Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi z salonu na taras?

Gość Gość forum

Recommended Posts

Gość Gość forum

W 90% projekty w różnych katalogach posiadają dodatkowe, najczęściej szklane drzwi zewnętrzne w salonie. Sądzę, że nie jest to dobre rozwiązanie.

- Ogromne drzwi w salonie są łatwe do pokonania dla złodziei.

- Prawdopodobnie straty ciepła są duże jeśli w ścianie jest tak duży otwór drzwiowy.

- Aby wyjść na tras lub na trawnik można to zrobić drzwiami frontowymi.

Być może dobrym pomysłem jest poprawienie takiego projektu np. poprzez zamianę dużych drzwi na małe okno lub całkowite zamurowanie.

Co o tym sądzą doświadczeni użytkownicy salonów?

Pozdrowienia

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Generalnie dotyczy to wszelkich otworów okiennych i drzwiowych:

- są łatwe do pokonania dla złodziei

- straty ciepła są duże

- aby wyjść na tras lub na trawnik można to zrobić drzwiami frontowymi

- wyjżeć na zewnątrz można równie dobrze przez drzwi frontowe

Wniosek:

Należy zamurować wszelki drzwi i okna z wyjątkiem drzwi frontowych.

Generalnie dotyczy to wszelkich otworów okiennych i drzwiowych:

- są łatwe do pokonania dla złodziei

- straty ciepła są duże

- aby wyjść na tras lub na trawnik można to zrobić drzwiami frontowymi

- wyjżeć na zewnątrz można równie dobrze przez drzwi frontowe

Wniosek:

Należy zamurować wszelki drzwi i okna z wyjątkiem drzwi frontowych.

oczywiscie mowisz o ludziach ktorzy nie maja klaustrofobi.

Przepraszam, że poruszyłem tak drażliwy temat.

Nie chciałem nikogo zdenerwować, ale zamierzam budować dom i zastanawiam się jakie są zalety drzwi zewnętrznych w salonie?

Temat wcale nie drażliwy. Domy przewaznie maja dodatkowe drzwi zewnetrzne. A te na taras przydaja sie bardzo, jak się chce z niego skorzystac :D według Twojego toku rozumowania na taras powinnismy wychodzic głównymi drzwiami /do przejścia mam z 30 m/. Kiepski pomysł. Przez okno też na taras wychodzic nie będę. Dochodzimy do wniosku, po co nam taras, potem po co nam ogród, a na koncu po co nam dom :D

Majka dobrze gada ...polać jej .a wracając do wątku mam taras + drzwi z salonu co prawda nie mieszkam jeszcze ale niemam zamiaru biegac frontowymi drzwiami na taras ... po drugie otwieram sobie drzwi szeroko i salon "wychodzi" na taras połaczony z ogrodem super sprawa... no i z tarasu przez salon bedę miał bliżej do lodówki po zimne piwko niż frontowymi drzwiami ..a co do złodzieja jak bedzie chciał to i tak wejdzie czy bedziesz miał drzwi na taras czy nie , ze stratya ciepła tez nie ma co przesadzać ... Nie po to budujemy sobie domki by sie czuc w nich obskórnie jak w blokach.

Moi znajomi mają domek w którym wyjscie do ogrodu jest przez pojedyncze 90cm drzwi 9takie wąskie drzwi balkonowe nawet bez okna obok). Nie chcieli dużego przeszklenia ze względu na ciepłotę domu. Wygląda to fatalnie (moim zdaniem oczywiście). Na długości całego domu od elewacji ogrodowej mają te drzwi oraz dwa nieduże okna. Widząc to postanowiłam zafundować sobie w domu drzwi na taras 3-metrowe. Są one po prostu piękne.

Co do złodziei - to nic ich nie powstrzyma.

Nie wyobrażam sobie poza tym biegania na taras i do ogrodu wokół domu.

TYLE W TEMACIE.

:D Złodziej jak zechce to i przez komin wejdzie. Do mojego kolegi wszedł przez dach [zdjął dachówki] i mieszkał 2 tygodnie.

Co do drzwi salonowych to popieram pomysł szerokich drzwi przesuwnych.

Widziałem takie w "akcji". Z lewej strony stałe szklenie szerokości 220 cm. na to stałe szklenie najeżdża skrzydło drzwi szerokości 220 cm. Z prawej strony są drugie drzwi przesuwne szerokości 130 cm.

Po rozszunięciu jest dziura na ogród szerokości 220+130=350 cm.

Szyba bezpieczna 1,1. Jedyny problem to większe zużycie ciepła. Sciana ma zazwyczaj 0,3 W przeliczeniu na taczki węgla będą to ze trzy taczki.

zamuruj okna, pomieszkaj, a potem wykuj dziury tam, gdzie potrebne. Mozna tez zabetonować dach (no i chyba zalac komin), bo podobno zlodzieje moga wejśc przez dach. No i taki dom nazywa sie bunkier.

Ale zabawa - toc to pączkowy czwartek. A jutro już weekend - u nas słoneczko (Poznań) - no i przydadzą się te drzwi, oj przydadza.

Nie bądźcie tak złośliwi.

Ja mam w projekcie dwu skrzydłowe drzwi na taras o łącznej szerokości 175 cm i tak zostawiam.

Zastanawiałem się tylko nad ruchomym słupkiem do tego (podobno ze stałym są trudnijesze do sforsowania przez złodzieja), ale jednak zostawiam z ruchomym. Jak się otworzy dwie połówki to będzie super - mam nadzieję.

powodzenia