauczyłem się być "pilarzem". Wyciąłem ok. 120-150 drzew/drzewek o średnicy 6-40cm. Z oczyszczeniem i wyciągnieciem bliżej drogi zajęło to mi ok. 6-8 dniówek. Grube klocki (ok. 2-3m3) sam zabrałem, drobniejsze z radością zabrali tubylcy.

Potem w lecie eksperymentowałem z kosami spalinowymi i tarczami do nich.

Przy okazji wycinania trawy tarczą 3-ramienną wycinałem siewki do średnicy 3cm. Tam gdzie były grubsze drzewka o średnicy 4-6 cm zakładałem japońską widiową tarczę 80-zębną, która kosi i trawę i podcina drzewka jak krajzega. Do trawy powyżej 50cm potrzebna kosa o mocy powyżej 2KM, najlepiej 2,5-3KM

W sumie już mam kilka koszeń za sobą i ok. 4-5ha na "liczniku" ..... a prace z kosą spalinową polubiłem nawet.

Edytowane przez darek63